• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Аз не бих си сложил такъв отвод за толкова ниски пренапрежения. От какъв зор да си правя късо в таблото, кой ще ми възтанови захранването след, като напрежението се нормализира. Не бих висял с волтметъра до таблото през 10 минути да проверявам дали са отстранили аварията, въпросният отвод не би ме предпазил и от напрежения под номиналното.
За мен решението е реле за контрол поредност, наличие, асиметрия на фазите и катоден отводнител за защита от атмосферни пренапрежения.
Наздраве :drinkers:
БайТанас - специалист
lubomirlz написа:
Аз не бих си сложил такъв отвод за толкова ниски пренапрежения. От какъв зор да си правя късо в таблото, кой ще ми възтанови захранването след, като напрежението се нормализира. Не бих висял с волтметъра до таблото през 10 минути да проверявам дали са отстранили аварията, въпросният отвод не би ме предпазил и от напрежения под номиналното.
За мен решението е реле за контрол поредност, наличие, асиметрия на фазите и катоден отводнител за защита от атмосферни пренапрежения.
Наздраве :drinkers:
Всеки сам избира какво да прави аз само давам идея .На здраве.
Тани - модератор
Е добре де , най-обикновена дефектнотокова няма ли да изключи ако отпадне нулата? Разбира се когато става въпрос за трипроводна инсталация!
lubomirlz - специалист
Не винаги Тани, зависи къде е прекъсването, също така дали е повторно заземен нулевия проводник при твоето табло. Не всички токови кръгове са защитени с ДТЗ.
Напрежения извън нормата, които ще ти повредят уреди се появяват и без да се прекъсне неутралния проводник, например когато трансформатора остане на 2 фази от страна високо напрежение.
Тани - модератор
Имам предвид съвсем да я няма . То това с различното напрежение може да е по много причини!
lubomirlz - специалист
Ами има вариант да не изключи и той е когато не ти е повторно заземен нулевия проводник.
С две думи ДТЗ сравнява тока, който влиза и този, който излиза, ако разликата е по-голяма от 30мА ще изключи.
Да но когато прекъсването е преди ДТЗ и няма повторно заземление на нулевия проводник, тока през дтз ще е еднакъв и тя няма да изключи.
Ето и набързо една драсканица за нагледно, с червената линия съм отбелязал от къде протича тока.

Прикачен файл

ДТЗ.JPG
ДТЗ.JPG (22.61 KиБ) Видяна 3100 пъти
Тани - модератор
Тани написа:
Е добре де , най-обикновена дефектнотокова няма ли да изключи ако отпадне нулата? Разбира се когато става въпрос за трипроводна инсталация!
Пипаш фазата , протичат 30 mA през тебе и изключва защитата! Ако пипнеш нулата също има вероятност да изключи в зависимост от повредата!
lubomirlz - специалист
Да това което пишеш е така, но доста хора нямат възможност да си пуснат земно, а инсталацията им след апартаментното табло е трипроводна и разчитат на ДТЗ, именно и за това съм го написал горното.
julian1960 - напреднал
ако живееш в къща си направи земно и го закарай до главното табло.Постави си ДТЗ-прекарай фазата и нулата през него.От нулевият изход на ДТЗ към земното свържи съпротивление 100 ома 5 вата--може и крушка 60 вата това ще те пази от прекъсване на нулата като изключва ДТЗ :drinkers:
lubomirlz - специалист
julian1960 написа:
ако живееш в къща си направи земно и го закарай до главното табло.Постави си ДТЗ-прекарай фазата и нулата през него.От нулевият изход на ДТЗ към земното свържи съпротивление 100 ома 5 вата--може и крушка 60 вата това ще те пази от прекъсване на нулата като изключва ДТЗ :drinkers:
И като включиш някакъв консуматор в този токов кръг защитата ще падне и без да е прекъсната нулата :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Реле което да наблюдава евентуално отпадане на нулата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: