Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
diss
Нещата които съм писал по горе са почерпени от практически опит за възстановяване на изгоряла бобина на контактор. Теоритичните формули са свързани с много неизвестни параметри за тебе - електромагнитно поле,сила на привличане за преодоляване на пружините,конфигурация на магнитопровода и конфигурация на макарата.Трудно е с емпирични формули да намериш резултати като брой навивки и сечение на проводника точно за твоята бобина на конкретния контактор.
Пак казвам,ако искаш да възстановиш изгоряла бобина/ без деформация на макарата/ и без данни за нея като брой навивки и сечение най сигурния начин е чрез размотаването и и броене на навивките и измерване на диаметъра на проводника на дефектиралата.
За целта си бяхме направили в началото ръчна навивачка,а в последствие със задвижване на електромотор и цензура от шевна машина и брояч.
И едно допълнение.Още преди много много години оперативната верига за управление на релейно контакторната схема с много контактори беше на 110V и при западните електросхеми - западногермански,английски,италиански.....Така,че това не е било съветски патент, а просто копиране.
ПП. "задвижване на електромотор и цензура от шевна машина"
аз пиша не цензура то излиза цензура и не подлежи на edit
ако четете "цензура" разбирайте крачен реостат. :-D

Ако в този технически форум при всяка упротреба на изпълнителен орган за управление с крак се изписва с общоприетото българско наименование, а вместо него се излиза"цензура" нека модераторите предложат друго наименование на този технически термин. :-D
galin56 - специалист
kalpev написа:
То, май 70% от Ботевград и околията работят в ЕПИК-а.
Сензор НАЙТ не е ли "SENSATA" вече?
Иначе, Ботевград е страхотно градче.
Един местен ми каза, че Ботевград е центъра на Вселената, имат си университет, а ЕПИК била велика фирма :yawinkle:
Точно така. По-точно отново сме си сензор найт но сме от групата на Сенсата. Нещо като тяхно подразделение. Но понеже повечето хора си ни знаят като "сензорите" или сензор найт затова и така го съобщавам.
Иначе за ЕПИК-а съм съгласен. Фирмата не е лоша. Не те скъсват от работа, за 15 години от както са тука не имало забавяне на заплата и за един ден. Плащат си осигуровки, един час да имаш извънредно ще ти го платят. Е заплатите не са кой знае какви, но на фона на цялата страна си е супер.
А вече за университета е съвсем друга тема. Там ходят само ... хайде да не обиждам хората, такива където не ги взимат на други места, и ги приемат само за да им вземат парите - 600 и нагоре лв. за семестър. И само като им погледнеш специалностите - туризъм, счетоводство и контрол, мениджмънт - ти става ясно после дали ще си намериш работа по специалността. А като прибавиш и нивото на обучение. Но то и това е нормално за държавата ни така, че всичко е ОК.
diss - специалист
@fikata, ясно е това, но диаметъра на бобината на нагорелия контактор е примерно 40мм, до като на здравия който искам да пренавия бобината е 30мм. Ако взема същото сечение проводник, ще станат повече навивки на малкия диаметър ако спазвам дължината на проводника
lov - майстор
Относно колегата дето пита за тая екзотика на 110V . И на мен ми беше писнало от такива. Болшинството от машините в кожарската индустрия се внасяха от Италия и са именно на 110V. Причината се техния стандарт на безопасност и за захранване се използва разделяне от мрежата със трансформатор. Тия с по няколко контактора на това напрежение не ги слагам с сметката но имаше 4 точно с 42 парчета вътре. Управление на циклични процеси с дисков програматор. Явно компютрите ви взеха акъла и забравихте старата техника въпреки че на някои места все още си работи.
Та ми е ясно с какво се бори колегата. Имаш такъв дето може да го завреш за да закърпиш положението ама нямаш на това напрежение и почва ходене по мъките. Знаеш ли колко преправки съм правил да си виси само на кабелите щото няма как да го захванеш само да закърпиш уж положението да върви процеса уж докато се закупят нови. Срам ме е да казвам че съм правил такива изпълнения ама такива бяха времената план се гонеше а и кожите не могат да чакат за утре че ще се скапят.
a_stoev - майстор
diss написа:
@fikata, ясно е това, но диаметъра на бобината на нагорелия контактор е примерно 40мм, до като на здравия който искам да пренавия бобината е 30мм. Ако взема същото сечение проводник, ще станат повече навивки на малкия диаметър ако спазвам дължината на проводника
Не ти трябва дължината, а броя намотки!!! И после контролно мери консумацията на контактора, ако не уйдиса, а е по голяма, трябва да се добавят навивки. това е малко стъкмистичен подход... Но то и начина на навиване влияеше на индуктивността, та неопределеността става безкрайна...Мисля че е добра идея да добавяш от малките стъклени предпазители, ако изгори намотката да не прецака нещо друго от апаратурата.
Направи си първо развивачка с брояч, че няма изброяване...

Тема "Изчисляване бобина на контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: