• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
DMN,
Аз лично съм съгласен и намирам за полезно изложеното от теб, особено в частта му "правилен метод (уред) за измерването".
Засега гадаем къде е "закачката на Даскала" - някакъв жокер за учебното заведение, изучавания предмет, контекста на задачата и вида на отговора (проект, курсова работа и под) биха помогнали.
Що се касае непостоянната консумация на РС-тата - това се решава със серия измервания, което явно си направил и ти. В конкретната задача не очаквам големи разлики защото винаги по условие се мерят 12 компа, което може да се приеме и като 12 отделни замервания на един комп.
Бих добавил още един потенциален отговор на задачата - грешка в метода на пресмятане на очакваната консумация. Също както за уредите и във формулата за пресмятане трябва да се отчете Факторът на мощност. Сумиране на мощностите, записани на табелките също е некоректно - по това може само да преценим на какъв обхват да започнем да мерим без да прецакаме уреда евентуално.

Лично не бих рискувал само с един отговор, ако ми е важно. Бих посочил комплекс от причини, като на първо място е една и съща методическа грешка при пресмятане и измерване.
Ако Даскалът е пич и преразказът е верен, това дори е подсказано:
"Неговия въпрос е защо се получава тази разлика при измерване и при смятане."
Това по моите представи е за горни курсове техникум и начални висше.

П.П. Доколкото в първия ти пост имаше въпрос - ако съм бил неясен в отговора си, аз бих се доверил на горния по снимките уред - ватметъра.
vvventsi - специалист
8180 написа:
"Неговия въпрос е защо се получава тази разлика при измерване и при смятане."
Именно, въпросът е ясен защо при изчислени 14A клещите ще измерят 9А ,а много от съфорумците почнаха да вадят от девет кладенеца вода с това че те компютрите не можели да бъдат заковани на 200W тнт.Все едно някой учител да ви зададе въпрос :две коли тръгват едновременно от София ,едната се движи със скорост 100km/h a втората с 50km/h,за колко време ще стигне едната и другата ако разстоянието е еди колко си? а много от колегите в този форум почват,ама те не могат да се движат със постоянна скорост що то ще има задръствания , кръстовища, пешеходци и тнт!
8180 - майстор
vvventsi написа:
Именно, въпросът е ясен защо при
Колега,
Доста си активен в темата, ама така и не "влезе в час". Кротни малко.
Ако ти бях даскал - среден 2,5 за участието. Само дето щях да те изгоня още при първото "да се добавят 5 цифри от най малкия разряд".
Тани - модератор
Явно условията на задачите те затрудняват! Много неправилно интерпретираш условията и само ти ги извърташ спрямо своята гледна точка - спомням си спора за мощността на печката! Факт , който може да бъде проверен във всеки магазин за бяла техника! Сега като каза как интерпретираш и тази задача ми просветна . Ето аз как интерпретирам задачата чрез твоя пример:
vvventsi написа:
Все едно някой учител да ви зададе въпрос :две коли тръгват едновременно от София ,едната се движи със скорост 100km/h a втората с 50km/h,за колко време ще стигне едната и другата ако разстоянието е еди колко си?
Пропуснал си да споменеш в условието , че времето е премерено . Двамата са тръгнали в 0:00 часа , но единия е стигнал в 1:00 , а другия в 1:30 въпреки , че погледнато логично би трябвало да пристигне в 2:00 часа. Въпроса на учителя е от къде идва разликата!

С две думи мощността на компютрите е предполагаема - покажи ми къде питащия е споменал че са я премерили по някакъв начин? Единственото замерване(факт) което са направили е на общата мощност!

ПП Явно и на колегата му е направило впечатление - писали сме заедно!
vvventsi - специалист
Тани,ти като си толкова умен ,кажи от къде е тази разлика от 5A?
DMN - майстор
Абсолютно съм съгласен с всичко написано от теб 8180. Задачата може да има няколко потенциални отговора. Аз се опитах да унагледя един пример за разлика в измерванията на два различни измервателни уреди - ватметър и мултицет. Както си казал по-горе, ватметъра има чип, който пресмята дадени величини, което според мен повечето амперклещи и мултицети няма как да направят. Доколко е точен вече, това е друг въпрос.
Доста хора изложиха тук различни гледни точки и предположения. Във всички си има частица истина и възможност да е отговора на Даскала.
А колкото до консумацията на компютъра - тя е различна във всяка секунда и доста променлива величина, и може да се усредни за поставяне на условие на математическа задача, но за точно измерване конкретно в поставената задача, грешката може да е И от усредняването. Доста спорна задача, като цяло.
Тани - модератор
vvventsi написа:
Тани,ти като си толкова умен ,кажи от къде е тази разлика от 5A?
Никога не съм се правел на умен и не съм налагал мнението си , когато очевидно греша ! Когато някой си защити тезата с факти , а не с предположения винаги съм се съгласявал! Питаш ме от къде идва разликата? Ами кажи ми колко ампера биха измерили амперклещите ти на предишния ни обект на спор и сам ще си отговориш- :

Изображение

Учителя е чел табелка - ето ти табелка! Дори не е на импулсно захранване , а на нещо просто с което и твоите клещи ще се справят! Е от къде ли ще дойдат разликите? Уреда може да покаже от 0.3 А до 40А дали разликата ще е от толеранса на измервателния уред?
vvventsi - специалист
Как разбра че е чел табелка,да не си говорил с него :) питащия не е споменавал нищо!
svetlyon - напреднал
Здравейте... усещам някакво напрежение и почвам да съжалявам, че ви попитах, но както и да е :) Относно компютърното захранване, напълно ми е ясно че неможе да е точно 200W. Знам че зависи от натоварването на компа (състоящ се от различни компоненти, консумиращи различни мощности при различн режим на работа), но даскала каза 200W точно пренебрегвайки натовареността, всички компютри са натоварени до такава степен, че всички да са 200W, а осветлението и то е точно 600W. valentino76bs нищо не съм мерил аз нито табелки съм гледал, казвам... кво ми каза човека и какво ме попита. Въпроса е кратък и ясен "защо меря с амперклещите 9А, при положение че смятайки трябва да са 14А". От това дали ще му кажа верния отговор или не нищо не зависи, просто задачка от страна на даскала (с повишена трудност както той се изрази), която може и да има няква уловка, може да е с елементарен отговор а може и да се окаже доста сложна и нерешима за мен. То така и стана квото и да мислих ми се струва хем вярно хем не... така че ще поживеем и ще видим. Поздрави! :)
Ники274 - специалист
До сега двама-трима казаха отговори с ,които и аз съм съгласен,но никой не им обръща внимание и останалите се задълбават в дреболии.
Та въпрос за мислене да задам и аз.......впрочем няма да задавам ,че то май много въпроси станаха,по скоро отговор.В големите предприятия на входа на захранването им има три електромера,единия мери активната мощност,другия реактивната и един косинус фи.(по-памет я карам,за това ако бъркам някой да ме поправи).Та защо ли го правят енергото това! Въпроса е риторичен ;)
Последна промяна от Ники274 на съб ное 19, 2011 6:50 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "Интересна задачка относно измерване на тока с амперклещи. :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: