Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
Той ако е в клуба ''ръцете ми пречат'' и по свата начина пак същата ще я свърши като кучето на нивата.
Последна промяна от lov на пет ное 22, 2013 11:52 pm, променено общо 1 път.
jekasus - майстор
thinkpad написа:
jekasus написа:
Не слагам от вчера, зад боклуците са кранчета за бойлер. Плосък е, ще има и вратичка, която ще го скрие, широчината на нишата е 32 см.
Браво, аз леко шеговито го написах, нали знаеш? Масовите бойлери, който се ползват и поставят - кабела си го слагаш сам.
Въпрос -
hidrazin написа:
Абе ти да не снаждаш кабел за някой бойлер в баня???
:partyman:
Отговор -
i486 написа:
Има ДТЗ. 3х2,5 е (реално са 2 мостови кабела с 2х2,5, защото земята се появи като втори кабел). Като цяло рискът от мокрене идва само от бойлера - ако избие отнякъде. За пръскане от мивка или душ е далече, ако не броим влагата на въздуха.
Има ли смисъл от излишните действия по въпроса - мостовака вкаран в бойлера е грозничка гледка :-D Да го скрием него и връзките със някаква тръбичка или разп.кутийка на плочките(грозно си е) и швсп до бойлера.
hidrazin - майстор
Опитвам се аз да обясня амааа... То вече почти само такива муфи се използват и то заровени в земята, в шахти и колектори дето се наводняват... При мен кабелите също са надени с термошлаух с лепилен слой. Стоят в едни поциковани носещи шини и при дъжд са пълни с вода. Е, вярно по тях няма 230V променливо а е 650V постоянно. :-D
И не знам как ги мисли тия че нямало "едновременно и плътно да прилепне по кабела, и да може да е достатъчно широко, за да покрие връзката"? :? Ако беше отворил снимката, щеше да види че червените муфи се свиват от 38 до 12мм !!!
http://www.cablecommerce.bg/shop/upload ... 1-0039.jpg
В тези 38мм не знам какви връзки трябва да направи на кабел дебел 12мм за да не се съберат? При мен обикновено е обратното - там където е махната изолацията, направени връзките и отгоре термошлаух обикновено остава по-тънко от останалия кабел. :?
jekasus написа:
Има ли смисъл от излишните действия по въпроса - мостовака вкаран в бойлера е грозничка гледка :-D Да го скрием него и връзките със някаква тръбичка или разп.кутийка на плочките(грозно си е) и швсп до бойлера.
Не е лоша идея. Пък и мостовака заедно с муфата може да се скрие в едно гофре или на цялата дължина от стената до бойлера да се сложи цяло парче бял термосвиваем шлаух.
:partyman:
i486 - специалист
Кутиите които намирам са все IP54. Не знам това IP55 с какво е по-надеждно - може би издържа потапяне под вода. Доста яд ме хвана като констатирах малкия недостиг на кабел, но досега се ядосвах за какви ли не тъпи пропуски на майстори и моя непредвидливост, че се уморих от ядосване :)
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Опитвам се аз да обясня амааа...
Хидразине, кажи една лустер клема тройка знаеш ли колко е широка? Сега искам внимателно да помислиш - Автора на темата с какво ще свърже този кабел? Спайка, спойка, кримп или клеми? А за това, което се случва при теб - много ми е интересно трижилен кабел как ще бъде по-тесен от оригиналному при връзки, освен ако не си решил да не изолираш между трите жила каквото и да е било. Още повече имам опасения за шлауха поради профила на кабела. Да ти кажа - аз запоявам два проводника 6 квадрата и като ги запоява не става връзка с дебелина 5 квадрата. С клема също. Или тия кабелни връзки ги прави с кербоване/кримпване или с някакви черни магии. И да стане с шлаух, не харесвам идеята за клема(ако се ползва), която да не е достъпна/пригодна за ремонт. Подозирам, че автора тая кабелна връзка няма да я кербова.
i486 написа:
Кутиите които намирам са все IP54. Не знам това IP55 с какво е по-надеждно...
Първата цифра е прахоустойчивост, втората е водоустойчивост. Едното издържа на поливане с вода, другото издържа на пръскане с налягането на водоструйка. За потапяне във вода цифричката последната трябва да се качи още...
Последна промяна от thinkpad на съб ное 23, 2013 1:04 am, променено общо 2 пъти.
jekasus - майстор
i486 написа:
Кутиите които намирам са все IP54. Не знам това IP55 с какво е по-надеждно - може би издържа потапяне под вода. Доста яд ме хвана като констатирах малкия недостиг на кабел, но досега се ядосвах за какви ли не тъпи пропуски на майстори и моя непредвидливост, че се уморих от ядосване :)
http://ru.wikipedia.org/wiki/IP_(%D1%81 ... A%D0%B8)Не знам линк на български, но IP55 - демек издържа на поливане със маркуч.
todortv - майстор
Кутията IP55, но докато вкараш мостовака, и докато пробиеш дъното за монтаж към плочките. :-D
И тази грозната кутия ще ти боде очите при всяко влизане в банята.
i486 - специалист
Предпочитам мостовия да отиде над тавана и там да влиза в кутията. Многожилния добре ли е да е 3х2,5 или по-добре 3х4 (при положение, че мостовия е 2мм)? 3х4 е доста дебел и по-труден за огъване.
thinkpad - майстор
i486 написа:
Предпочитам мостовия да отиде над тавана и там да влиза в кутията. Многожилния добре ли е да е 3х2,5 или по-добре 3х4 (при положение, че мостовия е 2мм)? 3х4 е доста дебел и по-труден за огъване.
Мостовият кабел е 2,5mm2, не 2. Значи и удължението го слагаш 2,5mm2 и избираш някое място за кутията, където няма да се набива на очи. После освен влагоустойчивата кутия, действително бих налял малко епоксидна смола или течен силикон, за да уплътни входовете в кутията. Дали кабелът ще е многожичен или не, в случая не е от критично значение.
PCL82 - майстор
3х2,5мм2 са напълно достатъчни за 3кВт, даже има и резерв. Няма лош да качиш кутията горе над тавана. Како прежалиш някоя плочка, която после да възстановиш може и още по-добре да стане.

До бре де не може ли с едно жило да изтеглиш нов цял кабел над тавана? Най-много да трябва да пробиеш някоя малка междинна дупка на тавана, която после лесно се закърпва и не личи (за гипсокартонен таван си мисля).

Тема "Влагозащитена връзка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: