Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rettere - специалист
vvventsi написа:
nikivd написа:
Някой може ли да ми помогне със схема на подаване на ток към ел. нагревател на импулси. Имам на разположение симистор 16А. Онзи ден видях такова чудо на ел. котле 12 киловата. Според собственика, получава икономия от порядъка на 10%. Само не знам на каква честота работи. Но не мисля да е голяма, тъй като не чух да пищи
Елекромера ли шашкат тези инпулси?
Икономия няма, и ако въпреки това спорите че има, сложете управлението в котела да топли и то - може от там да е икономията! :idea:
lubomirlz - специалист
Има оптимизация на процеса, което води до икономия поради по-точното регулиране на температурата, водещо до намалено потребление.
rettere - специалист
То да е за инкубатор - да гониш десети от градуса - разбирам, ама за отопление на хора...
...и да не отваряме вратата ли като влизаме и излизаме...и да си оптимизираме облеклото, че да ни е еднакво топло,щото познаваме кога е включило изключило релето само като си седим в хола - примерно..
Просто ме подразни това с икономията това е-нищо лично.
lubomirlz - специалист
За големи помещения икономията е сериозна, зависимост от инертноста на сензора, помещението и вида на отоплителната инсталация, температурата може да подмине зададената с над 5-6 градуса, което не е никак малко.

В едни промишлени помещения именно с подмяна на температурния сензор и регулатор успях да намаля разхода за отопление с 30% спрямо миналата зима (тази е доста по-студена).
Та в този ред на мисли една "оптимизация" може да спести доста парички.
nikivd - специалист
Браво колега. Инверторните климатици нали са на същия принцип. Прецизно управление на компресора.
8180 - майстор
nikivd написа:
Браво колега. Инверторните климатици нали са на същия принцип. Прецизно управление на компресора.
Не е същия принципът - при климатиците се твърди, че управлението на компресора позволява да се оптимизира СОР (КПД).
При ел. нагревател, това няма как да стане - там КПД си е близо до 100%. Колкото работил - толкова топлил. Ако прегрява над необходимото, има много начини да се отстрани - най-простото - като прегрява с 5оС, задаваш с толкова по-ниско.
Като пише колегата за голямо помещение - там първо трябва да се търси равномерно температурно поле. Би могло в една зона да прегрява, в друга да е студено - никакви датчици и регулатори не могат да отстранят това. Според местото на датчика, изводите могат да са противоположни. От друга страна и 100 датчика да усредняваш, ще постигнеш същото, което с един на правилното место.

И по темата - икономия (с импулси или друго) може да се постигне, САМО с цената на по-слабо отопление. Доколко е комфортно и допустимо - зависи и е др. тема
lubomirlz - специалист
8180 написа:
Ако прегрява над необходимото, има много начини да се отстрани - най-простото - като прегрява с 5оС, задаваш с толкова по-ниско.
Като пише колегата за голямо помещение - там първо трябва да се търси равномерно температурно поле. Би могло в една зона да прегрява, в друга да е студено - никакви датчици и регулатори не могат да отстранят това. Според местото на датчика, изводите могат да са противоположни. От друга страна и 100 датчика да усредняваш, ще постигнеш същото, което с един на правилното место.
При двупозиционно регулиране (он-оф) подминаване на зададената стойност почти винаги има. Ако го нагласиш на по-ниска температура най-вероятно няма да прегрееш помещението, но пък вероятноста да се подмине долната граница и да се преохлади преди отново да включи е сериозна.
За равномерното температурно поле съм съгласен, в моя случай то е на лице, тъй като помещенията са производствени и самият технологичен процес изисква микроклиматът да е еднакъв във всяка част на помещението, като това е постигнато с принудително движение на въздушните маси, освен температурата се следи и концентрацията на въглероден диоксид и относителната влажност на въздуха. Отплеснах се от темата, забележките ти са точни и на място, мисълта ми беше че при мен тези проблеми за които спомена са отстранени и намалянето на разходите за отопление се постигнаха единствено с избора на по-добър закон за регулиране и по-прецизни регулатори.
И да икономия няма- плащаш толкова колкото ползваш, просто оптимизираш системата, което ти позволява да ползваш по-малко.
За последно нека някой не си помисли, че само с това би постигнал същите резултати, всичко е строго индивидуално, както колегата отбеляза има доста фактори които трябва да се вземат напредвид.
Наздраве :drinkers:
Minkov - специалист
vvventsi написа:
nikivd написа:
мне колега. Искам да избягам от терморегулатора. Нещо като инверторен климатик. Да работи постоянно на по ниска мощност, бе да включва и изключва.
Да ама това няма как да стане без терморегулатор,нали точно терморегулатора ще върши тази работа ......
Съгласен съм с vvventsi, другото е само упражнение по управлението на симистор.
vvventsi - специалист
Моя стая я отоплявам с печка лъч свързана към термо регулатор и мога да се похваля че температурата е много стабилна електронния термометър на който датчика е точно до датчика на терморегулатора се мени от 20,1-20,7гр. каква по голяма стабилност иска някой за стая?
nikivd - специалист
Браво колега =D> Това се казва постоянна температура. Дори климати-кат ми в спалнята играе с 2 градуса, което се усеща и е неприятно. Би ли споделил какъв е терморегулатора, ако може модел.

Тема "схема за подаване на импулси към ел.нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: