Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitko_rupite - специалист
Ето снимки на Диодите
Изображение

мога да ги разглобя и да ги мушна в картона
Изображение

Тавана още не съм го видял ..
Дамата има друга работа сега ...

Поздрави и благодарности още веднъж ..
fox_vt - майстор
Ами смъкваш тавана дупчиш слагаш металната част после пъхаш диода свързваш кабелите и качваш всичко това горе и се надяваш да светне.
ivanovrg - специалист
без смъкване на тавана няма да стане
смъкваш
дупчиш
окабеляваш (може и диодите да вържеш)
от всеки лист картон с накачените кабели (и диоди) през дупките отвеждаш кабелите към края на листа
желателно е да залепиш с тиксо кабелите,така че да не ти попадне някой на метал
като вдигаш поредния лист картон подвързваш кабелите към кабелите от предходния
после металните части ги поставяш отдолу в плътни дупки (може и малко акрилен силикон)
като ги гледам с резба може и да се навиват

шпакловането ще е трудно,но за сметка на това боядисването ще е още по трудно :-D

скоро правих едно такова с влакна(беше само едно пано метър на два)
доста гадно беше
Здравейте отново
Ето малко снимки от почти готовото небе ..
Невестата ми беше белязала дупките за звездите .
Изображение

Свалих парчетата и с поялник запоих кабелите и диодите
Изображение

Изображение

После отдолу се сглобява диодчето с металната капачка и се избутва в дупката ..
Изображение

Тук още не съм слагал металните капачки , щот майстора требва да шпаклова и шкури ...
Изображение

Изображение

Тея диодчета са продавани в комплект 50 доидчета+ 1 траф 12 волта ...(Трафа е колкото зарядно на телефон )
Имат и димер ...( но не е за скрит монтаж в конзола , а някакъв измислен китайски )
120 диода - ги лепнах на 1 траф .... след около 30 мин трафа е нагрел яко ...
И Димера не ме кефи ...
Дали ще може да лепна по -голям траф .. ???
Предложете нещо на 12 волта ако обичате ...
И Някакъв Димер за монтаж в конзола ..??
Оргиналния (китайски ) димер се монтира след трафа .....( сигурен съм ... щото върви с кабел и букси и свързването НЕможе да се обърка )
Ако се сложи Траф ... и преди него Димер на 220волта , дали ще стане ??

Благодаря Предварително ..
Последна промяна от mitko_rupite на ср апр 03, 2013 9:23 am, променено общо 1 път.
ulieliadi - специалист
Честито на шпакловчика :-D
kozl - майстор
От снимките не може да се определи как е захранен светодиода. Най-вероятно през диод и съпротивление, а трафа дава променлив ток. Така и да объркаш полюсите светодиода все ще свети. Ако е така може да ползваш примерно тороидален траф за 12 волта и 220 волта да прекараш през димер за вграждане. Импулсните захранвания не могат да се димират. Предполагам, че диодите лапат 20 милиампера. 150 х 20 = 3А. Или трафа излезе 3 х 12 = 36 вата (приблизително). Все пак не е лошо да провериш колко лапат светодиодите, за да си сметнеш трафа.
Имам участие в два тавана на СПА центрове със звездно небе. Само, че светодиодите не си сменят цвета и се избраха прожектори с оптични влакна. Изработихме втулки с борд, които монтирахме със силикон в отворите на гипсокартона. Надянахме "О" пръстени на цилиндъра на "звездата", които уплътняват м-у отвора на втулката и цилиндъра и същевременно държат звездата, защото се пъхат отдолу с напрежение. Прожектора е огромен и се намести във влагозащитен шкаф в стената. При така монтираните втулки подадохме влакната и облепихме краищата. После работиха плочкаджии (едното е в парна баня) и шпакловчици и бояджии. Накрая напъхахме висящите влакна и звездите с "О" пръстените и небето светна. Имам и клип, но до сега не съм качвал във "Ю туб".
kozl написа:
, а трафа дава променлив тok
трафа си дава постоянен ток . след него има димер .. и диодите ..

Въпроса е ако сложа Як траф и да сложа димер на 220 волта (преди трафа ) :?
kozl - майстор
Ако "трафа" е с постоянен ток, то как определяш поляритета на светодиода? Все пак не ми се вярва, че към светодиодите има грец, по-скоро само един диод и съпротивление. Тези дето ги продават като крушки за автомобилни габарити като ги поставиш обратно не светят. Е рядко се срещат изпълнения с грец, за които няма значение поляритета - както и да ги поставиш светят. Да ама на греца му трябват 4 диода, защо да не икономисаме 3?
По-мощен траф ще сложиш, ама за да работи с димер за конзола трябва да е обикновен трансформатор от бобина и магнитопровод и тогава АКО светодиодите са свързани към проводниците през съпротивление и 1 или повече диоди ще заработят. Но ако няма диод преди тях може да се повредят. На снимката си личи, че има нещо под термосвиваемия шлаух до светодиода. Разтвори един да видиш какво е.
Щом димера работи на постоянен ток и е свързан след захранването и преди диодите това най-вероятно е реостат (мощно променливо съпротивление) и би трябвало да греее. Ако тока е променлив може да се ползва автотрансформатор с променлив магнитопровод и така да се регулира напрежението в изхода и няма да грее. При честотата на импулсните захранвания, примерно за халогенни лампи, автотрансформатора предполагам ще е с размери на хапче Упсарин.
hidrazin - майстор
mitko_rupite написа:
...Въпроса е ако сложа Як траф и да сложа димер на 220 волта (преди трафа ) :?
Това дето казваш че грее не е траф а мрежово импулсно захранване. На него сигурно пише нещо. Да беше написал поне какво пише или да го беше снимал. На колко волта е, за колко ампера... Врачките из форумите последно време нещо се гътнаха.
Щом захранването ти грее значи не е правилно оразмерено. Имаш два варианта. Първия - сменяш само захранването с по-мощно такова и оставяш оригиналния димер. Като гледам имаш 50 диода и ако приемем че лапат по 20mA ти трябва захранване 12V 1A но такова ще работи на предела си и ще грее. Затова взимаш някое за 2-3А или захранване за LED ленти.
Адаптор 12V/3,0A SW3
Захранващ блок 33 12V 2,5A
Другия вариант е с траф за лунички от тези с магнитопровода (тежките), нормален димер за 220V, като в изхода на трафа сложиш изправител. Само дето в този случай ще имаш заигравка. Ако изправиш с грец напрежението на изхода ще скочи над 12V и може да изпържиш диодите. Ако го изправиш само с един диод и кондензатор ще е по-добре.
Ако димера не ти харесва като визия слагаш едно захранване подобно на тези дето ти показах и един димер с дистанционно управление.
http://www.stratuslight.com/product/150 ... 4v-8a.html
Това е.
kozl написа:
Щом димера работи на постоянен ток и е свързан след захранването и преди диодите това най-вероятно е реостат (мощно променливо съпротивление) и би трябвало да греее. Ако тока е променлив може да се ползва автотрансформатор с променлив магнитопровод и така да се регулира напрежението в изхода и няма да грее. При честотата на импулсните захранвания, примерно за халогенни лампи, автотрансформатора предполагам ще е с размери на хапче Упсарин.
Реостат (мощно променливо съпротивление), автотрансформатор с променлив магнитопровод ??????
Човеко, къде какви са тези работи? От много години тези неща не се използват за подобни случаи. Реостатите отдавна са заменени с електронни регулатори а импулсните захранвания се регулират с помощта на обикновен потенциометър или тример. Автотрансформатори в бита отдавна не се ползват - имат галванична връзка с мрежата. Тороидални такива се ползват за захранване на японските климатици. Върна ме 30 години назад. В техникума ги учехме тези неща.
:partyman:
Благодаря ти за компетентната намеса hidrazin
Скоро ще снимам трафчето ( или мрежово импулсно захранване).. и димера ...
Както писах по горе - то е с размерите на зарядно за телефон, и едно трафче се продава комплект с 50 диода и едно димерче ..
output - 12v -- 1000 мили ампера (демек 1 ампер )(не съм сигурен за ампеража )
Диодите, които съм монтирал са около 120-130 бр ..( на снимките се вижда част от тавана )
На една група диоди .. им бех объркал поляритета на захранването ...но не изгоряха ..
После го свързах правилно и си тръгнаха ..
Ще взема и едно диодче да го цепна и да се види дали има съпротивление под термо шлауха .

---------
От Решенията които ми предлагаш по ми допада второто
Димер 220 волта . , траф, грец с 1 диод ...

Но ще и предложа и вариянта с дистанционното ...
Да видим на какво ще се спре "невестата "

За тези трафчета ми говориш нали ?? в нета не ги срещнах на друго место ??
http://www.mikimak.com/?function=detail&id=8006

.

Тема "Звездно небе - монтаж на диодите в картона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: