valentino76bs написа:да,така е благодаря,но все пак аз имам желанието да си го направя сам и с ваша помощ.от вас начина от мен изпълнението,ако светна ще викамmit2markov написа:много багодаря за всички отговори,а най-вече на заядливите специалисти.последното което най-много ми хареса беше за начертаване на схемата;какви снимки ми говорите да разкопая всички улеи да ти направя снимки ли;давай нататък начертавам схема от таблото и главния захранваш кабел на ел.компанията какво правя после,прекъсвам ли ги бушоните които имам,защото в момента кабелите са с гумена изолация-изгнила,а отгоре с платнена обшивка.Сменям кабела с 4кв. или 6кв. към втория етаж от там има разклонителна кутия,която разпределя кабели към стаите,които са в тръби-изолационни,шпакловката на стените е нова,не желая да си отварям работа.елементарно,но не за всекиАми двайсет човека да сме двайсет акъла различни ще ти дадем,добър вариант е да извикаш някой кадърен еладжия/приятел ако искаш/ на място,да се огледа цялата работа и тогава да се реши най доброто за тебе.
Такаа...първо,нали си наясно,че за да пускаш нови токови кръгове ще трябва да се пускат нови кабели ?
Ще опитам накратко да ти напиша какво да правиш.
Етаж 1- бушона остава,главен! Гледаш да е 63А или поне 40...след него слагаш едно ново табло и си пускаш няколко токови кръга. ПРимерно,най-лесно в случая ще ти е за всяка стая по един.От това табло тръгва по един кабел за всеки токов кръг.Отделно един кръг за бойлера ако електрически. Ползвай 2,5 или 4 мм кабел...ако не те бъркат парите слагай 4,но и 2,5 ще ти е от полза.За всеки токов кръг фазата се прекарва през съответния предпазител. За бойлер и печка ползвай 32А или 25 предпазители,за останалото 16А ще върши работа. За контактите пускаш трипроводна инсталация,фаза нула и земя.За осветлението само фаза и нула,земя не ти е нужна. В контактите фаза и нула са токовите клеми,земята се свързва за тия "стърчащите" клеми ,които се виждат и при затворен контакт.
За етаж 2 правиш същото,но...за там ,за да не теглиш кабели за всеки кръг,ако е по-лесно от главния предпазител за втория етаж,теглиш 3х6 кабел.На първата разклонителна кутия вграждаш ново табло с АП-та за етажа и повтаряш всичко от първия етаж.
Всички нули,връзваш заедно на обща шина за нулата идваща от енегрото.
Всички заземителни кабели на обща шина,от което с 6кв кабел до метален кол забит на поне два метра в земята.
Гледай всички връзки да ги правиш здраво свързани,независимо дали с клеми,дали с усукване .
В общи линии това ще трябва да направиш,дано съм бил полезен,после в процеса на работа преди всяка крачка се консултирай тук,вярвай ми,ще успееш и сам.