Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikivd - специалист
180V??? При това напрежение едва ли ще работи електромера.
Електромер Daisy IVEL 3C9
Номинално напрежение 230 V
Напреженов обхват -20% ÷ +15%
hidrazin - майстор
Електромер Daisy IVEL 3C9
Добре де, какво общо има тоя електромер с моя???
Де да ви знам на колко сте, ама никъде не съм споменавал моя какъв е.
Моя си е с диск и е нов - смениха ми го есента.
:partyman: :partyman: :partyman:
valentin114 - специалист
rettere написа:
stanimir62 написа:
Тде спрямо "земя".
Казва се "БЕЗОПАСЕН"
stanimir62 - специалист
Електромерите вече са извън имотите.Не вярвам да са го оставили така.
kam34 - специалист
hidrazin написа:
Към "rettere" - това дето цитирах тъпата наредба си беше към друг участник в топика.
Иначе таблото ме изкефи.След няколко дни като си ходя до къщата и аз ще постна някоя и друга снимка. :mrgreen:
А това дето колегата го дава С25 Ro=1.38Ω/km - така е, за едното жило.А при мен си бяха и по-тънки, но дори и в този случай при потребление от 10А на 1км си е 13,8 волта пад.Като сложим още толкова и на нулевия става 27,6 волта.Излиза, че при трасе 1км от трафото трябва да тръгне 250v за да стигне до мен нормално 220v.И това без да отчитаме няколко връзки с поне една лоша и с голям пад.Ами тези дето са близко до трафото?
Да не говорим за това, че мрежата никога не е идеално балансирана и се получава изместване на нулата при трафото.
Иначе аз съм си решил проблема.Имам сонда за вода - 2" поцинкована тръба на 8м дълбочина и един заровен поцинкован 200литров варел дето са свързани заедно, ама към моята нула - не тази на енергото.Пък електромера нека си мисли че дърпам 10А при 180v.Аз си ги дърпам при 210V.Стига ми.
Относно крачното напрежение - вярно има го, когато ти падне кабел ВН (високо напрежение) наблизко или те тересне мълния.Тогава с прибрани един до друг крака и малки стъпки, без да отделяш краката един от друг се изнасяш по радиуса надалеч от попадението.Общо взето като, и със скоростта на бит пе....ст.
:partyman: :partyman: :partyman:
Грешно си ме разбрал :) просто исках да кажа че не може да замени нулата със заземление защото твоят заземител ще има по голямо съпротивление от нулевия кабел до теб в идеалния случай. Ако ползваш само фаза а нулата ти е от тръбата на сондата да кажем 5ома. Тока на твоите консуматори идващ от фазата и тръгващ към сондата ще предизвика пад на напрежение в нея - например протича ти ток 20А при примерно съпротивление на заземителя 5ома имаш пад на напрежение в него 5*20=100V. Това ти е допирното напрежение на откритата част на тръбата при приетите примерни стойности на тока и съпротивлението. Радиално около нея ще се появи и крачно напрежение намаляващо с отдалечаването от нея. За ефекта се вижда че не е необходимо да се оплитат жици с високо напрежение и други случайности, просто от протичането на тока на товара ти възниква напрежение.

Затова и не ползваме само фаза а фаза+нула като за нулата важи това което даде като цитат по нагоре за повторното заземяване на нулевия проводник. И заземяването се нарича повторно защото работното е при трафото в трафопоста където е директно заземена нулата (звездния център) нормата е 4ома. а за повторните заземители по трасето за които цитираш по горе е 10ома. Имено поради това заземяване на звездния център и нулата няма как да се изместят при трафото, изместването е при консуматорите и то когато няма достатъчно повторни заземители.
valentin114 - специалист
И пак въпроси: електромера отчитат ли го /т.е.има ли собствена партида/ ЕОН, AVN, Чез/това не беше ли стара марка чехословашки моторетки/?
hidrazin - майстор
Електромерите вече са извън имотите.Не вярвам да са го оставили така.
Не са извън имотите.Като ходя до там ще щракна някоя снимка да видите как ми е захранен електромера от енергото.
Иначе го смениха есента.Като се стопли ще ги викам да си го оправят.Ако искат да си го изнасят на улицата.
А иначе това с повторното заземяване вече не го ползвам.Смениха жиците и направиха на 300м ново трафо.
Преди това повторното заземяване помагаше.А горе като съм писал моята нула нямах в предвид че не съм я вързал към тая на енергото.
Няма смисъл.Има само ако ти я няма нулата преди електромера. :finga:
kam34 - специалист
Точно ако се прекъсне нулата преди твоето табло повторното заземяване при теб няма да позволи да се офазят корпусите на уредите.
hidrazin - майстор
Аха, ама и електромера ми няма да се сеща да върти.Само когато аз си реша да му пусна от моята нула.
:stock2:
rettere - специалист
valentin114 написа:
rettere написа:
stanimir62 написа:
Това е напълно незаконен щом не е пломбиран.Ако видят от Енерго разпределителните дружества си е за глоба.
Ами те го сложиха.
Ами законно ли е да се експлоатира такова табло?
а не е пломбиран защото не можаха да сложат капачето,щото единият кабел е къс...абе мани....
а в банята имам към 26 волта и при миене щипе ако имаш ранички по ръчете.
Ама не съм чувал да има изискване за това "нулата" с до какъв потенциал да бъде спрямо "земя".
Тръбите от В и К какъв тип са?...старите поцинковани ли?
разбирам въпроса ти.
Проблема е , че нулата която идва от стълба не е нула. А аз съм занулил бойлера.
На пролет ще си заземя само бойлера и това ще е-откачам корпуса от нулата и го заземявам.

Тема "Относно заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: