Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
vvventsi написа:
....... ,a и както ти беше писал само докато се къпе човек бойлера изгаря 1-1.5kWh,според мен дори да се оставя да работи денонощно бойлера трябва да се изключва когато човек се къпе,тогава разхода ще намалее най малко 30kWh на месец,ако се къпе един човек ,ами ако са двама или трима :)
Моля те, прочети пак какво си написал, прочети какво аз съм написал и го осмисли?
Говорим за коренно различни неща , а това за спестяването докато се къпеш ще се направя, че не съм го прочел!
marian1 - майстор
Венци ти водата която е в бойлера - мериш я с термометър или гледаш този на бойлера - ако е второто - премери я с живачен - ще ахнеш!
Mapek - специалист
От:
...като тези два дена се е къпал само един човек!
останах с впечатлението, че се е къпал само веднъж за въпросните два дни. Ако се къпал два пъти излиза, че няма никакви загуби :?
Друго:
... Загубна енергия за денонощие — 0,247 kWh
3kW нагревател ще ги изтори тези 250W за 5 минути! Ако приемем някакви равномерни интервали на включване, примерно би се получило по 1мин/5часа. Ето това съм сигурен, че не е вярно! Бойлера ми се включва през контактор и се чува тракането доста натарапчиво. Действително не съм засичал време /за това ми стана интересна и темата/, но нещо сметките ви не са така :?
Още:
Само за целите на темата ... чиято изолация е 4 см. Загубите за 24 ч. са 0,85 kWh или 14%, а тези с 3 см изолация – 1,1 КВт/ч - 18%. ... загубите са 1,50 kWh или 25%.
10% за които говорят е разлика към "конкурентните...", а не - изобщо загуби :idea:
vvventsi - специалист
Още не са изтекли двете седмици ,но за първата е изразходил от 04.07.11г. 17:00h до 11.07.11г.17:00h 39.84kWh това прави 5.69kWh/денонощие средно,като изтече и другата седмица ще обявя резултатите ,вече имам някакво виждане но да изчакам седмицата!
Тани - модератор
И какво точно мериш , че нещо не мога да схвана?
"5.69kWh/денонощие средно" ми се вижда много за топлинни загуби през лятото дори да си махнал изолацията на бойлера!
vvventsi - специалист
ами теста беше колко енергия ще изразходи за една седмица ако е включен денонощно и втората седмица ако се включва преди баня ,за първата седмица изразходи 39.84kWh което прави по 5.69kWh на денонощие средно,казвам средно защото някой ден може да е изразходил повече от 5.69 а друг по малко,както бях писал още първите две денонощия изгори 11kWh което прави по 5.5kWh на денонощие!
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
vvventsi написа:
ами теста беше колко енергия ще изразходи за една седмица ако е включен денонощно и втората седмица ако се включва преди баня ,за първата седмица изразходи 39.84kWh което прави по 5.69kWh на денонощие средно,казвам средно защото някой ден може да е изразходил повече от 5.69 а друг по малко,както бях писал още първите две денонощия изгори 11kWh което прави по 5.5kWh на денонощие!
Нормално е да изразходи повече ако е включен постоянно. Колкото е по-гореща водата - по-големи загуби от изстиване има. Колкото повече време стои гореща пак повече загуби.
Загубите през лятото ще са по-малки, но през зимата са съществени. При вариант да се влкючва преди къпане пък трябва да го чакаш - което се избягва при добро планиране кога да се включи (таймер примерно). Не мога да не се похваля че преди 6-7 години бях направил бойлера да се включва от GSM (имаше дребни недостатъци по-схемата и частите). Но основния недостатък беше мрънкането на жената, че вървели кабели до бойлера - мрън, мрън и като се преместихме не искаше да го правя - пфууу.
Тани - модератор
Цялата ти сметка за тока за месец ти е около 24 лв без да изключваш бойлера.
В твоя случай резултатите ще са доста фрапиращи когато се обърнат в проценти. Ако се сметнат в пари обаче разликата няма как да е толкова голяма. При такова потребление е напълно излишно да се мисли за слънчева инсталация - няма да си избиеш инвестицията цял живот! Примера ти потвърждава , че е изключително неправилно да се дават съвети преди да са ясни всички факти. Това което е добре за мен, не е задължително , да върши работа на някой друг!
Gek - специалист
vvventsi написа:
Теста ти наистина е интересен. Незнам защо обаче задълбавате в точни сметки. На мен лично ми е интересно колко процента в повече електроенергия ще изгори бойлера когато работи нон - стоп.
Тани - модератор
От теста който прави колегата нищо не може да се разбере. Аз затова съжалявам , че не засякох показанията на бойлера преди да тръгна на море. Тогава показанията щяха да са абсолютно коректни , защото 8 дни никой не беше пускал топлата вода. А така или иначе имам свързан електромер и брояч на часове към бойлера!

Тема "консумация на Бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: