• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jekasus - майстор
Те и на контакти ще почнат да слагат :-D
Снощи се върнах от Софето, останах приятно изненадан от ел.инсталация на "къщурката", дето поработих- кабел ПВ-А2, клеми Ваго, "времянки" на лустер-клеми и никакви разп. кутии :-D
thinkpad - майстор
jekasus написа:
Снощи се върнах от Софето, останах приятно изненадан от ел.инсталация на "къщурката", дето поработих- кабел ПВ-А2, клеми Ваго, "времянки" на лустер-клеми и никакви разп. кутии
Тц. ПВ-А2 не става за спайки. А за лустери трябва да слагам и кабелни накрайници или да поя краищата. Но да ти кажа - ако е като кутията по-горе, по-добре да е без кутия. Някой всъщност виждал ли е такива чудеса на българският инженерен гений или аз съм единствен? А що иде реч за приятната изненада без разклонителни кутии - немам вяра на 8мм китайски винтчета все още...
Тани - модератор
Ами, ако се научиш какво е и да ползваш клеми Ваго, ще отпаднат доста от чудениата и питаниятата ти! Даже ще разбереш какво ти приказва Джеки, че сега явно не разбра за какво иде реч! Какви винтчета, какви спайки, какви споявания, какви кабелни накрайници ти се привиждат в мнението му?
jekasus - майстор
Имаше и кабелни накрайници навсякъде, дето им място.
thinkpad написа:
А що иде реч за приятната изненада без разклонителни кутии - немам вяра на 8мм китайски винтчета все още...
контакти и ключове са Шнайдер Уника, а що приятна - досега при новите строежи не съм виждал нещо по-различно от усукана връзка.
Тани - модератор
jekasus, за такива
viewtopic.php?f=48&t=4588&start=220#p471014
"времянки" ли говориш, или за нещо друго? Как бяха направени връзките на контактите? От контакт в контакт ли, или зад контактите връзките бяха направени с клеми?
thinkpad написа:
А що иде реч за приятната изненада без разклонителни кутии - немам вяра на 8мм китайски винтчета все още...
А да те питам как си свързваш кабелите към предпазителите, че ми стана интересно? Тръпна от очакване на следващия бисер!

ПП Добавих линка, че го бях забравил!
thinkpad - майстор
Тани написа:
Ами, ако се научиш какво е и да ползваш клеми Ваго, ще отпаднат доста от чудениата и питаниятата ти! Даже ще разбереш какво ти приказва Джеки, че сега явно не разбра за какво иде реч! Какви винтчета, какви спайки, какви споявания, какви кабелни накрайници ти се привиждат в мнението му?
Тани написа:
А да те питам как си свързваш кабелите към предпазителите, че ми стана интересно? Тръпна от очакване на следващия бисер!
Каза лустер клеми, където не може без обувка, защото кабела се смачква и прокъсва, ако е многожичен. Аз никъде не съм казвал, че харесвам автоматичните бушони или поне някои от тях. Завивал съм винт на автоматичен предпазител и пластмасата се пукна на две, което автоматично означава, че на тоя предпазител вяра му нямам и лети към кошчето. Витловите бяха добре - винт, клема и отзад един болт. Желязно ставаше. За Ваго-то все още съм леко скептичен.
jekasus написа:
а що приятна - досега при новите строежи не съм виждал нещо по-различно от усукана връзка.
Усукването е хем лесно, хем евтино - за това. Проблемът е, че много го изпълняват като снимката, дето съм я дал по-горе.
Тани - модератор
Ами прочети отново поста му и ще видиш, че говори за клеми ВАГО , а не лустер клеми. Последните са ползвани като "времянки" , най вероятно на фасонките , които са сложени временно. При ползване на клеми Ваго, просто оголваш многожичния кабел, пъхаш го в клемата и буташ лостчето - толкоз! Няма спойки, спайки, винтчета и кабелни накрайници!
thinkpad написа:
Аз никъде не съм казвал, че харесвам автоматичните бушони или поне някои от тях. Завивал съм винт на автоматичен предпазител и пластмасата се пукна на две, което автоматично означава, че на тоя предпазител вяра му нямам и лети към кошчето. Витловите бяха добре - винт, клема и отзад един болт. Желязно ставаше.
Това как да го разбирам? Не слагаш предпазители въобще - няма предпазители, няма болтчета, няма проблеми! Типично по Сталински :lol:
thinkpad - майстор
Тани написа:
Ами прочети отново поста му и ще видиш, че говори за клеми ВАГО , а не лустер клеми.
...
Това как да го разбирам? Не слагаш предпазители въобще - няма предпазители, няма болтчета, няма проблеми! Типично по Сталински
Много добре знам как се използва клема Ваго, но очевидно масово се използват спайки и плътни медни проводници/кабели.
А за предпазителите - първо това не го е казал Сталин, а му е приписано, второ - не, използвам предпазители. Казвам обаче, че щом докато завивам винтчето може да се разцепи е ясно за каква стабилност иде реч. Витловите нямаха такива дертове, безотказни са, но не са толкова идиотоустойчиви, еднократни са и са леко архаични вече.
Тани - модератор
Не знам дали не бъркам, но пластмасата е просто опаковка и няма нищо общо със завиването и стягането на кабела. Ако кабела веднъж е завит, би трябвало да няма никакъв проблем с връзката, дори да строшиш пластмасата. Дори Шнайдер, които не са върха на сладоледа, издържат завиване с винтоверт, без да се строшат! А кабела започва да се деформира. За да не ти се трошат предпазителите, избягвай боклучавите марки! Най-тънката оферта, не е добра идея, когато става въпрос за ел. инсталация, а като гледам това ти е основната гледна точка, покрай която се въртят всичките ти разсъждения.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: