• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

Тани - модератор
Или вие да ме разберете :-D

Както и да е важното е , че се разбрахме! Приемам , че аз не мога да обяснявам , за да приключим най-после :wink: ! Става ли!
vvventsi - специалист
Тани, може ли да те помоля нещо,ако може да промениш анкетата да добавиш още един отговор и той е че сечението на проводниците зависи и от двете и от консуматора и от предпазителя?
Тани - модератор
Що не предложиш и на тези дето правят изборите същото ! В бюлетината за балотажа да имаш право да гласуваш и за двамата!

Явно не си разбрал идеята на темата , но ... няма да съм аз този който ще ти я обясни - вече нямам нерви и това ще е последното ми мнение! Ще бъда кратък - ако трябва да избереш само едното и ДА ПРЕНЕБРЕГНЕШ другото! Както искаш така ме разбирай! Ще перифразирам дано ме разбереш - ако може да спасиш парите си или живота на детето си какво ще избереш - но да не може да избереш и двете! Ако сложа такъв отговор , темата ще изгуби смисъла си! Всеки знае , че зависи и от двете!Разбирам, че непълно е зададен въпроса и вече обясних защо. Ако искаш да ми гледаш сеира дали мога да ти го обясня още пет пъти - не си познал!
vvventsi - специалист
Мен изборите не ме интересуват и няма да гласувам,първо защото няма и един добър кандидат за президент и второ,ние сме парламентарна република в която вземат решенията правителството а президента нищо не прави,какво и да ти обещава нищо не зависи от него ,само гледа да лапа пари,с ръцете и краката,а за анкетата ,верния отговор че зависи и от двете и ако искаш да спасиш имота си от пожар и хората трябва да избереш и двете само с един избор ,падаш в пропастта!!!. А пък вече ти си решаваш дали да я промениш или не!
ArturDent - Почти Безобиден
Тани написа:
Всеки знае, че зависи и от двете!
Аз не знам ?!
По-скоро двете (проводника и предпазителя) зависят от консуматора.
baretata_7_62 - специалист
Най- верния отговор е: зависи си от човека. Едно е теорията друго е реалноста. Ако човек е компетентен и е в час, ще направи правилния избор, както на проводник така и предпазител. Ако е самозванец, никой незнае какъв избор ще направи, така че за мен реално сечението на проводника си зависи от човека който го избира :)

пс Разни хора, разни идеали.
fox_vt - майстор
Интересна темичка се е заформила даже трябва да призная че отначало без да се замислям сложих отметка на първия отговор макар да са верни и двата.Има разлика когато се пуска раклонение от контакт или кутия със съществуваща защита,и разлика когато пускаш кабел за новата си фуражомелка директно от таблото и тепърва ще избираш защитата и кабела.Но я ми кажете теоретици какво се получава със всички онези ел уреди като захранващи адаптери,подвижни лампи и т н които са включени очевидно във верига със 16 или 25А предпазител и стане късо.Ще ви светна предпазителя няма да падне толкова бързо и предпоставките за пожар са налице :? Не ме разбирайте погрешно де но не винаги може да е по книга :rock:
ArturDent - Почти Безобиден
Я, Практика, ни светни нас теоретиците, каква е разликата в тока на късо съединение при лама 40 W и при печка 3000 W?
valentin112 - специалист
Въздържах се да пиша в тая тема, но сега ще опиша една ситуация от неотдавна. В къщата на моя позната й е "гръмнало" осветително тяло /нейни думи/. Отивам да оправя нещата и установявам следното: ел. таблото със старите /стопяеми/ предпазители, бойлера е монтиран допълнително / след като се е нанесла/ от брат й. Пуснал е кабел от бойлера до таблото и поради липса на място за нови предпазители на таблото е включил бойлера в токовия кръг на осветлението, като е заменил съществуващият предпазител /не знам колко ампера е бил/ с 63 А. Та оказват се осветление и бойлер в един токов кръг с 63 А предпазител. В осветителното тяло поради нарушена изолация на проводниците е възникнало късо съединение и фойерверк. А въпросния предпазител продължава да е здрав. Причината е ясна, проводниците на осветителната инсталация са се оказали по-слабото място от 63 амперовия предпазител. Съвсем реална ситуация за възникване на пожар.
fox_vt - майстор
Точно така е а за колегата артур кажи ми разликата когато ток на късо протича във 0,5кв кабел и във 4кв кабел.Аз ще ти я кажа за милисекундите докато предпазителя задейства тънкия кабел вече е история и при повече късмет и всичко запалимо около него.Ще добавя и аз пример преди години като си купувах булсат кома имаше един човек преди мене със овъглен приемник и половин стая на въглен като убеждаваше човека на булсата че адаптера на приемника бил виновен-впоследствие се оказа че телевизора е дал на късо,а защо бушона във тв то и бушона във таблото не са изгорели ми кажете вие :lol: :lol:
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 55

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: