• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
U/1-N/ = 230V
U/1-3/ = модул от /tg(120)*230/~400V
U/1-2/ = модул от /tg (240)*230/~400V
120 - дефазиране на фази в градуси /ако всичко е 360 за три фази/

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (8.92 KиБ) Видяна 5540 пъти
Милен - майстор
mici написа:
Синът ми ме попита и аз не можах да му отговоря: защо напрежението в битовата мрежа е 220 волта, а не напр. 200 или 250? и също защо трифазният ток е 380 волта? Простете на неукия за баламския въпрос, но никъде не намерих отговор.
Скоро даваха по медиите микро ВЕЦ-а на царя за захранване на дворците му - работи вече близо 100 години, а напрежението от генератора е 150V :shock:
bisoft - специалист
Старо, но ЗЛАТНО 150V а Милене,
На този свят има проверени неща, които наистина не зависят от нас ?! За мен най-доброто напрежение е 115V/400Hz, моите колеги от авиацията го използват вече повече от 60 год. и е безпогрешно: на борда на самолета жироскопите, кислородните системи, отоплението на стъклата, двигателите на аелероните и фаровете и т.н. работят на 400Hz безгрижно ... защо ли ? има най-малко загуби на тази честота при това напрежение за относително къси линии; някой и там си е направил стандарт, а пък го трансформират от акумулатори на 27V постоянно бордово захранване ... ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ Е ОТНОСИТЕЛНО ?!
Мисля, че за Европа 220V/50Hz, за Щатите, Канада и Япония 110V/60Hz и т.н са просто легализирани отнякога си напрежения от Едисон или от др. и не e обезателно най-доброто; но за това пък има много прибори вече произведени с тези параметри, така че няма отстъпване назад ... Напрежение, опасно за живота се смята такова по-голямо от 36V/60V постоянно или променливо (иначе за различните съпротивления на кожата - различно), но то както казаха вече някои изисква по-голям ток, за покриване на битовите нужди, а от там и по-дебели проводници ... и все пак стандарти много ...
Бисер
Последна промяна от bisoft на чет юли 09, 2009 9:42 am, променено общо 1 път.
Милен - майстор
На 400Hz съм виждал машинен преобразувател от комплекта на стар руски радар. :-D Двигател на 50HZ и генератор на 400Hz монтирани на ремарке теглено от Зил. Само нямам спомен какво му беше напрежението.
hygro - майстор
400Hz се използват предимно в мобилни уредби с оглед снижаване на обема и теглото на машините.

При транспортиране на енергия на разстояние, загубите са недопустимо високи. Както писах по-горе, още преди век е установено че за глобална електрическа мрежа 50Hz са оптимални.
bisoft - специалист
Първо : използуването на по-високи честоти в захранващите мрежи, в това число и 400Hz изобщо не е остаряла техника и може да получите загуби само в преобразуването на енергията към тези честоти (макар че има перфектни мощни едночипови преобразуватели за тази цел) преобразуването от мех. или друга енергия директно работещи на 400Hz е с много малки загуби ?! ;
Второ : при "допустимо" по-високите честоти до около 1kHz изправянето на тока е било по онова време много по-лесно и без загуби, поради по-ниските стойности на кондезаторите и по-евтините изглаждащи филтри за пулсациите (днес това не е от голямо значение заради прекрасните стабилизатори);
Трето : при селсин датчиците/приемниците на жироскопите, ако двигателите се въртяха, захранвани от 50Hz източник, нямаше да се получи ефектът на стабилизация на остта към пъроначално зададения азимут на курсовертикалите с именно тази висока точност. Правили сме опити като студенти с други асинхронни двигатели на по-ниски и по-високи честоти (има някаква мистическа сила в тези 400Hz - това не е научно и си е мое мнение);
Четвърто : 1/2 от 50Hz = 25Hz(честотата на полукадровата развивка на TV-то), която се използува при по-старите телевизори и е влезло като стандарт при PAL и SECAM за аналогова телевизия, (филмовия дори е на 24Hz), освен "мигащият" ефект, който много забелязват (пояснявам, че под около 20Hz би трябвало това да се забелязва), дава и отрицателен психологически ефект - бързо изморяване на очите и главоболие (проблема се решава как : 100Hz ТV, а после и цифрова TV - по друг начин ! )
и т.н и т.д. ...
По-високата честота на предаваната енергия е имала и има значение, единствено при пренасяне на по-големи разстояния колкото е по-висока има по-големи загуби ... но така или иначе вече не е общоприет стандарт ...
Последна промяна от bisoft на чет юли 09, 2009 3:41 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
hygro написа:
400Hz се използват предимно в мобилни уредби с оглед снижаване на обема и теглото на машините.

При транспортиране на енергия на разстояние, загубите са недопустимо високи. Както писах по-горе, още преди век е установено че за глобална електрическа мрежа 50Hz са оптимални.

Точно в старата руска военна техника не може да се говори за снижаване на обема и теглото. Въпросния машинен преобразувател тежеше сигурно над 5 тона заедно с ремаркето. А иначе при изправяне на 400Hz пулсациите ще са много по малки като амплитуда и както каза bisoft филтрирането е по-лесно.
2v6 - майстор
Променливото напрежение е въпрос на време да отпадне като стандарт.
При правото напрежение (0 Нz) загубите при пренасяне и преобразуване са най-малки.
bisoft - специалист
2v6 написа:
При правото напрежение (0 Нz) загубите при пренасяне и преобразуване са най-малки.
Правилно, там като загуба играе само активното съпротивление на проводниците, които пренасят енергията; но много уреди не могат да бъдат направени да работят на постоянно U ?!
fikata - майстор
2v6 написа:
И кво става с променливите магнитни полета: трансформация-пренос,синхронни,асинхронни машини
:?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "220 V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: