• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
:lol: И аз видях, че ще свети резистора и ми беше ясно, че е правописна грешка. Значи задобрявам :partyman:

Оу то верно, че имало много модели светодиоди. Да речем, че ще ползвам първия срещнат червен от същия сайт (http://www.proton-bg.com/Article_Detail ... le_ID=8282) СВЕТОДИОД 10ММ 613UR2T ЧЕРВЕН
За стабилизираното захранване си записах.
MamaMy - майстор
Сори за грешката. Аз вече почти съм засветнал :-D . Очите ми се затварят, а не знам до кое ниво е загрял слънчевия ми бойлер за да скоча в банята. :-D

Поправено
fbr - майстор
Мисля че идеята за свързване на термисторите последователно, и една измерителна системка за големината на тока през термисторите може да опрости още схемата. Така ще наподобява показателя за нивото на горивото в резервоара на колата, и основната идея ще се спази, за сметка на неголяма прецизност.
hidrazin - майстор
:shock: :shock: :shock:
Айде и от мен един лесен вариант без термистори.
трмостат биметален
Този е за 60 градуса. Има ги всякакви през 5 градуса. Разгледай там. Това чудо закрепено на корпуса следи температурата и в дадения
случай като достигне 60 градуса изключва. Лесно може да се модифицира твоята схема и при изключване на термостата да ти светват диодите.
Представи си в твоята схема че ги няма термисторите и левия край на сините резистори е вързан към плюса. Тогава ще светят всички диоди.
Ако обаче двата края на даден термостат ги вържеш към изводите на даден светодиод, докато термостата е студен ще дава светодиода на късо и
той няма да свети. При достигане на температура той ще се изключи и диода ще светне. Така ще имаш рязка граница, а не мижещи и различно
светещи диоди. Това че през резисторите ще тече постоянно ток да не те притеснява. Новите ярки светодиоди светят много добре и при ток 5мА.
Та резисторите може да се изберат и за по=малък ток от 20мА. Освен това пак единия край на термостатите ще е вързан заедно, но кабела от
тази обща точка ще ходи до минуса на схемата.
А температурата на термостата - по твое желание. Добре е първо да пробваш с един и тогава да взимаш останалите бройки.
И само като жокер - в горната част на буфера може да закрепиш един за по-висока температура, примерно 90 градуса дето да ти задейства
някаква пищялка сам знаеш защо. :wink:
:partyman:
NeoBoss - специалист
ми първоначално се говореше за поплавъци работи и съвсем се обърках. Не че сега е ми е ясно за какво ще се използва този съд и защо е нужно точно такова следене на толкова често... но по темата.
Мисля че връзването към светодиоди няма да е много удачно , защото разликата силата на светене ще е доста малка и на светло може да не се вижда.
решението със термостати ... ако се псотавят на корпуса може да дават грешни данни поради топлопроводимоста на корпуса.
А ако са вътре потопени във водата ще се образуват по тях налепи със времето който могат и да повлиаят на биметалната пластина незнам.

това което ми идва на мене е микроконтролер със достатъчен брой аналогови входове през които да се следи тока от терморезисторите , като при нужните граници светкат или гасят даден диод. Като се комбинира със RGB доиди и малко повече код би станало доста функционално и красиво. Лично наскоро правих нещо подобно ама беше само за мерене на ниво във съд стана супер и спокойно го сложих на видно място в кухнята :D
но ще трябва да пуснеш тема във раздел електроника и да се договориш с някой да ти направи платката а за теб да остане само окабеляването
bulhomes2 - майстор
Еее hidrazin, много черпене ти се събра. Тия термостати са чудесни и може да ги ползвам при управлението на някои помпи. Има и с нормално отворени контакти....

Опссс. Както се бях закефил че ще се размина с обикновени глимки, погледнах и "Температура на задействане: 35°C±3°C, Температура на възстановяване: 17°C±8°C". Буфера ще е сериозно изолиран и е възможно t никога да не падне под 17°С.
AAsat - специалист
Всеки подобен датчик си има присъща инертност а ако е е с функция вкл./изкл. си има и хистерезис. В момента мисля че трябва да решиш какви датчици да монтираш и съответно по какъв начин. Тези а резбата като че ли са доста оптимален вариант. За самата електриеска или електронна част може да има различни решения както се видя от отговорите. Като имаш монтирани датчици и положени кабели с останалата част могат да се правят всякакви проби и промени.
MamaMy - майстор
AAsat написа:
... Като имаш монтирани датчици и положени кабели с останалата част могат да се правят всякакви проби и промени.
Напълно се съгласявам с колегата. Монтирай тези с винта като им завариш по една дълга гайка от външната страна на съда. То нали като пипнеш един съд от вън винаги можеш да определиш до къде е загрял. Това, че ще има някаква разлика с реалната температура вътре, въобще не е проблем. Все пак ти не слагаш някакви реални термометри, а относителни датчици които могат да се калибрират винаги.
bulhomes2 - майстор
Нали вече избрахме датчиците и светодиодите. Остана само да кажете какво да е захранването и резисторите.
Тани - модератор
Е като си избереш и едното от тях , вече ще може да се сметне другото :wink: Аз ти предлагам за захранване да си вземеш за 20 лв едно импулсно за LED - малко , икономични, стабилизирано и тихо - какво му трябва повече на човек :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Следене на нивото на топлата вода - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: