Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mit2markov - специалист
valentino76bs написа:
mit2markov написа:
много багодаря за всички отговори,а най-вече на заядливите специалисти.последното което най-много ми хареса беше за начертаване на схемата;какви снимки ми говорите да разкопая всички улеи да ти направя снимки ли;давай нататък начертавам схема от таблото и главния захранваш кабел на ел.компанията какво правя после,прекъсвам ли ги бушоните които имам,защото в момента кабелите са с гумена изолация-изгнила,а отгоре с платнена обшивка.Сменям кабела с 4кв. или 6кв. към втория етаж от там има разклонителна кутия,която разпределя кабели към стаите,които са в тръби-изолационни,шпакловката на стените е нова,не желая да си отварям работа.елементарно,но не за всеки
Ами двайсет човека да сме двайсет акъла различни ще ти дадем,добър вариант е да извикаш някой кадърен еладжия/приятел ако искаш/ на място,да се огледа цялата работа и тогава да се реши най доброто за тебе.
да,така е благодаря,но все пак аз имам желанието да си го направя сам и с ваша помощ.от вас начина от мен изпълнението,ако светна ще викам
paralesa - специалист
Такаа...първо,нали си наясно,че за да пускаш нови токови кръгове ще трябва да се пускат нови кабели ?
Ще опитам накратко да ти напиша какво да правиш.
Етаж 1- бушона остава,главен! Гледаш да е 63А или поне 40...след него слагаш едно ново табло и си пускаш няколко токови кръга. ПРимерно,най-лесно в случая ще ти е за всяка стая по един.От това табло тръгва по един кабел за всеки токов кръг.Отделно един кръг за бойлера ако електрически. Ползвай 2,5 или 4 мм кабел...ако не те бъркат парите слагай 4,но и 2,5 ще ти е от полза.За всеки токов кръг фазата се прекарва през съответния предпазител. За бойлер и печка ползвай 32А или 25 предпазители,за останалото 16А ще върши работа. За контактите пускаш трипроводна инсталация,фаза нула и земя.За осветлението само фаза и нула,земя не ти е нужна. В контактите фаза и нула са токовите клеми,земята се свързва за тия "стърчащите" клеми ,които се виждат и при затворен контакт.
За етаж 2 правиш същото,но...за там ,за да не теглиш кабели за всеки кръг,ако е по-лесно от главния предпазител за втория етаж,теглиш 3х6 кабел.На първата разклонителна кутия вграждаш ново табло с АП-та за етажа и повтаряш всичко от първия етаж.
Всички нули,връзваш заедно на обща шина за нулата идваща от енегрото.
Всички заземителни кабели на обща шина,от което с 6кв кабел до метален кол забит на поне два метра в земята.
Гледай всички връзки да ги правиш здраво свързани,независимо дали с клеми,дали с усукване .
В общи линии това ще трябва да направиш,дано съм бил полезен,после в процеса на работа преди всяка крачка се консултирай тук,вярвай ми,ще успееш и сам.
mit2markov - специалист
ето това е отговор =D> благодаря от все сърце,изчерпателно по моя въпрос,затова обожавам "направи си сам"
kam34 - специалист
mit2markov написа:
ето това е отговор =D> благодаря от все сърце,изчерпателно по моя въпрос,затова обожавам "направи си сам"
В отговора има предпоставки за сериозни аварии и злополуки.
valentino76bs - майстор
mit2markov написа:
Човек разбирам желанието ти да си направиш всичко сам,но отговорността ако не дай си боже стане нещо на кого ще е, на колегите който ти дадоха според тях верни съвети ли или...твоя...?....моя съвет е... не прави компромиси с тези неща.

П.П. Колегата ти предлага система на заземяване ТТ ,а тя е немислима без използването на ДТЗ.
mit2markov - специалист
Да,благодаря за предупрежденията,но нали затова е тема да се развие,ако имате по-добри идеи кажете ги.И защо трябва, все да търсим грешките другаде в тая пуста България
rettere - специалист
Ел.таблото с електромера нямаш право да го пипаш,особено пломбите.
Съветът ми е да намериш някакъв дефект в таблото и да пишеш до "енергото" да СИ го отстранят,като изискваш да е според прословутата наредба...........

Тема "как да подменя ел.табло и добавя нови бушони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: