Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Ех, тез кабелни канали, те са мъката на електротехника.
thinkpad - майстор
vk написа:
Ех, тез кабелни канали, те са мъката на електротехника.

Мда. Когато мостовака директно се полага, мъцва с гипс и след това мазилката отгоре и е готов.
П. Петков - специалист
Към КИИП (Камара на инженерите в инвестиционното проектиране) има ценници, които обикновено никой не чете. Там се намират годишно-актуализирани таблици с цените на различни дейности в почти целия технически спектър. Печатат ги, и ги раздават безплатно, когато всяка година си плащаме парите за картончетата с така наречената "Пълна проектантска правоспособност", като те служат само да оправдаят симулативната "дейност" на камарата [Дейност в стил "Целта е да се оправдаят средствата" или: "Были бы денги, цель всегда найдется!" (последното е от Лаврений Берия)] :) Като вметка: Сградата на КИИП срещу "Пирогов" са си я построили с нашите пари! Проблемът с ценообразуването не е личен и дискусиите на такова ниво са загуба на време. Проблемът е в претенциите на една наука (и нейните подразделения), която непрекъснато има щения (искания) да бъде "точна", но е съмнително, че е такава. Та тази наука се самоименува "Икономика". Всъщност, тя би трябвало да дава точен отговор на въпроса за обективната оценка и съпоставка на човешкия труд (Нейно основно и единствено занимание!), независимо от неговия вид, продължителност, място на извършването, качество на резултата, интелектуална, материална, енергийна и времева ефективност. Досега обаче, нейно "достижение" е само еквивалентът на този труд, а именно парите, въпреки че китайците, когато са ги измисляли, не са имали "научни" претенции. Парите би трябвало да са мерителното средство на труда (нещо като "Метъра на архива" в Севър), но това, което Икономиката всъщност е успяла да направи, е само да "създаде" деленията (чертичките) за този "метър", без да може да каже колко е разстоянието (или количеството труд) между тях. По тази причина, всички сами си правят собствени "метри" и тук напразно се фехтовате с тях. :)
Мантрата (заклинанието) - "Цената на стоката е такава, на която тя се продава!" е показател за безпомощност и пълна импотентност на Икономиката да обоснове обективно релацията "Стока-пари-стока". Засега това, с което тя най-много се гордее, е теоретичното преобразувание "Пари-стока-пари+" :), което е отрицание на ентропията и пример за съществуване на "Перптуум мобиле". Изобщо понятието "печалба" е пълно отрицание на закона за запазване и съхранение на енергията! В макроикономически план, интегралната "печалба" би трябвало да е, ако не отрицателна, то поне нула, но никога плюс!? Защо цената на синтеза на суровините никой не я включва в сметките и никой, никога не плаща тази цена на Господ- Бог. В частност, на ВиК водата трябва да я плащаме тогава, когато се убедим, че те са монтирали водомери на облаците и ни покажат фактурите по които да съдим, че са платили тази вода на Всевишния! Къде в техниката го има това, че при преобразуването на енергия, крайната енергия да е повече от първоначално вложената??? Е-е-е, може ли това да е точна наука?!?! В "икономическите" "пазарлъци", отношенията приличат на онази шега, при която за двете страни в "обзалагането" (или "басирането") се казва, че "винаги единият е мошеник, а другият - глупак!". И в резюме - опъвайте жиците, копайте канали и не се занимавайте с "икономически" глупости, че току-виж някой, без да ще, вземе да получи Нобелова награда за Икономика! :) :) :) Разбира се, след като присъждат Нобелова награда, този пасквил е демонстрация на профанизиран, дилетантски лаизъм, но човек не бива да изпуска възможността за "компетентна" оценка на неща от които нищо не разбира! :) Все пак, навремето, в икономическия институт приемаха само плявата, останала от класациите в другите Вуз-ове, а това няма как да не е оказало влияние върху "икономическия" ни живот впоследствие. Сегашното ни дередже, диктувано главно от "икономисти", е прекрасна илюстрация на "благотворното" влияние на тези отсевки. Накрая (и не съвсем), понеже много от Вас ще кажат на всичко това: "Дрън-дрън", ще Ви цитирам една сравнително лаконична притча от Иван Кулеков:

ДРЪН-ДРЪН

В едно село разказах следната история:
"Имало някъде едно село. През една нощ, когато всички заспали, там се появила мухата це-це и отровила част от населението. На другия ден останалите хора издигнали камбанария и започнали да бият камбаната на смени - хем да ги държи постоянно будни, хем да плаши мухите.
"Дрън-дрън!", "Дрън-дрън!" - ечала камбаната, а селяните я слушали, слушали, слушали, слушали и накрая дотолкова свикнали с нея, че престанали да я чуват.
Мухата це-це това и чакала."
След ръкоплясканията попитах селяните:
- Какво мислите за тази история?
Отговориха ми:
- Дрън-дрън! :)

P.S.
Понеже дойде реч за Иван Кулеков, ето още нещичко от него, което е особено актуално и свързано с предстоящите избори:

ДОБРО И ЗЛО

На ринга излязоха Доброто и Злото.
Хората заложиха на Злото.
То победи.
Хората спечелиха. :-D

А за релативността на "икономическия" метър има следната приказка:
Един окъснял търговец на платове, пътувал с каруцата си късно през нощта през една тъмна гора.
Нападнали го разбойници и главатарят им го попитал какво кара?
Той отвърнал, че е търговец на платове.
Тогава разбойникът му заповядал да му отмери няколко аршина от най-хубавия плат.
Човечецът с треперещи ръце извадил аршина си и понечил да премери плата, но разбойникът го спрял и му казал, че този аршин не му харесва, като наредил на аверите си да отсекат един дълъг клон от най-близкото дърво.
Търговецът, мълчаливо започнал да мери плата с него, а накрая започнал да се смее на глас.
Учуден, разбойникът го попитал защо се смее, а човекът му отвърнал, че при тези обстоятелства, и този аршин му се струва късичък! :)

И още нещо от И.К. на "пазарно-икономическа" тема:

ОЦЕНИХА МЕ

Оцениха ме.
И аз се продадох.
kamendc - специалист
Ако ти е полезно, ще ти кажа цените, на които ми работиха едни момчета на една вила - но беше през 2006 г. и не беше в Софийско.
Взеха ми за труд по 9-10 лева на точка, забравих точно. Май първо казаха 10, но заради обема (броя точки) падна на 9.
Като за точка броиха всяка кутия или конзола (това ОК) и също всяка висяща жица - тези от тавана за лампа, и тези от стената за климатик. То там ни кутия има, ни конзола - това не ми хареса, но пазарлъка на точка го бяхме ударили преди това, а пък после излезе, че и това било точка.

Къртиха само за кутии и конзоли, а за кабели не къртиха, а ги ковнаха с пирончета и после с гипс. Като къртиха навсякъде в тухла, аз не съм имал претенции от типа "баш тук искам да ми е ключа" пък то да се падне там колона.
Е, покъртиха и примерно като преминават от стая в стая, но винаги през тухла.

Кутиите ги вързаха с усукване и изолирбанд, не са запоявали или редили клеми. Прозвъниха накрая. Оттогава вече 7-8 години - без проблеми по инсталацията. А, май имаше една лампа, дето после не светеше, но може мазачите да са причукали кабела като са мазали. Естествено, всеки майстор се оправдава с другия.

Това беше обща цена - без други работи от типа на полагане на кабели на л.м. или каквото и да било.
От мен - това. От теб - преброй си точките в проекта, и умножи за по-сигурно по 12-15 вместо по 10.
Това беше за труд. За материали - по-добре си ги купи сам, за да си сигурен, че няма да купят примерно 100 метра кабел и да ти сложат 80, пък 20 да си приберат в багажника. От друга страна, ако от други обекти така са прибирали материали, може да си на сметка да си с техни материали, които ще са им без пари и ще ти ги сметнат тънко. Но по-скоро не.
drastar - специалист
kamendc написа:
За материали - по-добре си ги купи сам, за да си сигурен, че няма да купят примерно 100 метра кабел и да ти сложат 80, пък 20 да си приберат в багажника. От друга страна, ако от други обекти така са прибирали материали, може да си на сметка да си с техни материали, които ще са им без пари и ще ти ги сметнат тънко. Но по-скоро не.
Ми, направете си и инсталацията сами. Така ще сигурни, че никой няма да ви прекара :проба:
С това мислене , българия никога няма да се промени :sad:
thinkpad - майстор
drastar написа:
Ми, направете си и инсталацията сами. Така ще сигурни, че никой няма да ви прекара С това мислене , българия никога няма да се промени
Където има пушек, има и дим - нали знаеш? Понякога тия притеснения не са неоснователни.
MIRO_073 - майстор
Предложение към модераторите

Предлагам на thinkpad да му превъртите брояча на мненията на 10 000 и да миряса

Благодаря :-D
8180 - майстор
MIRO_073 написа:
Предложение към модераторите
М-даа, аз тия дни гледах каква почивка му трябва за да ги приведе към нормалните ок. 2/ден.
До към великата дата 07.09 ще стане. :)
Не че не съм го съветвал за др. възможности.

Малко му помогнах с "авторските теми", където основно сам си отговоря.
Junak - майстор
thinkpad, може ли един по-личен въпрос? Преди форума www.napravisam.bg, по точно преди Вторник 03.Сеп.2013 3:15 pm в кой форум беше регистриран?
thinkpad - майстор
8180 написа:
М-даа, аз тия дни гледах каква почивка му трябва за да ги приведе към нормалните ок. 2/ден.
Не знаех, че има някаква норма. Трябвало е да го пише още в условията за регистрация - повече от 2 мнения на ден = БАН. И между другото - хората от темата ми помогнаха и се вслушах в съветите. Действително размразих с духалка, както писаха и действително термостата ще погледна. И няколко пъти споменах, че една основна част от мненията в последно време ги натрупах в една конкретна тема, която се разтъкава над 20 страници с глупости, но мнения в нея не бяха трити. Искаше ми се модератор да е активен и там.
Junak написа:
thinkpad, може ли един по-личен въпрос? Преди форума http://www.napravisam.bg, по точно преди Вторник 03.Сеп.2013 3:15 pm в кой форум беше регистриран?
Не съм от хората с много регистрации. Мислех, че тук виждам хора със сходни интереси. За това и направих копие на Шуко-то, което можеш да видиш в подписа ми, както и се опитах да бъда полезен до колкото е възможно и да дам полезна информация в една конкретна тема. За жалост не сполучи, вината не е само моя.

Тема "ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: