• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kam34 - специалист
Главния за който агитираш няма никога да падне, винаги ще пада този при електромера. (разбира се в нормалния случай когато енергото е сложило 50 или 63А) Тока на късо съединение е по голям по посока на захраването, демек при електромера и неговите предпазители. Кабелите от електромера до вътрешното табло са съпротивление което го ограничава и не може да очакваш че предпазител 63А в това табълце ще пада по рано от този вън каквато и крива да използваш. Пълно съгласуване без застъпване на кривите ще има при електромерен С63А и следващ С25А. Дане говорим к'во мазало ще стане при крива В63 при електромера.

Като толкова държи на този предпазител нека го сложи, полза няма да има, няма и да пречи просто главен ключ. същата работа ще му върши и главната ДТЗ.
hidrazin - майстор
Ето ти и къде има комбинирани ДТЗ и АП на разумни цени:
http://www.elektromarket.eu/bg/category/96.html
http://eltech3.com/products_list.php?ma ... at=&id=573
Вярно вторите са по-добри, но и три пъти по-скъпи.
Успех с начинанието!
paralesa - специалист
DirtySouth написа:
UTP кабел не си взимай ,а си купи FTP , защото е екраниран , също НЕ си купувай и SFTP , защото е с по-голямо сечение и НЕ може да се сложи в букса RJ45 каквито ще използваш масово ти .... За охранителната система ти трябва 6x0.20 , FTP кабела не е подходящ за там , като естествено ако имаш камери си пускаш и коаксиал или FTP ако са IP камерите , както и пожарни датчици се пускат с трудно-горим кабел .

Също така не разбрах смисъла на 2.5 мм2 кабел за осветление , и 10 амперова защита , като на тази защита се слага 1.5 мм2 , сложи си поне 16 . А и 16 ампера ток от осветление в ерата на енергоспестяващите осветителни тела с средна консумация около 50 вата на тяло , нз ти солариум ли ще правиш ?
Не говори неща , в които не си сигурен. Повечето SFTP кабели всъщност не са такива,а са обикновено фтп :) Така че и СФТП да вземе,пак най-вероятно ще влезе в RJ-то...Друг е въпроса,че са го излъгали всъщност. Но я ми отговори какви са предимствата на ftp-то че май не си много уверен и говориш наизуст. FTP кабела в определени обстоятелства се превръща в кондензатор,приятелю и това значи ,че рано или късно там ще се образува статично електричество и ще избие през порта на рутера :!: FTP когато не е заземено е не само безмислено,но и възможността от статично електричество е по-голяма. После,защо му е екраниран кабела вътре в стената? При все,че кабела ще е и отделно гофре... Какво ще пази с тая екранировка,какви загуби ще има на разстояние 20м- НИКАКВИ!!! Стига сте карали хората да купуват нещо по-скъпо,което не им по-полезно от по-евтиното!!!
А на въпроса за осветлението съм колкото съгласен,толкова и против. Защото съм виждал как след време някой си изкарва от осветлението контакт и не се знае какъв консуматор ще пусне . 2,5 мм кабел до кутията ,от там вече,ако иска 1,5...
kam34 - специалист
От осветлението ще вади контакт ако не е оставен когато му е било времето :-D Така става като се прави икономия където трябва и не трябва. То една икономия да пуснеш 2.5кв на лампите щото някога може да ти щукне да си сложиш и контакт от там :? :lol:

Пусни си за лампите 1кв както си му е реда, а икономията я вложи в 1, 2 контакта в повече на всяка стая.
paralesa - специалист
ДА така е,но не знае след време какво ще му хрумне на сина му примерно.
Затова до разпределителните кутии на лампите да пуска 2,5 мм кабел, а от там 1,5.
Затова моето мнение е,че не е грешка да пусне и и 2,5 мм за осветелнието...просто ще има по хубав кабел :)

Аз по-скоро държа да го предпазя от грешката да хвърля пари за FTP защото е излишно. ЗА силовата инсталация не съм толкова силен и не държа да съм чак толкова компетентен :)
kam34 - специалист
По добре да заложи само гофрета, после при необходимост може да пуска каквото си иска. Тия FTP-та след някоя и друга година ще заминат в музея. Какво прави ако утре доставчика му пусне оптика до вкъщи например.
paralesa - специалист
нали това му казах,първо да се разбере с евентуалния доставчик как е най-добре и после...
я ми отговори,като дойде оптика до у дома,от рутера ми до компа оптика ли да прекарам :mrgreen: Той не знае какъв ще е входния сигнал,останалото задължително ще има utp или ftp,а броя им зависи дали телевизията ще е със STB или не...Ако е със STB най-вероятно ще му трябват още utp кабели,а не коаксил.
kam34 - специалист
paralesa написа:
нали това му казах,първо да се разбере с евентуалния доставчик как е най-добре и после...
я ми отговори,като дойде оптика до у дома,от рутера ми до компа оптика ли да прекарам :mrgreen: Той не знае какъв ще е входния сигнал,останалото задължително ще има utp или ftp,а броя им зависи дали телевизията ще е със STB или не...Ако е със STB най-вероятно ще му трябват още utp кабели,а не коаксил.
Мостовак 2.5кв. :wink:
infomar
Не знам дали всички знаете, но се оказва, че автоматичните предпазители на къщите по селата стандартно са поставяни с големина 40 А. Ако искаш да ползваш предпазител до 63 А, трябва да доплатиш такса 447 лв, после за обследване още 70 лв, ......още други плащания и цялата сума накрая достига 750-800 лв. Това само за информация и го разбрах едва вчера, а аз си мислех, че всички бушони на къщи и апартаменти са 63 А. (отнася се за село в плевенски окръг!!! Другите окръзи не знам)
Това не ви ли мирише на дискриминация - който живеят на село с един максимален ампераж, а тези живеещи в града с 1/3 по-голям? Тези по селата са друго качество хора?

Та да се върна на моят проблем:
След дълго умуване се спрях на следният вариант:
1. Осветление по стаите . Ще има поставени достатъчно контакти, а ако са недостатъчни - има разклонители за тази цел.
a. – консуматори - Стаи 8бр. Х 200 вата/макс = 1600 вата, но едновременно ще светят не повече от 3 стаи или 600 вата. Ще се ползват енерг. спестяващи крушки и от това консумацията ще е по-малка.
b. Кабели – магистрала до разпределителните кутии ПВВМ 2х1.5 кв., от там до крушките 2х1 кв.
c. Предпазител – 16 А. Корекция : кабелът да е двупроводен.

2. Осветление коридори и външна крушка с фотодатчик за включване само нощем 36 вата.
a. консуматори -8 крушки по 40 вата – общо 320 вата. Едва ли ще светят всички заедно.
b. кабел по цялата магистрала – ПВВМ 2х1 кв. Корекция: кабелът да е дву-проводен.
c. предпазител - 6А

3. Контакти по стаите :
a. – консуматори
Едновременно работещи : компютър, принтер, монитор - 500 вата, телевизор - 2 х 200 вата = 400 вата, Хладилник – 2 х 300 = 600 вата, Фризер – 2 х 300 = 600 вата
хххххххххххххх едновременно общо около 2500 вата ххххххххххххххххххххх
Инцидентно: - кафеварка, соковарка и др. готварски – 800 вата, тостер – 1000 вата, грил – 1500 вата, блендер – 400 вата, миксер - 500 вата, хлебопекарна – 600 вата, кухнеснки робот – 200 вата, микровълнова фурна – 1000 вата, Пералня – 1.5 кв. (няма да работят едновременно)
хххххххххххххххх инцидентно общо до 2200 вата/10 А ххххххххххххххххххххххх
- кабел : магистрала до разпределителните кутии ПВВМ 3х4 кв. От разклонителните кутий до отделните контакти 3х2.5 кв. Във всеки контакт няма да се включва консуматор с по-голяма мощност от 2000 вата. Корекция: всяка стая отделна магистрала с 3х2.5 квадрата и 16А предпазител.Всички стаи имат едно ДТЗ тип iIDK 40A/30mA
- предпазител - общ за всички контакти - комбиниран - ДТЗ 32А

3. Климатици - общо захранване на всички – магистрала до разпределителните кутии ПВВМ 3х4 кв. с разклонения от 3х2.5 към всеки един. Предпазител общ за всички – комбиниран 32А (леко презапасяване!!) Едновременно няма да работят повече от два климатика или макс. 2500 вата. Евентуално може на всеки климатик да се постави индивидуален предпазител до него. Ако някой климатик даде „фира” се вади от контакта. Корекция: До всеки климатик отделна линия 3х2.5 кв. с предпазител 20А. без ДТЗ

4. Печка - ел. фурна и 2 газови +2 ел. котлона. (2000+2000 вата) Основно ползват газовите котлони. Кабел –ПВВМ 3х4 кв. свързана директно Предпазител комбиниран ДТЗ 32А/30 ма. (леко презапасяване)

5. Бойлер. Един бойлер 100 лтр. 2000 вата. Отделна магистрала – ПВВМ 3х4 квадрата. Предпазител – комбиниран ДТЗ 25А/ 30 ма. (Корекция: АП 20А ДТЗ iIDK 40A/30mA вързан директно без щепсел, презапасяване в дебелината на кабела, понеже след време може да се постави по-мощен бойлер)

6. Хидрофор – Консумация до 1000 вата. Кабел ПВВМ 3х2.5 кв. Предпазител – комбиниран ДТЗ 16А/30ма.

7. Интернет - гофрирани тръби и вътре - UTP кабел за букса RJ45. Няма да са отдалечени повече от 15-20 метра от разпр. кутия

8. Външен звънец - 2х1 кв. до таблото с монтиран вътре понижаващ трансф. в зависимост от звънеца, или звънец с батерия - издържат по година и повече...

9. Домофон - комплект кабели 4х0.22,2х05+ коаксиал за разстояние до 10 мтр. от входа

10. Телефон - оказва се, че се ползват безжични и няма нужда от кабел.

11. Външно осветление и кабели към спомагателни постройки - 3х4 квадрата до разпределителните кутии от където за осветление ще се взима с 1 квадрат и поставят 2-3 контакта с 4 квадрата кабели.

12 . Главен бушон – комбиниран ДТЗ 40 или 63 А/300мА в случай, че увелича мощността след време.

13. Кабел за телевизия 75 ом ще го мисля на място в последствие. Предварително поставяне кабел за евентуален БУЛСАТКОМ антена.

14. Конзолна кутия за кабели за интернет, телевизия и др. слаботокови – изеждане разклонител 220 в. Кабел 1 квадрат за захранване рутер и др.. Взима захранване от осветлението в коридора.

15. Кабели интернет, звънци, телевизия и др. Слаботокови в гофриран шланг.

16. В последствие направа на гръмозащита с 16 квадрата кабел

Въпрос:
Ако нямам направено заземяване все още, мога ли заземителният проводник да го свържа с "нулата" преди главният бушон? При това положение ДТЗ-тата ще работят ли или не?

Изображение
Последна промяна от infomar на съб фев 04, 2012 2:57 pm, променено общо 6 пъти.
kam34 - специалист
Досега след толкова писане нищо не си разбрал. Както си описал намеренията си ще платиш 2 пъти повече без никакъв резултат. По големи сечения не ти трябват само бетонираш пари под мазилката, така и няма да ги използваш. Един стандартен контакт шуко има допустим ток 16А следователно и предпазителя му трябва да е 16А 2.5кв кабел издържа постоянно натоварване 25А. А най голямата глупост която си написал е да вържеш всички контакти на един предпазител 32А :shock: ще се запалиш въпреки многото пари които хвърляш за ДТЗ без никаква мисъл. Раздели контактите на отделни групи например по стаи, като за всяка стая ти отива отделен кръг с отделен АП общо всичките АП-та за стаите им слагаш една ДТЗ тип iIDK 40A/30mA за 35лв.

Осветление, звънец 2х1кв - АП 10А
Контакти 3х2.5 - АП - 16А за всяка стая отделен токов кръг.
Климатици 3х2.5 - АП 16А
Печка 4кв - АП 32А вързана с твърда връзка директно без щепсел.
Бойлер 2.5кв - АП 20А ДТЗ iIDK 40A/30mA вързан директно без щепсел.
Хидрофор 2.5кв - 16А АП може да го сложиш към ДТЗ на бойлера.
Климатици извод 2.5А до всяко място на съответната височина и отделен предпазител 16А без ДТЗ.

Главен предпазител 40А имаш при електромера следователно и по голям да сложиш в табълцето полза никаква.
Третия защитен проводник заедно с нулевия на една обща шина в главното табло на различни болтчета, ДТЗ ще работят без проблем.

По принцип всичко може въпроса е че щом ще правиш ремонт го направи по новите изисквания, най малкото щото е много по безопасно. То си е за тебе, две защити струват 70лв.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13

Тема "Идея за захранване на стара къща Електрич, TV Тел, интернет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: