Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogosto - специалист
Трифазен звезда Извинявам се както казах, ако знаех какво трябва щеше да го напиша веднага.
ktamen - специалист
Единственият начин да се каже със сигурност какъв е двигателят, е да се отвори и да се измерят размерите на статорния и роторния пакети (диаметри и дължини), също така сечението на намотъчният проводник и броя на чифтовете полюси. И разбира се при работа на 380В, в звезда ли е свързан или в триъгълник.
После се търси такъв двигател в каталог.
Това с клещите е майтапчийска работа.
Много по-точно може да се прецени мощността, при измерване на активното съпротивление на намотките и сравняване с друг подобен двигател, но пак ще е твърде приблизително. Оборотите могат да се измерят и без да се отваря двигателя. Ако го отвори някой разбиращ, ще преброи чифтовете полюси и ще каже колко оборота е двигателчето.
Ако на някой му е интересно едно време пробвах двигателят на струга каква активна мощност консумира на празен ход. Консумацията му беше 250 вата. Номиналната му мощност е 7кВт. 1500об/мин, Тежи точно 100кг.
gogosto - специалист
С две думи не може от консумацията на празен ход да се каже каква мощност е. Жалко аз имам 3 двигателя без табелки, а ми беше нужен един и се надявах да мога да разбера кой какъв е. А оборотите как да позная единия е 3000 личи си, той консумира 5 ампера закачени са на звезда и трите и тежат над 60кг.
moimoimoi - майстор
чугунен или алуминиев?
на лапи или с фланец е захващането?
снимки кога?
диаметър на вала?
ако не са много стари би трябвало да отговарят на някакви стандартни размери
съвремените мотори имат един параметър - разстоянието от центъра на вала до монтажната равнина на лапите/ако е на лапи/ примерно 80,90,100,112 ,132 или 160...и съответно на този размер и съответни обороти съответстват 1 най много два мотора с различна мощност
примерно виж тук http://www.elprommotors.com/uploads/data/AT2-IMB3.pdf

http://www.elprommotors.com/uploads/data/AT2-TD.pdf
ktamen - специалист
Преди доста години един познат ми предложи два двигателя, единият 14кг, а другият над 50кг. И двата бяха по 1,5кВт 1500об/мин. На външен вид е възможна твърде голяма грешка.
Ако се консултираш с някой, който пренавива двигатели, вероятно ще ти каже точно какви са твоите.
В зависимост от броя чифтове полюси, асинхронните двигатели могат да бъдат със синхронни обороти: 3000, 1500, 1000, 750, 600, 500, тоест 3000 делено на цяло число. Асинхронен двигател с 1700об/мин няма (освен в Америка) Мощностите са 370Вт, 550Вт, 750Вт, 1,1кВт 1,5кВт 2,2кВт 3кВт 4кВт 5,5кВт 7,5кВт и тн (цяло число конски сили превърнати в киловати, срещат се и изключения)
Оборотите доста точно могат да се измерят с някакво постояннотоково моторче, примерно от играчка, касетофон и пр. На оста му се слага подходяща шлаухка, за изводите на моторчето се закача волтметър. Двигателят се пуска, моторчето се взема в ръка и оста с хлухката се притиска към центровия отвор на оста на двигателя, моторчето почва да работи генератор, напрежението му е право пропорционално на оборотите. Записвате си колко волта е показал волт метъра. После завъртате моторчето с нещо на което му знаете оборотите, примерно бормашина. И пак записвате напрежението. После малко сметки с моливчето и готово.
За мощността трябва да се измери сечението на проводниците (намотъчните проводници вътре, като трябва да се намери снадка с излизащ навън кабел, защото често се използват намотки на няколко ката и може да измерите някоя удобна жица, но реалното сечение да е 3 пъти по-голямо) и да се сравни със сечението на подобен двигател с известни данни. Обаче измерването трябва да е много точно (с микрометър) и май не е работа за аматьори.
gogosto - специалист
На лапи са и трите два са от 60 те години - съдя по това, че имам един с табела и 67г 68кг.тези мотори си приличат на външен вид т.е. от един период са, а този за който питах и се надявах да ми свърши работа е по нов по лек малко и по-дълъг. Утре ще ги снимам и ще премеря оста им какви размери е. Трябваше ми 7.5кв асинхронен трифазен 1400 об. двигател. Единия с табелката е такъв, но има утечка 250кома мерено с мултицет към корпус и не ми вдъхва доверие- дали ще работи с такава утечка - той е 67г български и е доста грубо е направен статора. Беше наводнен преди години сега го суших с калорифери, но утечката си остава.
ktamen - специалист
Отвори този с утечката и измий намотките навсякъде със силна струя вода от маркуч. После, като изсъхне може да се оправи.
Имах два двигателя с такива килограми от същите години, ама бяха по 3000, а не 1500об. 68кг е доста лек вариант за двигател с такава мощност и обороти и едва ли ще намериш по-лек. Сравни го двигателя на струга ми, за който писах горе.
Имам два други двигателя по 5,5кВт 1500об, те са по 50 - 55кг.
lubomirlz - специалист
Шанса да го спаси е минимален, ако го е пускал докато е бил мокър. Дай данните за които те помолиха по-горе и ще го разгадаем тоя 8 амперовия колко киловата е, намира се някой и друг стар каталог.
gogosto - специалист
Не е пускан мокрия двигател до сега, но едно време работеше на струга ни той е оргиналния, като го сменихме почти веднага с по малък.
Ето и размерите на този за който имам надежди, че ще отговори на изискванията ми. Табелката стои на мястото си, но понеже е българска работа алумин сигурно е писано било с химикал на него и сега и помен няма от някакви данни по нея.

Прикачен файл

dvigatel_razmeri копия.jpg
dvigatel_razmeri копия.jpg (85.66 KиБ) Видяна 3837 пъти

Прикачен файл

IMG_20160504_094327.jpg

Прикачен файл

IMG_20160504_094337.jpg

Прикачен файл

IMG_20160504_094425.jpg

Прикачен файл

IMG_20160504_094315.jpg
Последна промяна от gogosto на ср май 04, 2016 10:51 am, променено общо 1 път.
kuger - майстор
На нашия С11 мотора е 7,5KW/3000 об.

Тема "Трифазен ел. мотор - без табелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: