• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
Johny написа:
Абе момци, някой виждал ли е бациг на живо? Те хората първо са наясно с предназначението на машината пък после са изнамерили с какво да я задвижат.
Направо сте смешни. И за какво му е на банцига инвертор?
Да, виждал съм и съм работил .
Тръгна се към инвертор, защото човека пита
Г.Драговчев написа:
Та въпроса ми е колко мощен ел.мотор трябва за банциг, при положение че нямам трифазен ток?Дали даси намеря монофазен мотор, който най-мощния е 2,2Kw или по мощен трифазен който даже да речем 5,5Kw и като го включа в мрежата на 220v да спадне малко мощноста?И разбирасе да ми кажете ако е трифазен мотора как трябва да го включа.
Да монофазен 3 kW е най-удачен вариант, стига да е достатъчна мощността.
Г.Драговчев - напреднал
Вчера бях на гости недин приятел та се заговорихме за мойта болна тема :-D Предложи ми един мотор и въпроса е дали ще стане?Асинхромен е 5,5kw 220v/380v звезда/триъгалник оборотите само не забелязах колко са.
Mapek - специалист
Дали вчера или още преди да пуснеш темата :?:
Г.Драговчев написа:
... или по мощен трифазен който даже да речем 5,5Kw и като го включа в мрежата на 220v да спадне малко мощноста?И разбирасе да ми кажете ако е трифазен мотора как трябва да го включа.
Намирам за по-коректно да беше писал направо може ли да се използва този 5,5кVV на 220 и как.
Първо трябва да се превърже в тригълник (ако звездата е вътре ще трябва да се изкарат изводи). Ако намериш кондензатори 350μF за работен, + 700μF за пусков и успееш да го развъртиш барабар с лентата, ще разполагаш с ~3,6кVV (без работни - 2,75кVV). Проблема с оборотите е отделно.
Тук наистина може би е по-удачен варианта "честотен преобразувател" (инвертор). Има варианти с пренавиване като монофазен, но това трябва да кажат бобиньорите дали е възможно в твоя случай и каква би била цената. Според мен си заслужава да се пробва и размяна дори и вариант продажба на наличния и купуване на монофазен.

P.S. Фиката ме е изпреварил. Моя пост е обобщаващ. Темата от линка му - полезни подробности важни за теб!
todortv - майстор
Друг е въпроса, че монофазните инвертори са мисля до 2.2 кW.
a_stoev - майстор
Все грец има на входа, на повечето не им пука колко фази има.
Г.Драговчев - напреднал
Не за съжаление нямам такъв мотор,ако имах щеше направо да попитам за свързването.А това, че съм написал за трифазня 5,5 мотор просто е съвпадение.Просто се допитах до няколко ел.майстора и сякой казва по-нещо различно и доста ме объркаха.
Virtuozo - специалист
Драговчев чуй сега чуй чуй :-D Тука момчетата се инженери и наистина разбират материята! Те могат да управляват асиннхронните двигатели,да сменят посоката им на въртене,да променят скоростта на въртене,което хич не е лесно,да слагат разни датчици и пособия които следят температура и големина на тока протичащ през намотките. Дърводелеца неможе нищо от това което написах по-горе,той може други неща и в твоя случай вярвай ми имаш повече предимства.
Имаш да въртиш една най-обикновенна дърводелска машина дето най-важното нещо дори не е електрическо а да внимаваш да не скъсаш лента и късмет.
Всичко останало е да разбереш каква скорост трябва на двигателя и каква мощност.Това лесно може да се разбере като се види подобна по габарити машина в някой дърводелски цех.
Оттам на татък имаш две (според мен) единствени възможности!
1-ва купуваш си монофазен двигател 2.2 киловата ако мощността е достатъчна за около 250 лева нов или на половина ако си намериш втора употреба (НАМИРАТ СЕ ТРУДНО).
2-ра и по-добра възможност (сполед мен) ако ти идва одръки и имаш мерак нищо чудно утре да поискаш да си вземеш и други дърводелски машинки плани,фрези,стругове и тн. и тогава същия проблем ще се появява пак и пак и пак затова ако имаш някой и друг лев си прекарай трифазен ток и работи с трифазни двигатели защото са по-добри от монофазните.
Сега ще обърна внимание и на това към което гледам си се насочил по някаква причина-трифазен мотор на монофазна мрежа. Това да ти кажа много много не е харашо-хич даже! 5 киловата мотор няма да му е много кеф да работи така освен това ще трябва да даваш пари за да го купиш около 100-150 лева (не давай повече от 150 лева за такъв двигател! Трифазните са без пари и хората ги хвърлят на отпадъци и можеш да си вземеш такъв от там) освен тези 100-150 лева ти казаха че ще трябват и няколко кондензатора от които да направиш кондензаторна батерия от няколкостотин микрофарада и сметката пак стигна 200 лева а както казах 2.2 монофазен втора употреба е около 150 и е по-добре от 5 киловата трифазен.
Еми това е повече не мога да помогна. Ако си ограничен с парите взимаш първи вариант и си решаваш грижите за максимум 300-350 лева.
Ако имаш някой лев действай по втори вариант тогава ще стане работата на 1000 лева със всичкото ама един ден ще се радваш че си избрал този вариант.
Mapek - специалист
+1 да си вкараш трифазно захранване ако мислиш да се занимаваш с дърводелство. Наясно ли си с оборотите и предавките и скоростта на лентата?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Ел. двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: