Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Не знам, след въпросното запалване вече не може да се установи точната причина. Съмненията ми са за прещипан или пречупен кабел с нарушаване на изолацията между жилата или нещо подобно. Кабела беше гъвкав ШВПС 3х2.5кв. А иначе тока е бил доста сериозен щото автоматичен прекъсвач ЕАЗ С63А от новите, беще изключил явно от ток на претоварване.
pac_ - специалист
Милен написа:
Не знам, след въпросното запалване вече не може да се установи точната причина. Съмненията ми са за прещипан или пречупен кабел с нарушаване на изолацията между жилата или нещо подобно. Кабела беше гъвкав ШВПС 3х2.5кв. А иначе тока е бил доста сериозен щото автоматичен прекъсвач ЕАЗ С63А от новите, беще изключил явно от ток на претоварване.
Защо не попита този приятел,дали не прищипал "случайно" кабела с някоя врата или да е оголен от удар,изтърване на нещо тежко върху него?Все пак се е запалил по средата!?Описал Си го.А ако има "пълно късо" и по-голям предпазител ще сработи!А и това,че е в мазето е много важно!Може да е ползвал"помощ от приятел" или по-точно някои плъх!!!Обичат да похапват и кабели! :-)
lubomirlz - специалист
И според мен това е причината, кабела е бил с наранена изолация почнал е да тлее и като е обгорял достатъчно е тока е нарастнал при което е обгорял тотално и с комбинацията с преоразмерен предпазител пожара е налице. :sad:
pac_ - специалист
lubomirlz написа:
И според мен това е причината, кабела е бил с наранена изолация почнал е да тлее и като е обгорял достатъчно е тока е нарастнал при което е обгорял тотално и с комбинацията с преоразмерен предпазител пожара е налице. :sad:

Добре е ,че поне автоматичния предпазител си е свършил работата!!!
В. Петров - специалист
Виждал съм кабел 2x1.5mm^2 който изглеждаше още по-зле. Повече от метър беше овъглен. Защитата беше винтов предпазител 35A и беше изгорял. За щастие точно тогава подът на дърводелската работилница вкъщи беше почистен от стърготини, което е предотвратило пожара. Предполагам че изолацията на кабела е пробила от пренапрежение, след което захранващият източник е поддържал разрастването на пробива. Това стана при поривист вятър, а захранването беше от мрежа с голи проводници. Гарантиран източник на хиляди импулсни пренапрежения. :)
Милен - майстор
pac_ написа:
Защо не попита този приятел,дали не прищипал "случайно" кабела с някоя врата или да е оголен от удар,изтърване на нещо тежко върху него?Все пак се е запалил по средата!?Описал Си го.А ако има "пълно късо" и по-голям предпазител ще сработи!А и това,че е в мазето е много важно!Може да е ползвал"помощ от приятел" или по-точно някои плъх!!!Обичат да похапват и кабели! :-)
Плъхове в мазето няма. Там няма нищо просто си седи празно. И кабела не е бил оголен в това е сигурен приятеля ми.

А ти от къде си сигурен в това:
А ако има "пълно късо" и по-голям предпазител ще сработи!

Да си чувал случайно за импеданс на контура фаза-нула и фаза-защитен и защо е цялата дандания по измерването им всяка година?
boltik - специалист
Как се заземява на практика.Коментарите оставям на вас.Полага се поцинкована шина (чембер по БГ) около къщата на не по-малко от 60см. дълбочина.На тази шина се закача гръмоотвода и заземяването на ел.т.От таблото до електромера вървят 4 цвята.2кафеви 1черен и 1 син.Спомням си,че на гъмоотвода имаше нанизана ламаринка.Изрично ми подчертаха,че въпросната ламаринка трябва да си остане на мястото.На някой пишеше 4 на други имаше 6.Предполагам,че е замервано съпротивлението.За да ти подпишат прословутият акт 16 трябва да са ти инспектирали гръмоотвода.Добър бизнес????
Милен - майстор
Линеен заземител. Щом е в нормата съпротивлението какъв е проблема.
pac_ - специалист
Милен написа:
pac_ написа:
Плъхове в мазето няма. Там няма нищо просто си седи празно. И кабела не е бил оголен в това е сигурен приятеля ми.

А ти от къде си сигурен в това:
А ако има "пълно късо" и по-голям предпазител ще сработи!

Да си чувал случайно за импеданс на контура фаза-нула и фаза-защитен и защо е цялата дандания по измерването им всяка година?

Милене,плъхове няма защото не Си Ги видял!А това,че мазето е празно,нищо не значи.Щом мазето е празно и кабела си седи и се пали без причина отвин,тогава какво?Извънземните ли?За импеданса на контура току, що научих! :lol:
rulom - модератор
pac_, не мога да те разбера :? ...опитваш се да поддържаш темите живи ли :?
Заради такива като теб търсачката вече издъхва.
Ако няма какво да кажеш....не го казвай тук !
:wink:

П.П.
pac_ написа:

Как ще я запали,през стената ли?Стуга глупости?Колко къщи знаеш ,които са изгоряли?
Тъжно е, но за такива като теб съм длъжен да го спомена:Имам приятел на който поради повреда в инсталацията са запали къщата и изгоряха жена му и двете деца.Точната случка е, че пожар не е имало, а просто тлеене, на кабели и дървения, и семейството е починало от задушаване.
Затова колегите по горе и в други теми съветват че електротехниката е за хора които разбират, не за "направи сам".
http://www.novinar.net/?act=news&act1=d ... r=ODA5Ozk=

Тема "Заземителни колове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: