• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
lubomirlz написа:
Джони чета внимателно съгласен съм с теб, но темата вече я развихме в малко по-професионална насоченост, предполагам форума се следи и от млади начинаещи електротехници, нека не им натрапваме практики от близкото минало. Ако навремето тук уредите са били така разпространени както в западните страни тая тема сега нямаше да я има.
А за начинаещите които ги влече електротехниката ще им препоръчам да пропуснат 2 дискотеки и да си купят подобен уред отколкото да работят с пробна лампа.
:klatsch: :klatsch: :klatsch:
Аз спирам до тук. Наистина "заорахме" далече.
В заключение ще кажа, че техниката само помага, но не научава! В тази област е както в медицината - най-важна е диагностиката и правилно да разтълкуваш това, което виждаш. Останалото почти всички го могат.
stefan_gb - специалист
1115 написа:
Това с пробната лампа е отживелица, .
С риск да ядосам колегите ще кажа че пробната лампа може да отживелица но ще се използва още доста време в България и малко пресилихме нещата ......
Ще споделя как съм направил моята. Естествено 2бр. фасунги и 2 броя ЛНЖ 15W E14 последователно свързани, и една глимка за 400V успоредно на тях. Малко трудно се вижда на слънце но се вижда все пак. Сондите са направени от f5 заострени пръчки бронз и влизат в твърд шлаух. Кабелите са силиконови 1,5кв. доста гъвкави и са запоени стабилно, от стара немска машина са. И върху всичко има 4 пласта термо шлаух. Тази използвам интезивно и за 7 години не ми е прекъсвал проводник и само веднъж подменях лампа поради изтърване. Минал съм и през доста мултицети и честно казано те не са за ежедневна интезивна работа. Нама как да го превключващ всеки ден по 20-30 пътя и да остане здрав. То не бе сонди не бе превключватели за обхват/съчмите/ дори съм сменял и ацп-тата 7106 /на новите неможе / а за работа във вънщни условия през зимата нямам думи.От превключване си заминаха и едни амперклещи. Кабелите на сондите едва ли не се пречупват, проблеми с гнездта също и с дисплея при ниски и високи температури. А за старите с магнитоелектрическа система епопея ще напиша.... често ми създаваха проблеми ... честа калибровка,замяна на точни съпротивления с много нисък толеранс и поняга изправяне на стрелката на системата :-D
И не на последно място искам да кажа че пробната ламапа за дисгностика на инсталации с напрежение 12 и 24V e незаменима и в някои случаи мултицета отстъпва.
Скъпите уредите с цифрова индикация са хубава техника и трябва да се пазят ида се борави с тях внимателно и отговорно!
lz1wvm - специалист
Аз също с риск да разводня темата,искам да попитам,защо на фазомера му казвате фазоуказател.Като има уред,който се води указател на фазите.
hygro - майстор
... указател на последователността на фазите...

Електротехниците си го сглобяват на място от две пробни лампи и един кондензатор :lol:
rulom - модератор
Чета и се чудя на акъла ви :? .....колко века още трябва да минат за да извадим главите си от.....дупката в която сами сме си ги заврели :?
Не знам дали в Германия някой знае изобщо какво е пробна лампа.....сигурно затова са и толкова западнали :lol:.....и защо сравнявате функциалността на пробната лампа с мултицет :?:?
Не знам докога българите ще отритват новото с оправданието че още дядо му е работил така.Пуст манталитет.............
Не искам да обиждам никой, просто се опитвам да обясня че има вече еквиваленти на пробните лампи :)

През '97 бях в Чехия и един тамошен колега беше понесъл да изхвърля този уред, не защото не работи, а защото е остарял.Разгледах го и верно си работи.Питах го защо е стар, а той ми каза, че е модел 1965 г. и вече имало по-добри.
Е питам ви вас, през далечната '65 г. знаели ли сте, че има нещо различно от "пробна лампа" :?:
На уреда пише само "VA DAS", нищо повече.Представлява електромагнит, като казания от Милен, пружина и котва на електромагнита.Има две скали за прав и променлив ток до 500 V.
За правия има цифри за следните стойности: 110, 220, 440, 500 V;
За променливия :110, 220, 380, 500.
При измерване електромагнита дърпа котвата и края на котвата сочи напрежението.В процеса на работа свикнах с звука на електромагнита и вече на звук знам какво е напрежението.
Това е, просто и функционално......
Не отричам пробните лампи, и аз доста пъти съм ги ползвал, ама е срамота ако не заделя човек по някой лев за уреди които му хранят семейството :wink: , всъщност оня с електомагнита ми хвана окото...
Прилагам снимки на "уредчето".Кабелите са нещо средно между гума и силикон.подръжка и аварии-никакви.

П.П. Знам, че ще има пак нападки от защитниците на едната или другата идея.Просто държа да подчертая, че това е уред за битови нужди, а не за строго профилирани дейности.

Поздрави!

Прикачен файл

IMG_5591 [640x480].JPG
IMG_5591 [640x480].JPG (23.44 KиБ) Видяна 6874 пъти

Прикачен файл

IMG_5593 [640x480].JPG
IMG_5593 [640x480].JPG (15.22 KиБ) Видяна 6873 пъти
lubomirlz - специалист
Фазоуказател - уредчето приличащо на отверка с глимка която светва като докоснеш фазата, от там и името указва, кое е фазата.
Указател за поредноста на фазите - старите са уреди с устройство подобно на трифазен асинхронен двигател, ротора на който е един алуминиев диск. Използва се за установяване дали е дясно или лявовъртяща системата. (в някои машини изрично е посочена посоката на въртене на двигателя).
Фазомер - измерва фазовата разлика или известен още като косинус фи метър
Johny - майстор
rulom написа:
Чета и се чудя на акъла ви :? .....колко века още трябва да минат за да извадим главите си от.....дупката в която сами сме си ги заврели :?
За правия има цифри за следните стойности: 110, 220, 440, 500 V;
За променливия :110, 220, 380, 500.
П.П. Знам, че ще има пак нападки от защитниците на едната или другата идея.Просто държа да подчертая, че това е уред за битови нужди, а не за строго профилирани дейности.

Поздрави!
Тъй де, за битови нужди. И от всичките му обхвати само 220V е използван 99% в бита. Ама аз това си го зная без уред. Ти също.
И дайте да се разберем - за ремонтна дейност никак, ама никак не ме интересува стойността на напрежението, защото то си е известно винаги. Големи яйца, че ще се разхождам с мултицета да си мислят, че много разбирам. Сигурно веднага ще ми цитират случаи,когато напрежението се мери, но с ръка на сърцето да каже процентно, колко пъти това се е налагало.
Аз пък да ви кажа съдя за специалиста не по уредите а по инструмента. Да има хубави и различни отвертки, със заточени ръбове, а не оръфани и "абни". Да има и клещи резачки и комбинирани, и за кримпване на обувки, и да развива гайката с ключ, а не с клещи, и т.н., и т.н..
Един настройваше газовата уредба с лаптоп. Гледа някакви импулси взети от кабела не делкото и ми настройва де..вия.
Има много уреди и хубави, и не толкова. Масовите мултицети мерят ток напрежение, съпротивление - предполагам точно, според класа си. Но имат и сонда за температура, мерят капацитет, коефициент на усилване на транзистори...... мерят ама друг път, само показват някакви цифри, които са далече от истината.
И пак се задълбахме.
А жената искаше само да разбере защо и е офазена пералнята.
alsted - майстор
Johny, жената с пералната остана в другата тема :wink:
svetliopi44 - Чирак...
Добре де пичове , на мен рядко ми се налага да правя нещо по ел.инсталация ...преместване на някой ключ или контакт ... рядко подмяна на ел.табло ... и меря с едно китайче ... нали няма опасност да светна с него ... :? поне до сега не съм имал случай де ... :)
Какво правя аз ...
1.Изключвам предпазителите на таблото
2. Проверявам за всеки случай с някакъв консуматор(бор машина ,пистолет за горещ въздух и др.)
3.С фазо указателя
4. С обратното на едната ръка

Имам въпрос ... със какво мерите нулата , че ми се е случвало да я няма ... :)
Милен - майстор
Интересно защо в правилниците за безопасност са написали следното:

http://www.bcee-bg.org/dyrjaven_vestnik ... i_21/7.htm
Раздел IV.
Проверка за отсъствие на напрежение
Чл. 139. Проверката за отсъствие на напрежение се извършва с технически изправен стандартен указател за напрежение или с преносим волтметър. Непосредствено преди използването се проверява изправността на уреда.
Чл. 140. Забранява се използването на лампи с нажежаема жичка (контролни лампи) като указатели за напрежение.
Чл. 143. Стационарните постоянно включени волтметри не се приемат като средства, по които се установява отсъствието на напрежение.
И тук е аналогично http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135483644
Чл. 155. Проверката за отсъствие на напрежение в уредби с напрежение над 1000 V се извършва с технически изправен указател за съответното напрежение, а в уредби с напрежение до 1000 V - с преносим волтметър или стандартен указател за ниско напрежение.
Чл. 205. Забранява се като указатели за напрежение до 1000 V да се използват импровизирано свързани една или две обикновени лампи с нажежаема жичка в открито изпълнение.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Уреди за измерване на напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: