Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
pavelari написа:
DMN написа:
протича ток от него към корпуса, който най-вероятно е занулен и се получава ефкта с лъжичките(щом все пак водата загрява).
.
Ето от това с лъжичката хората са изобретили електролизните котли - така, че бойлерите с цъфнал реотан спокойно могат да греят вода дори при 4 КилоОма измерено съпротивление с омметър в "покой", но това е съпротивление на един полупроводник /опр. количество вода/, което при протичане на ток се променя рязко в посока намаляване. Не е задължително да ни хване тока - ако има метални тръби и /или има зануляване на корпуса.
PS. Много интересни неща прочетох по-нагоре, но този път закъснях - дълго време отсъствах... Следващия път ще стане интересно :)
Е ти пък потвърждаваш верните мнения, защо си се разбързал проблема е дискутиран многократно. Още колко бисери ще се родят в тази и още две три теми. Последната седмица раздела упорито иска да се прехвърли в "Бисери на форума"
dtmf - специалист
valat111 написа:
развесели ме пич...ако ползва токопроводящите свойства на водата, нямаше да задава въпрос във форума :-D ...по тоя повод има две неща, върху които си струва да се информираме...едното е: ако В и К инсталацията е с поцинкованите стари тръби, те задължително са занулени...т.е. ако използваме водата за проводник на подгряването ще ударим на камък...второто е, при използване на новите В и К тръби...четирите килоома няма да му загреят бойлера и за 800 дни...извинения, ако има засегнати.

Не е страшно, дори и да загрява през водата, се предполага че корпуса е свързан с нула и може да мине без жертви : ) тока ще протича от гола фаза само до корпус .
drm - специалист
Здравейте.Не разбирам много от ел.техника,но затова пък работата ми е тясно свързана с бойлерите.Та да ви питам аз: това че реотана е цъфнал като го искарате,означава ли че самия проводник вътре в него е прекъснат??? Много често при подмяна на реотани,сме имали такива ситуации,но хората твърдят че са ползували топла вода до последно,само дето загрява за по-дълго време.
dtmf - специалист
Ми тя цялата тема е за това :o И да е прекъснат и да не е,пак може да топли :lol:
vvventsi - специалист
В къщи преди време още когато учих в елекротехникума имахме един проточен бойлер ,той работеше така, в една тръба беше поставен електрод от месинг и когато го включиш протича ток през водата която минава през тръбата и така се загряваше водата,но после го махнахме защото даваше жълта вода,даскала в елекрото беше казал че е трябвало електрода да е от графит за да не е жълта водата,както и да е за водата ,важното е че веригата се затваряше през течащата та вода,и така грееше,фазата беше вързана за електрода а нулата за тръбата! И мисълта ми беше че никой не го е удрял тока ,дори и раничка да е имал или порязано!
"Но такъв бойлер може да се монтира изключително при здрава и стабилна нула,иначе е опасно!!!"
LazarGanev - "Велик майстор"
vvventsi написа:
,важното е че веригата се затваряше през течащата та вода,и така грееше,фазата беше вързана за електрода а нулата за тръбата! И мисълта ми беше че никой не го е удрял тока ,дори и раничка да е имал или порязано!
А тоя ваш даскал казвал ли ви е какво ще се получи, ако по някаква причина (лоша връзка, ударен проводник и т.н.) прекъсне нулата , която е вързана към тръбата?

ПП. Аха, извинявам се, като пуснах поста, тогава видях, че е направена важната добавка в червено! :prayer:

Тема "Проблем с бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: