Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Ами то в Белгия още е проблем. Трифазното им на много места още 220V. Ако решиш да си сложиш например трифазна помпа купена у нас 380V викаш белгийското "енерго" да ти сложат траф. :-D И хората там масово и задължително си бият у тях ... земно. :shock:
Пък и това за Белгия сме го дъвкали май по-рано. :)
:partyman:
Светлинис - специалист
Как преценявате кой кабел от миналото може да се остави да работи в дадена ел.система /примерно в стара къща/ и кое да се промени? :?
Ако според измерванията на изолацията няма проблем, дали може да се остави някой от "морално остарелите" кабели - примерно за осветление с изолация от хартия и текстилна насмолена изолация. Въпросът е от практична гледна точка.
Иначе към темата - причината да се появи ТЕЦ в София е замръзването на Искъра една зима :cold: и спирането на първата ВЕЦ в Кокаляне! Имаше и една история с построяването на първата ВЕЦ в Бояна - водата се оказала недостатъчна, а и общинарите :bandit: откраднали парите... :drinkers:
Владиславов - напреднал
Към hidrazin: Аз исках да си вкарам трифазен ток и от енергото също ми искаха да забивам три кола за заземяване!
hidrazin - майстор
Владиславов написа:
Към hidrazin: Аз исках да си вкарам трифазен ток и от енергото също ми искаха да забивам три кола за заземяване!
Това е заради радиацията от Козлудуй. Нощем се появяват Огън на свети Елмо - коронен разряд при голяма напрегнатост на полето предизвикана от последните ни два реактора дето работят едва, едва. :? Глупости нали? Та така и дето са те накарали да си биеш три кола. По кой закон, правилник, наредба ... те накараха?
Виж сега, то зависи и къде си искал го го вкараш. Тока де. :-D Там има някои условности. Ако е къща и точката на присъединяване е извън твоята собственост трябва те да си бият повторното заземяване. Ако обаче точката на присъединяване е в твоя имот не съм много сигурен как стоят нещата. :? Абе общо взето там където е ел. мера те си слагат земно. Ако толкова ти е кахър мога да питам?
Все си мисля че малко са те избоцкали. Ама все пак е добре да го имаш. В той интерес е.
Чл. 186. (1) При схемите TN се изпълнява повторно заземяване на защитния проводник PE и на проводника PEN. Препоръчва се повторното заземяване да се изпълнява при главното разпределително табло. За повторно заземяване с предимство се използват естествените заземители.
(2) В големи или високоетажни сгради изравняването на потенциалите чрез свързване на проводника PE към главната заземителна клема (шина) изпълнява същата функция, както повторното заземяване.
(3) Съпротивлението на заземителя за повторно заземяване е не по-голямо от посоченото в чл. 228 независимо от вида на въвода - въздушен или кабелен.
hidrazin - майстор
Светлинис написа:
Как преценявате кой кабел от миналото може да се остави да работи в дадена ел.система /примерно в стара къща/ и кое да се промени? :?
Според това какво показва мегера, новата консумация и визуален оглед. По принцип със старите кабели, дори и с текстилна изолация няма проблем. Проблема идва ако е тънък проводника и ще го ползваш за нови консуматори с голяма мощност - смяташ по квадратурата на стария. Задължителна ревизия на кутиите. Често именно там е проблема заради спайките. Знам, сега много хора ще ревнат че всичко у нас до сега така се правило ама това си е истината. Достатъчно нагорели и подпалени кутии съм виждал. Съжалявам че не ги снимах.
Горе долу се получава че може да оставиш само тези за осветлението и евентуално някой забутан контакт дето никога няма да се товари. (говоря за много старите инсталации с текстилните кабели) Иначе тези от 80-90-те години с мостов проводник или друг с поливинилхлоридна изолация обикновено нямат грижи и даже квадратурата им отговаря на сегашната консумация. Аз сега пиша от апартамент правен началото на 80-те с мостов кабел и дори съм още със старите башони. :lol: Нищо не съм променял и преправял. Просто ми стига и не съм имал проблеми.
Ама всичко си е въпрос на конкретен случай и преценка.
Владиславов - напреднал
Уточнение: Исках да прекарам трифазен ток в къщата си в Лом.Искаха ми освен трите кола и 470 лв за присъединяване,отделно за електромера и накрая се отказах!
jekasus - майстор
hidrazin написа:
Аз сега пиша от апартамент правен началото на 80-те с мостов кабел и дори съм още със старите башони. :lol: Нищо не съм променял и преправял. Просто ми стига и не съм имал проблеми.
Ама всичко си е въпрос на конкретен случай и преценка.
Обущар без обувки :lol:
Какъв консуматор подпалвал кутиите?
hidrazin - майстор
:-D Златно правило - щом бачка не се бара. Пък и сеченията са си нормални само дето не е трипроводна.
А за кутиите - последно в една стара къща с текстилните кабели още. Опитвали да включват някакъв калорифер. :? В кутията всичко се беше овъглило.
jekasus - майстор
hidrazin написа:
:-D Златно правило - щом бачка не се бара.
По-точно - все някой ден ще го оправим :-D нали разбираме от тия неща :-D
hidrazin написа:
Опитвали да включват някакъв калорифер. :? В кутията всичко се беше овъглило.
Така и предполагах....
PCL82 - майстор
И за какво е цялата ирония? Една инсталация се проектира да изкара поне 50 години, без да има нужда съществени части от нея да се сменят. Ако се поддържа добре може и повече да изкара, а ако се правят простотии може и след няколко часа да се запали.

Така, че инсталацията на хидразин си е съвсем нова и с ресурс още, като се амортизира, тогава ще я сменя.

Аз на една моя къща съм със проводници с текстилна изолация, но със сечения 4 и 2,5мм2 за контактите, правена 72г, явно от последните със стария вид проводници. Нищо им няма на изолацията, гумата още си е свежа. Планирам й живот още 15-20г. Само съм направил профилактика на кутиите, контактите и таблото. Таблото е със здрави ненагорели основи и фабрични вложки според сеченията. Мисля само да си бодна едно мое земно, за да си отговарам аз за него, а не да разчитам на енергото, които нищо не правят. Досега е имало метален водопровод, но той беше сменен и сега остава само земното на таблото на енергото. Може и един катоден отводитал да сложа, че захранването е въздушно.

Тема "История на електротехниката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: