bebo_cv написа:Страхотно полезна тема! Благодарности към разбиращите, които са готови да споделят! Затова обичам този форум. Имам нужда и аз от малко помощ.Паралелно. Т.е единият проводник от едната клема към клемата на другият контакт. Другият проводник аналогично на другите клеми на контактите. Третият (ако има трети) и той. Спазвай цветовете на проводниците. Ако наличният е с два проводника, виж и занули новият към същият проводник като старият. И като включиш захранването задължително провери с фазомер пластините и на двата.
Имах един контакт. Сега искам да пусна втори от този същия. Нямам достъп до разклонителната. Остава ми вариантът да пусна едно кабелче от този към съседния. Не знам обаче как да го свържа. Помощ, моля!
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i
- майстор
41 мнения в "HELP - Свързване на контакти и обезопасяването им"
toolegittoquit
- майстор
Двоен контакт в 1 конзола не става ли?
shadow__01
- майстор
toolegittoquit написа:Двоен контакт в 1 конзола не става ли?В повечето случай ДА. Но има макар и редки ситуации на стари тесни конзолни кутии където си е мъка навирането на кабелите.
segramor
- помощник
Трябва да сменя един турски контакт Гьонсан с двоен Шнайдер Уника на двупроводна инсталация Гьонсана е свързан Фаза/ Нула два проводника няма мостче от нулата към заземяването. Трябва ли да пускам външен мост на униката от нулата защото някъде четох че имало модели с вградено вътре мостче.
Ники274
- специалист
segramor написа:Трябва да сменя един турски контакт Гьонсан с двоен Шнайдер Уника на двупроводна инсталация Гьонсана е свързан Фаза/ Нула два проводника няма мостче от нулата към заземяването. Трябва ли да пускам външен мост на униката от нулата защото някъде четох че имало модели с вградено вътре мостче.Двойния контакт на уника има особеност,че може да се свързва от двете страни.Подсказали са от шнайдер и си пише кой да ти е фаза,кой нула и кой заземяване.Този контакт НЯМА мост между нулата и заземяването.Трябва да ползваш заземяващ(зануляващ) мост най-малко сечението на нулата или фазата.Когато конзолата е с по-малък диаметър или е конзола за гипсокартон е малко трудно да се напъха двйния контакт на уника с подвързаните кабели вътре,понеже връзките са им странични.За това моста към земя и нула може да ползваш изчистено жило от изолацията като ухото мине към задната част на контакта,така ще можеш по-лесно да го напъхаш и монтираш.
Пп Не съм виждал гйонсан с възможност за вътрешна връзка земя-нула,така,че тоя контакт си е бил доста опасен.Гйонсаните ги слагат колкото да мине апартамента БДС и понеже всеки вече си слага по качествени контакти и ключове,строителите не се хабят да слагат някакви средно качество,а взимат най-евтиното на пазара и го слагат временно както се казва.По-принцип гйонсаните не търпят много интервенции,след 1-2 отваряния им се скапват резбите или пластините,още по-голяма мъка е свързването влез-излез.
segramor
- помощник
Вярно е че има две клеми горе и две долу мисля на лявата да сложа фазата както е в момента а на дясната нулата в страни където са болтчетата за стягане към стената също по две в ляво и дясно трябва да се заземи според мен най вероятно не са указали къде точно да е фазата защото и от двете страни има входове за кабели.Става въпрос за гръб на кухня и най-вероятно дърводелеца е майстора а на Гьонсана това му е хубаво, че може да се завърти докато Униката на която аз съм попаднал с големи щепсели трудно ще работи защото гнездата са едно над друго а не едно до друго и трябва да се вкарват странично но това е друга тема! Благодаря!
segramor
- помощник
Те от Шнайдер за улеснение са удвоили входовете обаче аз като ги виждам за пръв път и като се водя по аналогия от Гьонсана и от познатите ми други на които фаза и нула са в горната част една до друга а при този са крайно ляво и крайно дясно, без малко
да закача фазата на земното добре, че го огледах обстойно и видях, че горните клеми водят към металната рамка която плътно се поставя в стената!
Та стана работата но трябваше да преспя за да разчета лазерната гравюра L-фаза и да проумея че центъра на Шнайдер е заземяването а фаза и нула са в страни!
да закача фазата на земното добре, че го огледах обстойно и видях, че горните клеми водят към металната рамка която плътно се поставя в стената!
Та стана работата но трябваше да преспя за да разчета лазерната гравюра L-фаза и да проумея че центъра на Шнайдер е заземяването а фаза и нула са в страни!
PCL82
- майстор
Никой производител на контакти от 1974г, насам със съответствие по VDE и ÖVE няма да пусне контакти с мостче за зануляване. Защото от тогава насам двупроводната инсталация за контакти е забранена. Нашенските контакти проектирани през соца са друга бира. Не не са обвързани с тези стандарти, макар да са копирали по-стари версии.
Въобще всякакви контакти с мостче са нелегални, защото правят връзка между N и PE под единствена обща клема, което е забранено. Разхлабването на последната може да доведе до офазяване.
Въобще всякакви контакти с мостче са нелегални, защото правят връзка между N и PE под единствена обща клема, което е забранено. Разхлабването на последната може да доведе до офазяване.
Тема "HELP - Свързване на контакти и обезопасяването им" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература