Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Не е заради скин ефекта а за да се избегнае ефекта корона на съскане и светене около проводниците който предизвиква големи загуби. Казвам го вече трети път :lol:

Който не е чувал за коронен разряд, ето нещо на английски http://en.wikipedia.org/wiki/Corona_effect
duudah - напреднал
хахахаха тая тема е върховна :)

така не съм се смял скоро

то не бяха фази и нули.. то не бяха триъгълници и звезди и токове на фуко

а "преносът се извършвал в звезда или триъгълник".. само? не може ли в кръг ? :)

Нещо друго мен ме изненада един път, като бях в Германия. Червено-бели ЖР-та сравнително ниски с голямо разстояние между тях и в средата на проводниците червено бяла сфера с диаметър към 50 см

Иначе темата е готина и който поне малко се е докоснал до високите напрежения дори и на теория веднага се сеща повечето неща :)

При високите напрежения проводниците са на няколко тройки точно заради ефекта корона, при по-ниските напрежения има и момент с резервиране в някои случаи

Поздрави
Милен
lubomirlz - специалист
Мда заради короната, седнах си на задника и отворих дебелата книга :-D Ето и как се избират проводниците по условията на корона според "Правилник за устройство на електрическите уредби" от 68 г.
Този имах под ръка в момента :)

Прикачен файл

korona.JPG
korona.JPG (82.78 KиБ) Видяна 3296 пъти
fikata - майстор
Как не се отби тук някой, който е взимал изпити по "Ел.централи и мрежи" ТВН /техника на високите напрежения/, "Електроснабдяване и ел.обзавеждане " и др. та с няколко думи прости да отговори на "питането", че електропроводите за в.н. се правят с една или две тройки фазови проводници и едно или две заземителни въжета..А за токовото натоварване на проводниците - това е друга бира
:lol:
Милен - майстор
Е за това става въпрос :2thumbs: и за да не се надхвърли интезитета на полето при който възниква корона, може да се увеличи само радиуса на проводника. А въпросното увеличение е като се излъже формулата със съставен проводник от два или повече проводника закрепени дистанционо един от друг. Тогава Ro е еквивалентния радиус на съставния проводник.

А червено-бялата сфера мисля че се наричаше авиационна сфера. Целта и е да се виждат проводниците от ниско прелитащи летящи обекти, да ли се използват в България не знам, аз лично не съм виждал такива по жиците :)
Как не се отби тук някой,***
Той се отби но никой не го чу :lol:
plamen6100 - специалист
много яка тема, едно време това работих/изграждане и ремонт на електропроводни линии - 20, 110 и т.н. kV, и като чета особено първите мнения :) бяха мн.забавни :lol:
duudah - напреднал
Той се отби но никой не го чу Laughing
Няколко се отбиха даже :)
"Правилник за устройство на електрическите уредби" от 68 г.
Този имах под ръка в момента Smile
doubleLOL :D

Поздрави и повече такива теми :)
John - специалист
Едно практично питане:Някой замисли ли се колко ще тежи проводник 720мм2 и дали има арматура за този проводник?А колко е повърхността на проводник 720мм2 и 3*240мм2?Оставете коронните ефекти и транспондирането на фазите.Отговорете си на тези въпроси.
lubomirlz - специалист
John написа:
Едно практично питане:Някой замисли ли се колко ще тежи проводник 720мм2 и дали има арматура за този проводник?А колко е повърхността на проводник 720мм2 и 3*240мм2?Оставете коронните ефекти и транспондирането на фазите.Отговорете си на тези въпроси.
Не ръси глупости никой здравомислещ човек няма да опъва няколко проводника само заради това че 1 проводник със същото сечение щял да тежи много. Щом има проводник със сечение 700 мм2 има и арматура за него, ако няма ще направят :-D
John - специалист
Наш No. Описание Сечение /мм2/ Конструкция стомана /бр. х mm/ Конструкция алуминий /бр. х mm/ Тегло на кабела /кг/км/ Мярка Ед. цена
лв. без ДДС
015645045 АСУ 120 120 7 х 2,20 30 х 2,20 529 кг Обади се Запитай
015645046 АСУ 150 150 7 х 2,50 30 х 2,50 676 кг Обади се Запитай
015645047 АСУ 185 185 7 х 2,80 30 х 2,80 848 кг Обади се Запитай
015645048 АСУ 240 240 7 х 3,20 30 х 3,20 1108 кг Обади се Запитай
015645049 АСУ 300 300 19 х 2,20 30 х 3,55 1388 кг Обади се Запитай
015645050 АСУ 400 400 19 х 2,50 30 х 4,12 1838 кг Обади се Запитай

Ако се замислиш вместо да се правиш на велик ще разбереш.Много е лесно да кажеш че някой е смешен,но освен правилника ,който си гледал има и други документи много по актуални.И,между другото,заради такива тъпи изказвания,Колеги наричат сайта "онзи хумористичния".

Тема "питане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: