• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
Главната е трифазната партида 15кВ и аз за нея говоря. Монофазната е на отделно табло, пуснал съм я към 2 контакта и е само 6кВ, просто я имах и си я запазих, ако включвам някой по-мощен монофазен консуматор. Тя е с 32А предпазител, така че идва към 7кВ.
Ако искаш, ще пусна ел.схема, вече съм я пускал в друга тема.
Катодния отводител ще е на трифазната партида, монофазната няма да има ДТЗ, нито отводител.
hidrazin - майстор
Сори за оффтопа ама не мога да се сдържа. Катоден отводител сниман днес. По-скоро снегоотводител или водоотводител. :-D
Прикачен файл:
Катоден отводител.jpg
:partyman:
radius - майстор
Купих пълнежа за таблата и може би другата седмица ги почвам. Взех ДТЗ iID K - т.е. по-орязания вариант. Купих и препоръчания катоден отводител PRD - със сменяеми патрони, разликата с IPF не си струва. Имам питане - мога ли да го сложа надолу с главата :lol: ? Просто по-добре ще ми дойдат кабелите и ще имам минимален път. ( нали гледам да спазвам описаното правило за max 50cm)
Имам и друго питане - ако на клемата на предпазител трябва да има 10кв.мм и 4 или 6 кв.мм проводник, може ли да се стегнат заедно или се прави по друг начин? Не знам механизма дали може под ъгъл да се нагласи спрямо различните диаметри.
hidrazin - майстор
На снежната снимка по-горе са сложени с главата надолу. Ако искаш ги сложи и хоризонтално.
radius - майстор
Да ви покажа първото ми табло. На мен ми харесва, но го пускам за евентуални хвалби и критики.
Прикачен файл:
IMG2952.jpg
Прикачен файл:
IMG2953.jpg
Започнах с етажното табло ( като по-просто). Стараех се да оставям по-дълги проводници, за да търпи промени и ремонти. Ако не бях оставял дълги уши тук-там, щеше да е по-прегледно. На 2 места се чудих как да свържа 2 и 3 проводника с различни сечения и накрая ги усуках :wink: . При все, че имах едно комплектче на Ваго с клеми 773 и стойка за монтаж на ДИН шина. Поне тройното усукване можеше да избягна, но се сетих късно. Всъщност не е късно, но не знам дали има смисъл да преправям. Усукването го направих стегнато, с подредени жила ( 1.5, 2.5 и 4 кв.мм.).

Единствено не съм свързал фазите на захранващия кабел, тъй като не знам има ли правило за цветовете, или както го измисля. Синьото го набедих за нула.
MIRO_073 - майстор
:thumbs:

Да синьото е нула.

А горе защо не ги направи с гребен?

А и долу? Едно монофазно гребенче щеше да е доста по- прилично
hidrazin - майстор
radius написа:
Да ви покажа първото ми табло....
Защо от N на ДТЗ-тата излизат по два проводника и къде отиват? Мостчетата дето си правил с какво сечение проводник са и не можа ли да сложиш гребен?
Тези усуканите три проводника с различно сечение къде си ги наврял?
P.S. Оппаа... Миро си е променил поста и е включил гребена. Не го видях но няма да променям. :)
radius - майстор
Мерси за похвалите :lol: . Не сложих гребен, за да си проличи колко хубаво мога да огъвам мостовак. Сега сериозно - не съм мислил за гребен, защото не е кой знае колко голямо и сложно това табло, а и нямам опит с гребени. Тези парчета мостовак са от изрезки, не ми се купуваше гребен. Има ли проблем, освен естетичен?

Всички мостове са с 4 кв.мм.

Първото ДТЗ е за 2 кръга, затова след него са 2 предпазителя и съответно 2 проводника до N на ДТЗ-то.
Трите усукани проводника са на клема N на третата ДТЗ - 4 кв.мм токов кръг, 2.5кв.мм единичен контакт от същия токов кръг ( под ел.таблото е и затова е с отделен кабел) и 1.5 кв.мм към тавана ( контакт за нещо и 1 лампа, всичко това с 10А предпазител).

И пак да попитам - за фазите има ли правило кой цвят е L1, кой L2...
MIRO_073 - майстор
1, Махни ги тия мостчета и сложи гребен. 10мм2 е. Реже се с резачките или с малък флекс колкото пина ти трябват.
2, 4мм2, 2,5мм2, 1.5мм2 на еадин 10А предпазител :? или защо ти е този 4мм2 или защо е толкова малък предпазителя?
3,
И пак да попитам - за фазите има ли правило кой цвят е L1, кой L2...
Да червена зелена и жълта. Ти май нямаш такива цветове :-D а и как ще ги определиш?Ръгай захранването както ти е кеф.Спазил си земя и нула както трябва.
4, Колко квадрата ти е захранването и мостовете към ДТЗ защо не са от него? Пускаш захразване 6 или 10мм2 а после го скопяваш на 4мм2
sts - специалист
Таблото изглежда много добре.Като сложиш капака всичко хубаво се скрива и остава само правилното му функциониране.
Шините на трифазните системи в разпределителните уредби се обозначават съгл.чл.15 ал.2 на Наредба 3/2004 г.:
L1 - жълт цвят; L2 - зелен цвят; L3 - червен цвят;

Използвал съм петжилен кабел за трифазна система:
1.Черен,кафяв,черен /L1,L2,L3/, син /N/, жълтозелен /Ре/
2.Черен,кафяв,сив /L1,L2,L3/, син /N/, жълтозелен /Ре/

Използвал съм четирижилен кабел за трифазна система:
Черен,кафяв,син /L1,L2,L3/, жълтозелен /РЕN/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6