Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Мисълта ми беше че като за начало трябва да се научи как се прави правилно, а правилното е с клеми. После вече като се почуства спец в материята ще си усуква връзките без да пита :)
lubomirlz - специалист
Да тема има :) и то яко се разискваше, но някои хора не искат да проумеят основни закони :)
Контактното съпротивление зависи най-вече от контактния натиск, а не от площа :)

П.П Ако не му се дават пари за клеми по-добре с болче, шайба и гайка а проводника на ухо (много по-сигурно и бързо от усукване) :)
mladkal - майстор
lubomirlz, за частта от твоя пост, че е по-бързо мога да поспоря....
най-бързо е с клемите, които разисквахме а след това с усукване....болт, гайка, шайби и уши е най-бавно....но нека не спамим...
lubomirlz - специалист
Няма да спамим, най-бързо наистина е с клеми, след тях предпочитам болта :-D
mirk - майстор
Споровета за и против този и онзи метод е добре да се пренесат тук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0 ама е хубаво първо да се изчетат всичките 11 страници че да не се повтаряме :lol:

Подкрепям lubomirlz за ушите стегнати с болт. Най-натоварените линии в къщи съм ги направил именно така, изолиране отгоре с самовулканизираща лента и е бетон. Става по бавно, но е лесно с достъпни материали, работи и при големи сечения 6 - 10кв.
sasooooooooo - "специалист"
blv написа:
Важното е спаиката да не се сгъва на две, намалява се контактната повърхност и става мини печка
Интерестно, защото нашият надзор по ЕЛ само така пригънати на две ги иска. Казва, че ги приема като кербовани. :?
mladkal - майстор
sasooooooooo, колега, попитай го вашият надзорник по ЕЛ защо само така ги приема - прегънати на две!? Аз самият не намирам отговор "за" и "против" прегъването, но на мен така са ми казвали врели и кипели в жичкаджийството стари кадри. Така и ги прегъвам...
mirk - майстор
И прегънати и не прегънати все е нередно :lol: явно надзора не е в час щом допуска такива нестандартни изпълнения.
sasooooooooo - "специалист"
Надзора беше на последния обект. Сега сме другаде, така че въпроса остава отворен. А да спомена ли, че не ни даваше да ковем по мостовия проводник!? :?
lubomirlz - специалист
sasooooooooo написа:
Надзора беше на последния обект. Сега сме другаде, така че въпроса остава отворен. А да спомена ли, че не ни даваше да ковем по мостовия проводник!? :?
Е то оставаше да ви позволи да работите като дърводелци :-D

Тема "Въпрос полагане на кабели за ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: