• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
VLADO66 - майстор
Аз брах ядове с едни медни токовземни скоби с железен болт за стягане-бяха се разхлабили.После сложих същите с меден болт и заспаха.
kam34 - специалист
За това са измислили безвинтовите клеми няма какво да се разхлаби.
paralesa - специалист
Малко любителски размисли за безвинтовите клеми на Ваго.
Допреди месец,два не бях и чувал за тях...От три седмици ги ползвам и съм много доволен. Досега проблем не са дали,затова и от три дни реших да им се доверя за нещо повече. В момента трети ден през тях минава 3кВ бойлер.През друга стара ел.печка(не знам какви са и нагревателите,но не са по-малко от 2,5kW ,хладилник мраз и няколко крушки. Досега проблеми нямат.
Монтажа им...преди това ползвах лустър клеми. Е не знам аз ли съм прекалено силен,те ли са калпави,но ми се е случвало да хвърлям клеми,защото в опита си да затегна добре болтовете им...превъртат резбата. Няколко случая имам,направо откачам като превърти...а веднъж перфектно разделена клема,след силно затягане бакелита и се разпадна на парченца. Ваго клемите само си заголих колкото си пише и си ги вкарах за секунди без ядове. Плюс това са изцяло изолирани и в конзолните кутийки мога да сложа три без да ги мисля да не се окъсят. И най-важното...колкото кабела искам да присъединя толкова голяма клема мога да ползвам и има място,не се налага да вържа клема след клема.
Затова и бях силно учуден,след като потърсих такива клеми . Във Велико Търново няма проблем да ги намеря,филкаб са перфектно заредени. Но проблема беще в Горна Оряховица. Два специализирани магазина обиколих с първия "Нямаме,не ги зареждаме,защото никой не ги купува" Бях изненадан,но си казвам,тоя просто се оправдава,че не си зарежда магазина. Влизам в другия и проведох 10-15 минутен разговор с жената по темата. Имаше,но бяха единични бройки. Тя остана силно изненадана,че търся точно това. Каза ми,че имат 6-7 магазина в различни градове в страната и САМО в Горна Оряховица тези клеми не се купуват. КАза ми,че как ли не ги е предлагала на клиенти ,но никой им нямал вяра и си ползвали лустър клеми. Абе аланкоолу прост ли е тоя народ или ДА? Дори шефа и казал,че в другите градове тези клеми се харчат най-много,а при нас,изобщо. Затова и имаше само няколко бройки за три проводника. Та почвам да си мисля,че тоя народ или наистина е глупав или е мазохист. Все пак от тези спеециализирани магазини пазаруват електротехници с голям опит и те нямат доверие на безвинтовите клеми. Дори рекламни брошури на Ваго имало в магазинчето и пак няма ефект.
Явно аз съм единствения "глупак" ползващ Ваго в Горна Оряховица и съм много доволен от тях. Повече никога не бих прибягнал до други.

Ех,че не работя вече в местния интернет досчавчик. Как ли не съм се мъчил да присъединя най-читаво няколко медни трасета към общ траф. С овиване...става една голяма топка изолирбанд и после ако трябва да рестартирам само някое трасе-няма наачин. Развиваш всичко! С лустър клеми...Пак не става...прекалено много кабелчета в една клема ,след две развивания и завивания половината се късат...а за клеми без крачета в тях,абсурд дори едно кабелче да е,болта го прерязва. Ако сега се върна пак на старата си служба бих ползвал само Ваго,изпробвах ги,дори с тънките UTP жички тези клеми са достатъчно "нежни" и не ги прерязват,а рестартирането е толкова лесно.
kam34 - специалист
За тънки жички имат специализирани за целта клеми и клемореди трябва да им се разгледа каталога. Изобщо не може да се прави сравнение между клемите Ваго и обикновените лустер клеми, особенно новите бели пластмасови боклуци.
florian - напреднал
да споделя малко северо- американски опит,ако ви е интересно!работя електричар 6-7 години в канада(в САЩ е същия стандарт,с не големи разлики)и съм намирал вразки,съединения на 40-50-60 и + години без да са окислени,направени с усукване и покрити с капачка!в wikipedia напишете МARRETTE и ще ги видите.нямам снимки(кой ли пък си снима клещи,отверки,фазомери а фотото в момента е в БГ при щерката)но вътре има една конична спирала от метал-навиваш на ръка и забравяш!!не четох всички постове-дано не повтарям друга инфо.дадох на мой приятел в Бг.и остана доволен!Но...кабелите да са еднородни-мед-мед,алум-алум!ако са разнородни-мацаме с една черна паста!до 600волта-слагали сме ги на аерогари и то във Великия север-минус40-50 зимата!!и това работи!!като се сетя за спайките в БГ-усукваш,запояваш или само стягаш с изолирбанд!!дали да не взема да пробвам пазара ама в Бг.....б-р-р-р-страх!!!колко ли маретки трябва да снеса че да ме пусне някой зам-министър!!изпари ми се желанието!!аиде със здраве момчета!!
bigdragon - майстор
florian написа:
....дали да не взема да пробвам пазара ама в Бг.....б-р-р-р-страх!!!колко ли маретки трябва да снеса че да ме пусне някой зам-министър!!изпари ми се желанието!!аиде със здраве момчета!!
Така наречените от теб "Маретки" в България се продават отдавна. Последно ги видях в Електромаркета във Варна. Не е нужно да ходим до Канада да си ги купуваме.
florian - напреднал
bigdragon,да приемам ли поста ти като заяждане,или във варна така си говорите?нито аз съм ги нарекъл маретки-името е на производителя(отвори и чети!!!!),като Jeep и от там джипка!!!нито съм те канил да идваш в канада,а и много трудно пускат особенно негативни хора!!споделих нещо за хора които се интересуват от всякаква инфо,а не за заядливи ........хора!!!
vk - специалист
колега florian, чудесно е че има някой да сподели опит как е по широкия свят и то не само като турист.Погледни тези капачки по-долу на снимките, вероятно за такива неща говориш.
Сподели и някакъв друг опит, как се правят нещата там
Изображение, Изображение
kam34 - специалист
http://www.acm-bg.com/index.php?m=320&lang=1&catid=184

3М-ки, ама някак пружинен съединител или spring connector по ми харесва по не на мен.

Не са много популярни по европейските ширини. Тук си има достатъчно производители на оригинални качествени изделия за целта.
florian - напреднал
естествено нещата са много различни-култура,технологии,бизнес-развивали са се различно от европа,от азия да не говорим!!!има парадокси(които малко ни стреснаха виждайки ги за първи път!!)но после разбрахме че тук са много консервантивни-едно нещо работи ли добре,не се сменя с десетилетия!!само ж центъра на големите градове линиите са под земята,иначе са на диреци ,дървени,от туя(вид негниещо кедрово дърво)-отгоре минава високото-5кв,10кв-отдолу на няколко къщи по трансфо-2 фази по120в,и най-ниско-телефони,кабелни тв!!!и всичко работи!!преди 4 год ни изгармя трафа-4-5 къщи останахме за 6 часа без ток-дойдоха,смениха и си тръгнаха!!и не спомням да сме имали някакъв проблем от тогава!основен принцип-материялите са евтини,човешкия труд е скъп!!!друго-има ли връзка,задължително е в желязна кутия!!на снимките са същите марретти за които говорих,не намерих инфо за историята им,но намерих,че свинските опашки(тайрап на англе)са от 1958г,в самолетостроенето!аз си им викам канадска тел,универсално нещо за връзване!!!даже и на бандитите им вразват ръцете с тайрап!!а електричар станах след 1г по 8 часа на ден на училище(а бях на 44год!!!след 21 год стаж в атомната Кзл.)на един чин с моя приятел-16г електричар в АЕЦ)след 26 изпита-формули,закони,електронника,автоматика,и много практика!!голям зор беше-на френски,който го говорех от 1 година,и сина ми(ученик!!!) гледа какви са моите резултати,смееш ли да се отпуснеш,да дадеш лош пример!!това е за сега-събота вечер е,приятеля ме чака-ракиика,кебапчета и европейска бира!тукашната ми е като ломската от едно време!!!!!сега си я бива!!останете със здраве и късмет,момчета!!
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: