Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Всеки се старае с по по най съвет. В твоя случай аз бих използвал нещо проверено във времето. Контакт за твърда връзка.Монтира се в конзолата за контакта и връзката на мостовия проводник с кабела към печката е с клеми 6 мм2. По естетично е , но въпрос на вкус казала котката и си облизала....
Обзалагам се,че никога няма да натовариш печката с пълната и мощност.
Надявам се,че при свързването на печката освен зануляването си направил правилен монтаж на мостчетата на клемите в печката за ел.захранване 220 V
zmeios - специалист
wizli написа:
правоспособен електротехник ми посъветва да не използвам клеми, а да вържа директно усукани кабели.
Това може да бъде начин само ако свързваш гъвкав с гъвкав кабел.

Ако единия или двата кабела са твърди (както е при теб), съвета е абсолютно некомпетентен и пожароопасен. А 'правоспособния' техник най-вероятно е правоспособен, щото някой му е писал четворка в техникума по милост, а не използва главата си по предназначение.

Твърд кабел се свързва към друг (твърд или мек) по ЕДИН-ЕДИНСТВЕН начин: чрез добро механично притискане! Това може да стане или с клема, или с кабелно ухо. Клемата наистина не е оптимален вариант.

И не разбирам толкова ли няма компетентни елтехници тук, че да не се възмутят на тоновете глупости, които бяха изписани. То не беше поене, не беше увиване на морски, сухоземен, и въздушен възел, не бяха заклинания.

За мен човек, който не знае, че твърд едножилен проводник при голям ампераж се свързва чрез добро механично стягане, не заслужава да бъде правоспособен.

П.С. Аз съм 'за' и 'контакта' за твърда връзка. Всъщност този контакт представлява една лустер клема, плюс някакъв strain relief, плюс капаче за естетика ;) - лошо няма. Важното е лустер клемата да е адекватна, а не от пластмаса - тогава изпълнява добре ролята си на връзка за добро механично притягане. Тия пластмасовите са за 100 ватови крушки, за друго не ги бройте.
Милен - майстор
Вижте какво писане е паднало преди време http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=

Много ми е интересно как ще държат усукани гъвкави кабели - положението ще е много по зле от усукани твърди.
За гъвкави жила лустерклеми, други стандартни клеми или кербоване на кабелни обувки и болтова връзка. Същото е положението и при твърди кабели, а усукването е забранено. А иначе вече има всякакви клеми даже и такива които ти гарантират контакт при вибации но не се използват винтове, просто се пъха отверката в един отвор и после кабела в втория, махаш отверката и готово, клемата е с стоманена пружина и държи много здраво.
wizli - специалист
Благодаря момчета,
значи, кат имам време ще се опитан да пусна 6мм2 и ще сложа един контакт за твърда връзка.
stefan_gb - специалист
wizli Защо мислиш че няма правоспособни електротехници тук???? бях написал да смениш проводниците, да кербоваш кабелни накраиници на гъвкавия кабел и да направиш връзка посредством клема 6мм2. Узаконения усилен контакт които се предлага на българския пазар още от татиово време си представлява обикновенна лустер клема :!:
zmeios някакви възражения ??? Кзваш че няма електротехници??? или не четете постовете просто.......
Клемите които са на пластини и пружини не ги одобрявам! Работил съм с италиянски,немски и френски от различни марки - те не вършат добра работа при условие че проводника е с твърдо кръгло сечение бъдете сигорни в това.
Постарахме се да обясним на човека какво да направи а излизаме некадърни но мисля че не е така и няма смисъл повече да пиша в тази тема.
Последна промяна от stefan_gb на пон юли 06, 2009 8:45 pm, променено общо 1 път.
zmeios - специалист
Милен написа:
Много ми е интересно как ще държат усукани гъвкави кабели - положението ще е много по зле от усукани твърди.
Не, не, не ТАКА усукани ;) разделят се жилата на снопчета, вплитат се един в друг кабелите, отгоре се запоява (или по-скоро се 'омокря здравата с припой') и се поставят strain relief точки от двете страни, които да предпазят от скъсване двата мърдащи сегмента от образувалото се твърдо петно в средата.

Метода е допустим, защото се осигурява много голяма контактна повърхност на многото свързани едно с друго жила. Освен това припоя между две тънки жила има по-малко съпротивление и по-малко паразитни потенциали излизат (защото, макар контактната площ между двата кабела да е по-висока, има по-малък ОБЕМ припой)

Ама тия неща са си чисто чесане на езиците, де. Гъвкав кабел не се полага в стена със силови цели. Гъвкавите кабели са измислени за случаи, в които има мърдане. Едножилните - за фиксирани сценарии. Кратко, точно и ясно! (не говоря за ВЧ и скин ефекти разбира се, при 50-60 херца друга разлика освен механична м/у гъвкав и твърд кабел няма)
stefan_gb - специалист
zmeios маи единствения които си чеше езика си ти, и не разбрах в качеството на какъв се изказа че няма електротехници тук???
Кои е говорил да се полага гъвкав кабел в стена ?
Гъвкавите кабели не са измислени само за случаите в които има мърдане :lol: Знаеш ли как и по точно куде протича тока в проводник с кръгло сечение? Кои те пита в темата за ВЧ ?
този термин омокряне с припои откуде го измисли???
Милен - майстор
zmeios голямата контактна повърхност нищо не значи сама по себе си. Определящ е контактния натиск. Големия ток който протича изисква необходимото сечение на проводника а за връзката съответния контактен натиск.
zmeios - специалист
stefan_gb написа:
Знаеш ли как и по точно куде протича тока в проводник с кръгло сечение? Кои те пита в темата за ВЧ ?
Сега кой се заяжда тук? Аз или ти?

Сигурно знам откъде протича тока в проводник с кръгло сечение. Ако не знаех, едва ли щях да спомена скин ефекта. Но тук говорим за елинсталация и честота 50/60 херца. При тази честота, може грубо да се приеме че тока тече през _целия_ проводник.

Милене - не те разбрах за контактния натиск. Той има значение при постепенната оксидация на повърхостите, и при вибрации и други видове "мърдания". Аз по-горе написах, че така направената връзка между многожилни се фиксира външно с припой. Опитай да си го представиш и ще разбереш защо е по-важно в случая да има добра контактна повърхност, тънък слой припой (в сравнение със запоени два дебели проводника), и липса на оксидиране (което припоя осигурява). Би ли обяснил къде според теб бъркам?

Тема "4 mm2 кабел < 9,5 кВт печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: