• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Chefo77 - майстор
ivanovbg написа:

А дали има и друга възможност с електронните електромери. Нали с едни апаратчета се "калибрират " от ел техниците на енергото. Какво става ако някой реши да намали сметката за ток на добри и платежоспособни хора? Калибрира им електромера да отчита като по малко енергията и за да не го хванат на общия електромер в подстанцията бъзва няколко други да отчитат повече. Как мислите възможно ли е?
Тъй като темата замина малко в друга посока, малко инфо по този "казус" от патил:
Правиш магия. Известно време пестиш. След това идват едни хора и ти отнасят електромера поради съмнения. В тяхната метроложка (или както се нарича) станция си правят замервания и установяват "повреда" или "манипулация" и ти трясват солидна глоба на някаква база за някакъв период назад, нещо като 6 месеца беше (в 23.20 не искам да звъня за по-точно инфо). Ако не платиш - спират те. Ако платиш - ОК, но ти, разбира се, завеждаш дело срещу тях, защото ако и да има интервенция, то вината не е у теб - електромерът е техен и пломбата си стои, т.е. ти "нямаш" възможност да го манипулираш. След известно време (2-3-4 години) съдът решава в твоя полза, връщат ти парите, само дето трябва от тях да платиш хонорара на твоя адвокат.

Иначе няма как да ти надпишат сметката, освен ако не "програмират" електромера да пропуска 2, а да отчита 3 киловатчаса, да речем. Ако е ОК, като навърти 3, значи си отчита 3, плащаш 3. Ако платиш 4, другия месец ще платиш 2. Нали има брояч...
ZMeyGorianin - майстор
Иначе няма как да ти надпишат сметката, освен ако не "програмират" електромера да пропуска 2, а да отчита 3 киловатчаса, да речем. Ако е ОК, като навърти 3, значи си отчита 3, плащаш 3. Ако платиш 4, другия месец ще платиш 2. Нали има брояч...
Ами точно там е ключа от бараката... След като може да се програмира /от техни хора пак/ да показва по-малко, какъв е проблема да стане обратното! Само, че тогава никой няма да тръгне да сваля и тарира електромера!
Дали не може да се замери тока с амперклещи преди уреда и да се сравнят показанията след изчисляване?
hidrazin - майстор
Ами не е точно така с електромерите. :) Има манипулации които са явни, има и такива които са недоказуеми. В повечето случаи просто ти подменят
електромера - разбира се ако пломбите са непокътнати. Оттам нататък ако имат съмнения си от най-заподозрените.
Ако пък и електромера е извън границата на имота ти - на улицата им става доста трудно да докажат каквото и да било.
Все пак разговори на тази тема са друга бира и са малко далеч от темата.
:partyman:
dyaneff - майстор
ZMeyGorianin написа:
...Дали не може да се замери тока с амперклещи преди уреда и да се сравнят показанията след изчисляване?
Теоретично може. Може и с твой контролен електромер. Но няма да ти признаят замерванията ако уреда не е калибриран. Ако докажеш, че мамят най много да обвинят електромера и да го сменят.
kuuuuuul - майстор
А пък аз установих със сигурност ,че при мен електромера не се отчита всеки месец.От няколко години го записвам на всеки 10 дни/на 10-20-1-число/,до сега нито веднъж не е съвпаднала сметката, все го отдавах на различния момент на отчитане,но дойде декември и аз започнах да се отоплявам с ТП и моето съмнение се потвърди,сметката ми трябва да е 220лв,а те са ми писали 68лв/горе долу колкото за дек.миналата година/ :shock: за януари ми е 200лв и ако пак не го отчетат не ми се мисли колко ще трябва да плащам март :-D А по закон май бяха длъжни да отчитат всеки месец :-D
lz1wvm - специалист
DMN написа:
Абе по-ниското напрежение в необитаемите жилища не върти по-бързо електромера е това е извода :-D :-D
Но ако има включен бойлер,със сигурност ще върти по-продължително,за да се стопли водата при 180 волта.
ArturDent - Почти Безобиден
По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?
Само да отговоря на въпроса:
С електромера не плащаш ток, напрежение, дори и мощност.
Плащаш Енергия - разликата и формулата, май някъде между 6-ти и 8-ми клас се учи.

Ето за забравилите (в случая на ел.енергия):
Енергия = мощност * време
Мощност = напрежение * ток
или
Енергия = напрежение * ток * време,
където "време" е константа в в нашия случай...
ArturDent - Почти Безобиден
Chefo77 написа:
След известно време (2-3-4 години) съдът решава в твоя полза, връщат ти парите, само дето трябва от тях да платиш хонорара на твоя адвокат.
Не... на загубилата страна се присъждат и разходите по делото, включително и разходите за адвокат. За целта обаче трябва да си ги поискаш и докажеш с договор за правна помощ.
LazarGanev - "Велик майстор"
Имам такъв въпрос - някой може ли да каже с колко варира съпротивлението на един реотанов нагревател при промяна на напрежението между 180 и 240В? Такава промяна има, но колко е точно? Защото колкото по-голяма е тази промяна, толкова по-бързо върти електромера при падане на напрежението, ако се използват активни товари.
От формулата:
I=U/R се вижда, че ако R не се променя при промяна на U, то зависимостта на тока от напрежението е пряка - колкото намалява напрежението, толкова намалява и тока. Ако обаче R намалява със същата скорост както U, то се оказва, че тока не се влияе от намаляването на напрежението. В реалния случай истината е някъде по средата - влияе се, но малко. След като се влияе малко или почти не се влияе, то от формулата за мощност:

Р=U.I следва,

че при намалено напрежение, за да получим същата мощност, която ни трябва е нужно да увеличим тока. С други думи, ако при високо напрежение се топлим с 1 реотан, при ниско напрежение за да получим същата стайна температура включваме още един реотан (увеличаваме тока през електромера) :wink:
preslav - майстор
Ето, че си дойдохме на думата - нека уточня някои неща.
1. Темата заби в посока как да "краднем" ток, а изобщо не съм и помислял да питам за това.
2. Помолих да се изкажат специалисти защото общи понятия от електротехника имат доста хора - и аз знам, че реотана, било то нагревател на бойлера, крушката с нажежаема жичка, фурната не могат да "навъртят" по-голяма сметка.
Но дали така стоят нещата с електромотора на компресора на климатика, хладилника и т.н. - това не знам.
3. Идеята ми е да се разграничим от говорилнята, която плъзна по медиите, а от там всеки да може да си направи правилните изводи за "баничката и единия лев". В страната вървят протести и се готвят още - ако решим да излизаме на протест трябва да знаем защо и срещу кого протестираме.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: