Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
estorm - специалист
sstefanov написа:
Как точно си включил лампата?
Колко са напреженията и на другите намотки?
Последователно както казахте. После подадох напрежение без нея. На трите извода от вторичната /123/ има 41,7 VAC между 1 и 2 и между 2 и 3. Между 1 и 3 е 83,7 .
sstefanov - майстор
При всички положения този трансформатор без преправяне няма да стане за 14 волта.
Ако има 84 волта на вторичната за да се направи на 14 волта ще трябва да се навие нова вторична (с още по-дебел проводник) или да се развие от съществуващата. Друг вариант е да се опиташ да направиш междинен извод, но това не е лесно.
estorm - специалист
Това с отвиването на намотки ако води до спадане на мощноста му май не ме урежда. Освен да търся някой да пренавие нова вторична. Благодаря Ви за помоща!
2v6 - майстор
estorm написа:
Това с отвиването на намотки ако води до спадане на мощноста му май не ме урежда. Освен да търся някой да пренавие нова вторична. Благодаря Ви за помоща!
А с какъв изправител пробва винтоверта?
estorm - специалист
Имах в момента под ръка само един ( голям правоъгълен и плосък с 4те извода от една страна ) май пишеше 3 PM 4.
И кондензатор по спомен 2ЧВ 3600мкф
Може ли да ми кажете какъв трябва да бъде изправителя ?
zimel - специалист
Не бързай с изправителя, дай да се върнем на мощността на трансформатора.

И другото важно нещо е тока на празен ход на трафа , на първичната намотка, да не би да си "изнасилил" не понижаващ траф а някакъв за друго приложение .

Инжинерите ще ти го сметнат дали е нормален за този (евентуално) понижаващ трансформатор .

Тока на празен ход се мери без товар във вторичната намотка, с включен амперметър в първичната намотка- трябва да показва милиампери, ама те зависят от мощноста му .

Таа, да се върнем на сечението на ядрото, т.е сърцевината.... колко на колко милиметра е макарата върху която са навити намотките?

Да поясня, аз нямам инжинерно образование, но мога да си сметна понижаващ трансформатор с точно три сметки, и с помоща на две таблици.

Ако на някой му е интересно мога да ги представя, иначе за по-любознателните има книги ... кое, как, какво, защо ?

Все си мислих , че съм в сайт направи сам, а не в сайт за инжинери...
sstefanov - майстор
3РМ4 не е в правоъгълен корпус и е само за 3А. Ако наистина е 3РМ4 по-добре да го смениш. Грецовете за 35 А са по 2-3 лв.
Тани - модератор
А премери ли напрежението на вторичната намотка на този 24 волтовия трансформатор когато го натовари с винтоверта и ти се стори слаб? Колко волта беше? Мерѝ точно на изводите на трансформатора , а не на другия край на кабелите!!!
estorm - специалист
Zimel Размери 134 x110x 54 мм Дебелина на 123 ( вторична) е 1,8мм.
Тани на онзи 2ЧВ не мeрих нищо повече като видях как винтоверта се завъртя с кофти звук и не особено бързо.
2v6 - майстор
estorm написа:
Имах в момента под ръка само един ( голям правоъгълен и плосък с 4те извода от една страна ) май пишеше 3 PM 4.
И кондензатор по спомен 2ЧВ 3600мкф
Може ли да ми кажете какъв трябва да бъде изправителя ?
За големия траф може да пробваш с двуполупериоден изправител - изхода се взима от средната точка и през два диода (или грец) от двете намотки.
Ще се получи изправено пулсиращо напрежение около 40 V.
За да го намалиш до желаното слагаш на входа на трансформатора димер :idea:
Така ще може да върти и два винтоверта :wink:

Тема "Как се разбира коя е първичната на трансформатор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: