Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
darken_nz - специалист
Ами хората са си писали ориентировъчно,но по принцип си е индивидуално и всеки решава къде му трябват и контакти и колко.
Също както човек сам си решава какво осв. тяло му харесва.
После като говорим за коефициент на едновременност се има предвид, че като имаш например 6 контакта не значи, че всички ще работят на мах, (същото важи и за контакти на общ кръг).
Иначе да се ползва за осветление няма смисъл или за някой консуматор (печка - да не работи на пълна мощност) - айде да не стигаме чак до там, просто няма голям смисъл.
Освен ако нямаме някаква причина.
И не се хващайте за сламката като удавник.
Да има ограничения за брой лапи и за контакти на кръг, но мисля, че много добре се разбира за какво говоря.
После това, което ти допускат енергото си е техен въргов товар (освен ако не заявиш,че искаш друга мощност, но те трябва да решат дали е възможно, когато се проектират инсталациите на блоковете също се дават по еди колко си киловата на апартамент (това е върхов товар)
Кое е несериозното ?!
По пад на напрежение се избират само линии за най-дрълги и натоварени кръгове.
Останалите вериги се избират по допустим ток и в съотв. с тока на защитата (например не можете да сложите 1mm2 на 32А предпазител).
Защо вас как са Ви учили преди ?
Да избирате всяко кабелче по пад на напрежение ли ? :-D
Ама пак взехме да си ги мерим.
Шотик, за много неща те разбирам, но косинуса е важен.
Позамисли се дали няма разлика ако е 0,5 и 1 (активен товар).
Токът ще е доста различен.
katcko - специалист
Да повдигна темата за мазата....моята е 19кв.м и от стената в момента излиза само централния кабел на инсталацията,няма лампи,ключове,контакти.Вчера идваха от енергото и я вързаха към моя електромер,сега обаче трябва да се изгради инсталацията,която трябва да включва 3 или 4 контакта,две лампи и един ключ за осветлението,искам да сложа и табло с предпазители,не съм много на ти с тока,няма да го правя и сам де,но всякакви съвети и препоръки ще са ми от полза!
fikata - майстор
katcko
не съм много на ти с тока,няма да го правя и сам де,но всякакви съвети и препоръки ще са ми от полза!
Съвети и препоръки тук една торба ще се изсипе.
Моят единствен съвет е: Намери си електроинсталаторжия.Кажи му какво искаш да имаш в МАЗАТА.Нека той да прецени какво може да има според захранването/предпазител,сечение на продниците/ ти след електромера и да го изпълни.Разбира се намери такъв, на когото този обект няма да му е първия.
Обект "Маза" е лесен, но благодатен за съвети.Нищо чудно да получиш и съвет за ДТЗ /щото е модерно/ и безжична сигнално -охранителна система на мазата.
Акъл,съвети лесно се дават, особено от тези,които после не носят отговорност за изпълнението им.
Последна промяна от fikata на съб яну 21, 2012 3:19 pm, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
Намери къде ти е раклонителната кутия за лапата,изведи си един контакт и си гледай здравето,ако си мислиш че ти си първия дето ще си изведе контакт от кутия за осветление в мазата жестоко се лъжеш, сигурен съм че 99 от 100човека имат изведен контакт в мазата свързан към кутията за осветлението!
fikata - майстор
vvventsi, ти май не си чел питането на katcko и си отговаряш по стандарта,та го пращаш да търси кутията за осветлението и от нея да си извади захранване за контакт.
Човекът ти пише, че за него си има след електромера излаз в мазата и пита каква инсталация да си направи - осветление и контакти...
Последна промяна от fikata на нед яну 22, 2012 10:11 pm, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
Petrov80 написа:
Привет, моля за съвет как да изкарам контакт в мазе, тъй като в момента няма такъв. Имам единствено окабеляване и ток за осветление. Притеснението ми е, че незнам какво натоварване би издържало това окабеляване ако закача контак. Разбира се ако трябва ще сложа предпазител.

Мазето е 10 кв.м. ще съм благодарен ако помогнете също и с идеи за вида и силата на осветителните тела.

Мазето е с размер 4.80м/1.80м и височина 2.40м, като предстои измазване на стените и полагане на настилка.

Поздрави, Петров
Ето какво писал човека че има само лампа,но не и контакт! Сега видях аз прочетох за Петров80 само
fikata - майстор
Сега видях аз прочетох за Петров80 само
Питането на Петров е преди година и два месеца.Надявам през това време човека да си е решил въпроса без да дочака твоя съвет.
Днес има друго актуално питане от друг форумец и ти му даваш съвет-клише- да си търси разкл.кутия на осветлението.
Нещо не внимаваш в час. Да не си влюбен? :-D
katcko - специалист
Ok,както казах няма го правя сам,реших да има табло с два предпазителя,две лампи ключ и два контакта.Като стане готово ще го покажа.
valentin114 - специалист
katcko написа:
Да повдигна темата за мазата....моята е 19кв.м и от стената в момента излиза само централния кабел на инсталацията,няма лампи,ключове,контакти.Вчера идваха от енергото и я вързаха към моя електромер,сега обаче трябва да се изгради инсталацията,която трябва да включва 3 или 4 контакта,две лампи и един ключ за осветлението,искам да сложа и табло с предпазители,не съм много на ти с тока,няма да го правя и сам де,но всякакви съвети и препоръки ще са ми от полза!
Тоя централен кабел колко квадрата е /квадратни милиметра/? Мазето ще го ползваш ли като работилничка /разни машинки/? Ще си включваш ли понякога отоплителен уред?
milen56 - специалист
Колеги може ли да кажете как се смята квадратурата на даден кабел колко вата издържа максимално.
Например на кабел 1,5мм колко KW мога да включа?
Иначе в мазето на панелките мисля, че е 1мм кабела.Аз го отрязах и с устър клеми си изкарах контакт, но с кабел 0,75мм.До сега съм включвал само флекс 650W и перфоратор 450W и за сега няма проблем.

Тема "Осветление и контакт в мазе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: