• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ELEMENTAL - специалист
Не, не се е прецакал.Спасил го е гасящия кондензатор.
tatitijoro - напреднал
Светнаха! Обаче разочароващо слабо. Тези 20 диода не могат дори за нощтна лампа да се ползват. Ужас! За това което имах идея трябват поне 100-ина. А уж били ярки - нищо ярко не видях аз.
ELEMENTAL - специалист
Ти какво очакваше :? :wink: ? Това, че са високояркостни светодиодите не значи, че отдават светлина колкото една лампа.Един пример - за да се освети що годе добре една спалня от 10кв.м. е нужна осветеност от около стотина лукса.При използване на светодиоди с яркост 20000миликандели и ъгъл на излъчване 20 градуса ще са необходими към 500-600 светодиода.
tatitijoro - напреднал
A използвам широкоъгълни които са 800mcd на 115 градуса колко ми трябват?
ELEMENTAL - специалист
Колко да ти трябват за какво?
Dj_VeRsAcE - напреднал
Добре колеги искам да ви попитам едно нещо тук давате схеми за последователно свързани диоди :? :? :? !!! Така не е ли по трудно да се открие дадения проблем при наличието на такъв :? :? :? ??? Бих казал, че е по добре да бъдат Паралелно (Успоредно) свързани защото ако изгори един ще се види кой е, защото другите продължават да светят а той не :cool: :cool: !!!! Ако може се пак да дадете и такива схеми? :!: :!: :!:
Също така и момчета се чудя едно нещо още :? добре ясно е че напрежението е 220V е добре де по бабешката като се сметне се получава това :
220V : 5V = 44
Тоест какво имам предвид ами напрежението е 220V, а диодите работят на 5V :!: следователно се използват 44 светодиода а немога да разбера какви са тези (150, 97, 74) диода които давате :!: Разбрах само 74 диода как става номера ако са на 3V :!: Но другите немога да си ги обясня :? Също и съпротивленията (Резисторите) как ги сметнахте така :shock: Тъйкато се получава доста ниско напрежение и съответно диодите ще светят по слабо от нормалното :!:

Благодаря предварително за обяснението което ще ми дадете понатам :!: :!: :!:
ELEMENTAL - специалист
Dj_VeRsAcE написа:
Добре колеги искам да ви попитам едно нещо тук давате схеми за последователно свързани диоди :? :? :? !!! Така не е ли по трудно да се открие дадения проблем при наличието на такъв :? :? :? ???
По-трудно е да се открие дефектирал диод, обаче при високо захранващо напрежение последователното свързване е по-рентабилно (по-малки разходи за елементи, по-голям КПД).
Dj_VeRsAcE написа:
... диодите работят на 5V :!:
На 5V работят само някои мигащи светодиоди.
Dj_VeRsAcE написа:
Също и съпротивленията (Резисторите) как ги сметнахте така :shock:
Формулите за пресмятане на резисторите ги има на стр.1
Dj_VeRsAcE - напреднал
Ок самоче не ме разбра :sad: имах предвид че даденото съпротивление е голямо и диодите ще светят по слабо и за разхода на материал (от финансова гледна точка) извинявай те са четвърт стотинка :cool: не губиш много само времето за което ще го направиш :!:
Но да българина е на принципа защо да му е лесно след време като може да му е трудно :!:
ELEMENTAL - специалист
Ето ти един пример:
10 светодиода с прагово напрежение 3 волта да се захранват с напрежение от мрежата.
При последователно свързване общия консумиран ток ще е 0,02А.При "паралелно" свързване на светодиодите той ще е 0,2А.Ако приемем, че напрежението е филтрирано за резисторите получаваме:
1)при посл. свързване - R=310-30/0,02=280/0,02=14000 ома
2)пaралелно свързване - R(на светодиод)=310-3/0,02=307/0,02=15,3К
Разсейваната от резисторите мощност е:
1) послед. - P=280.0,02=5,6W
2) парал. - P=(303.0,02).10=60,6W
При кой вариант са по-малки загубите :roll: ? Да не говорим, че един 6 ватов резистор не струва четвърт стотинка, ами четвърт лев
:!:
Предлаганото от теб свързване е приложимо само при ниско захранващо напрежение.
Dj_VeRsAcE - напреднал
Ок колега да съгласих се с теб прав си :!: дадената схема правил ли си я ?
Ако е да моляте кажи горе доло колко ти излезе или ако някой друг я е правил да каже ако не точната то поне приблизителната сума :!: :!: :!:
Защото по мой груби сметки е някаде около 80 лв. :!:
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: