• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
smlxl - специалист
''Кой ще ме накара да извикам инспектор, ако си добавя ключ или контакт?''

Никой. Но ако тръгнеш да правиш нещо с имота си, например да го продадеш, трябва да покажеш на купувача всички документи на къщата и като се види че проекта е бил един, а действителността друга какво според теб се прави? Правилно. Викаш контролиращ орган да каже дали този контакт е сложен правилно и че на къщата тоците са и ок. А я си представи ако не е. Този етап така или иначе ще го направиш, въпроса е да се отучиш от прословутото българско опърничаво поведение и да се направи на точния момент. Вариант 2. Подпалва ти се къщата. Искаш компенсация от застрахователите. Правят оглед. Хоп - нещо не е както по документи. Духай супата :razz: И още варианти мога да ти дам, но мисля че схвана защо е по добре да се живее по правилата, а не да търсим само причини да ги заобикаляме.
jekasus - майстор
thinkpad написа:
Кой ще ме накара да извикам инспектор, ако си добавя ключ или контакт?
Застраховка или гаранция, при нас засега "ЕБЕМ СИТУАЦИЯ" :-D
Иначе мостовака си има предимство пред другите кабели в одно отношение :-D
thinkpad - майстор
smlxl написа:
Никой. Но ако тръгнеш да правиш нещо с имота си, например да го продадеш, трябва да покажеш на купувача всички документи на къщата и като се види че проекта е бил един...
Никъде не съм твърдял, че стандарти не трябва да се спазват. Но едва ли не да викаш специализирана фирма, за да ти смени електрическата крушка се получава леко абсурдно. Ако е приложимо за западната действителност за хора, които не знаят че от кафявият кабел бие ток, синият е нулев, а жълто-зеленият е земя, то тук в България положението е малко по-различно. Има много пишман техници в действителност, които правят големи мизерии и поразии, но е факт че повечето хора не могат да извикат техник да им смени крушката, като погледнеш колко е средното възнаграждение е провинцията.
Мисля си, че постоянното викане на инспектор не е с никаква цел толкова безопасност, колкото хранило - да била работела икономиката. Но ще го извикаш, ако имаш пари да му платиш инспекцията.
jekasus написа:
Иначе мостовака си има предимство пред другите кабели в одно отношение
И какво ще да е то в твоите очи специално?
drastar - специалист
Пак ли ти :-D
Аз споделям опит, а дали ще се поучите си е ваш проблем, но е факт, че техният начин работи, а твоят българският не.
Сини или кафиви жици, никой не ги пипа, викат си електротехник, той от своя страна си плаща на водопроводчика, ............парите се въртят, а дали е правилно си отговори сам. Балгаринът както винаги е силен само на маса с ракийка и салатка и само се оплаква, но това е друга тема.
thinkpad - майстор
drastar написа:
Пак ли ти Аз споделям опит, а дали ще се поучите си е ваш проблем, но е факт, че техният начин работи, а твоят българският не. Сини или кафиви жици, никой не ги пипа, викат си електротехник, той от своя страна си плаща на водопроводчика, ............парите се въртят, а дали е правилно си отговори сам. Балгаринът както винаги е силен само на маса с ракийка и салатка и само се оплаква, но това е друга тема.
Моят начин чисто електротехнически работи. Електротехник който плаща на водопроводчика и гумаджийница, която има различни хора за монтаж на гума на джанта, демонтаж на гума от джанта, развиване на гайките на главината и отделно човек специално за регулиране е леко абсурдно тоже, освен при изключително голям наплив. Тясната специализация всъщност е голям проблем - човек трябва да се интересува за нещата и извън сферата си, поне от обща култура.
А парите се въртят като и ако ги има. Ако ги няма - нищо не се върти. Българинът не лежи под Лада-та по 4-5 часа да ремонтира нещо, защото така му е кеф. А защото майсторът понякога първо иска доста пари, дори се опитва да лъже,а трето - не се знае какво ще свърши. За съжаление има и такива техници и развалят името и реномето на всички нас.
п.п Ако всички бяха тесни специалисти, то ти нямаше да имаш къде да пишеш в момента. Този форум е за хора, които искат и да научат нещо повече от тяхната сфера и да се обогатят с познание.
Тани - модератор
За съжаление, в България някой водопроводчици и фаянсаджии, разбират повече от електротехника от някои Ръководители на атомни проекти и хора, които създават енергийната инфраструктура на страната! Това табло ме шокира днес и не ми излиза от ума!

viewtopic.php?f=11&t=44403&p=542077#p541837

Изображение

Това дали ще го приеме инспектора :shock:
thinkpad - майстор
Тани написа:
Това табло ме шокира днес и не ми излиза от ума!
Таблото си е много добре, спрямо ужасите които съм виждал аз! А плочкаджиите и фаянсаджиите по думите на Драстар требе зарежат електротехниката, ами да си лепят плочките. Обаче големият проблем в България, сиреч големият страх на много хора е да не ги прецакаме. То да си признаем - и нас ни е страх като отидем да си правим колите примерно, дали ще случим на майстор или ще претупа нещата или няма да направи нищо или ще направи нещо, което застрашава живота и безопасността.
hidrazin - майстор
У нас - да. По принцип изглежда зле. Ако обаче му се махнат онези кабели в контактите, онази синята жица да се прибере, варисторите да се сложат в една кутийка и да му се удари една боя за фасон ще върши работа още дълго време. Е, разбира се трябва и вътре да се прегледат връзките и кабелите. Спокойна работа за един следобед. Виждал съм къде, къде по-страшни табла. Това ме подсеща че съм зас..ал и моето табло на къщата. Така и не остава време.
Между другото тия варистори са малки за тази работа и трябваше да махне старите бушони и на тяхно място да сложи автоматичните. Нищо не му гарантира че някой друг няма да напъха в тях предпазители. :-D
:partyman:
А относно плочкаджиите, картонаджиите, дюлгерите... съм го казвал не един път. Ако пипат нещо по инсталацията или се опитват да правят0т такава трябва НЕМЕДЛЕНО а им се отрежат ръцете!!! :x
Тани - модератор
И то какво остана да не се преправя по цялото табло? Не забравяй, че това табло вече е след основен ремонт, от човек с образование, професия , сертификати и най-вече претенции за енергетик, а не обикновен електротехник. А най-фрапираща е ЦЕЛТА на снимката!
Sof написа:
Кабелите са замазани в стените-за да се коригира каквото и да е било е необходимо цялостна подмяна и поставяне на гуфрирани тръбни мрежи. За сега проблеми с инсталацията нямам и Авто- бушоните избиват нормално при късо.

Знам че не е по темата това.

Ето това е таблото на село -направено от Бащата - публикувам го за да покажа че не е бил неграмотен.
И кутията е заварена от него.
Изображение

...
Инсталацията в къщата е правна 50 година от Дядото и Бащата и освен че смених контактите и ключове в определени стай, други проблеми нямам с нея за сега. Кабелите са достатъчно дебели и с добра изолация.
Явно смята, че ще ни покаже едно табло за пример, от което може да се учим! А това му е и представата за добра изолация:

Sof написа:
Така е -каквито кабели са имали -такива.
Трифазният към гаража го покривах на едно место с микропореста гума-общата изолация е изгоряла от слънцето. но вътре са наред жилата. Това е около 2 метра парче до асмата -после е под винкел и е здрав-Слънцето не прощава.
...

Сигурен съм, че jekasus , без да е електротехник, ще се справи много по-добре и няма да допусне нито едно от тези безумия! Лично аз, бих предпочел той да ми направи инсталацията, въпреки че няма (предполагам) необходимите документи.
jekasus - майстор
Тани написа:
Сигурен съм, че jekasus , без да е електротехник, ще се справи много по-добре и няма да допусне нито едно от тези безумия! Лично аз, бих предпочел той да ми направи инсталацията, въпреки че няма (предполагам) необходимите документи.
По образование съм "электромонтер промышленного электрооборудования" :-D
Документа за правоспособност не си вадя, щото не виждам смисъл за това.
Ето една от причините -като стане задължителен, тогава ще си изгубя два дни за картончето :-D
Прикачен файл:
3333333333.png
3333333333.png (13.4 KиБ) Видяна 2755 пъти
hidrazin написа:
А относно плочкаджиите, картонаджиите, дюлгерите... съм го казвал не един път. Ако пипат нещо по инсталацията или се опитват да правят0т такава трябва НЕМЕДЛЕНО а им се отрежат ръцете!!! :x
Последни издънки на елтехниците, които видях лятото и есента -
Готварска печка вързана направо с мостов кабел :-D
Таблото в една нова(на две години)къщурка - 16 А за осветление, 25 А за контакти. ДТЗ няма. :-D
Кандидат-зет на собственичка поне запоил усукани връзки в кутиите :-D
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: