Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Това са най-хубавите конзолни кутии, които е показал на снимката hidrazin.
Има ги във вариант с дълбочина 30, 45 и 66 мм.
Съединяват се една с друга със крачетата и пасват точно на растояние за монтажните рамки, които са за по няколко контакта.2-3-4-5 контакта. Аз ползвам такива на Kopos Kolin, но вероятно ги има и от други производители.

На въпроса, не можеш ли да махнеш този твърд кабел и да сложиш ПВ-А2 и така ще работиш много лесно. Но много вероятно е мостовака да си го замазал и да не си поставял тръби, което е голяма грешка, която се отчита след години- защото после трудно се правят промени по инсталацията. А инсталация се прави веднъж на 15-20 години, при големи ремонти, смяна на собственост и т.н. и трябва да се остави възможност за леки корекции. Затова са необходими кабелните канали.
radius - майстор
Да ви кажа, ще имам успех и без бой с къртача. Мястото не е много, контакта е дълбок 34мм, конзолата 41мм.
Вчера направих проба и стана. Подрязах мостовака максимално късо, огънах го и го наместих в кутията. Пуснах ПВ-А1 и хванах чифтовете в клемите. Издърпах ПВА-то и то да е максимално късо и набутах контакта в кутията. В съседния пуснах повечко ПВА и го набутах и него. Тъй като Тани е много прав за законтрящите палци и риска да пробият проводниците, хванах контактите с винтове. За всеки случай махнах палците, да не се изкуши някой да ги ползва. Единствения минус от цялата работа е, че ако трябва да се сервизира контакта-майка, трябва да се отпусне откъм другия ПВА-то, т.е. да се свалят и двата.
За следващата къща ще знам кои са най-добрите конзоли :evil: .
vk - специалист
Ето ги конзолните кутии, с техните размери
Изображение
thinkpad - майстор
radius написа:
Да ви кажа, ще имам успех и без бой с къртача. Мястото не е много, контакта е дълбок 34мм, конзолата 41мм.
Вчера направих проба и стана. Подрязах мостовака максимално късо, огънах го и го наместих в кутията.
Никога в конзола не се подрязва кабела до краен предел, без да се оставя аванс. Особено ако кабела е ПВВ-МБ1, положен в мазилката. Ако някой ден ти се наложи поради нагоряла връзка да поправяш и да свързваш наново или да сменяш контакта с друг модел с друго разположение на кабелните клеми може да стане така, че късото парченце да не ти стигне. При кабел положен в мазилка друг вариант, освен къртене няма. Вземат се възможно по-дълбоки конзоли, за да може да се остави известен аванс от кабел.
radius - майстор
Така и така ми предлагате да къртя , реших да оставя това за в бъдеще, а сега просто да ги монтирам. Вероятността от нагаряне не е голяма, тъй като тези контакти не са за мощни консуматори, доколкото може да се предвиди това. М/у другото почти съм готов.
thinkpad - майстор
Като ще къртиш - трябваше да къртиш преди да си свършил с ремонтите. Защото когато свършиш и нагласиш всичко, няма да ти дойде и през ума въобще да къртиш. Ако експлоатационният период ще е десетки години, всичко трябва да се очаква. Най-големи проблеми аз бих очаквал ако смениш контакта с различен модел/дизайн, където клемите за проводниците са на други места. През десетките години експлоатация все може да се наложи някой контакт да се подмени. Просто няма да ти стигне кабела до там. А къртенето не е нищо особено - длето, малък чук, боркорона, гипс, кофичка и шпатулка са абсолютно достатъчни. Просто много цапа.
Общо взето - пожелавам ти успех с начинанията, просто си постъпил малко непредвидливо. Хората са казали - "Три пъти мери, един път режи". Смяната на ПВВ-МБ1, зазидан в стената изисква къртене до първа разклонителна кутия или правене на съмнителни снадки в стената/вадене на още една разклонителна кутия. Ако беше в гофре, щеше да е неудобно, но там всякакви безумия са по-безболезнени, защото проводниците/кабела може да се подменят по-лесно.
gogo7777 - майстор
radius написа:
Където са единични контакти и ключове става. Обаче имам някои двойни контакти, на които съм пуснал спусък само до едната конзола, с идеята оттам да захраня съседния контакт.Спусъка е ПВВ-МБ 3х2.5мм, до съседния контакт пускам ПВ-А1 2.5 кв.мм.
Прикачен файл:
IMG2909.jpg
Конзолите ли са плитки, контактите ли са големи, обаче не виждам как ще ги навра.
Някой чалъм да кажете от кухнята :?
Ако още не е късно и не си орязал /скъсил/ мостовака, може да пробваш да закараш кабеляците в съседната кутия, а в първата да отидат двойката кабели /ПВ-А1 2.5 кв.мм/. Другото което е /като крайна мярка/ махни третото жило /шукото....любимото на thinkpad :-D /, ако прецениш, че може без него.
Тани - модератор
Не! Не може без него! Особено в тази тясна конзола! А ако се откачи кабела на нулата в първия контакт?
gogo7777 - майстор
Така е ама :? ........аз му предлагам да остави по-дълги спусъци и повече място за сгъвките, като размени местата на мостовия и другия проводник. Няма начин да не стане работата. Така има на разположение 2 кутии за да нагъчи мостовака.........за другите е лесно.

Тема "Как да напъхам кабелите на контакта в конзолата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: