Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Mного е хубав справочника - той не е на Филкаб, а на професорите от електротехническия факултет, а Филкаб са дали някой лев да излезе книгата. А какво пише на сайта на фирмата, остави. Всеки може да си драсне нещо.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Разликата между проводник и кабел е в това, че проводникът има само 1 слой изолация. Кабелът обединява няколко проводника с втори слой изолация/обвивка с цел повишаване на механичната устойчивост и безопасност. По тази дефиниция кабелът не е проводник, както и дървото не е гора. ....
Да бе. Кабела не е проводник. Изолатор е. И кой те излъга за това с единия слой изолация? Ами ако е едножилен с два слоя изолация как ще се казва? Я да видим:
Проводник е изолирано или неизолирано тоководящо едножично или многожично въже от един или два метала или сплави с добра електрическа проводимост, високи механични характеристики и устойчивост на химически въздействия.
Да ама:
Кабелът е метален електрически проводник, изолиран с токонепроводим материал. Кабелите имат широко разпространение за електрозахранване, при битовите и електрически уреди и в телекомуникациите.
И сега кое е вярното? Никъде не се споменава за слоеве на изолация, общи обвивки, брой на жилата, вид на жилата... Та ако трябва да се прецизират нещата и се замислиш защо е написано от един или два метала , към проводниците би трябвало да спадат само съпротивителните и лакираните. Всичко останало трябва да си е просто кабел. И какво му е грешното ако напишеш ПВ-А1 - Меден едножилен кабел с ПВХ изолация. Както тук например:
http://www.elkab-bg.com/page.php?n=167735&SiteID=674
А тези за въздушно окачване дето нямат обща обвивка какво са?
http://www.cablecommerce.bg/bg/allproducts.php?catid=18
Пък и за "Наредба 3" - какво отново не ти е ясно? Това е наредба а не спецификация и вече ти обясних че се прилага само когато няма данни от производителя и когато се купува от селския магазин, където не могат да ти покажат никакви данни за това дето ти продават.
Пък това че нямало точно медни с PVC и подобните ти писания са глупости. Просто в таблица 3 са изтървали думата PVC и е останало само това за каучуковата изолация. Голям праз. За сметка на това пък са написали нещо дето също не си си направил труда да прочетеш:
Чл. 56. Допустимите продължителни токове за проводници с каучукова или PVC изолация, шнурове с каучукова изолация и кабели с каучукова и пластмасова изолация в оловна, PVC и каучукова обвивка са посочени в табл. от 1 до 7. Стойностите на токовете се отнасят за температура на жилата + 65 °С, температура на околния въздух + 25 °С и на земята + 15 °С.
Ти до сега трябваше да разбереш че за да изчислиш сечението на един кабел се иска много повече от някакви си таблички. Ти да не би да искаш в наредбата специално за теб всички кабели на света да са подредени по сечение,вид на изолация, брой жила, начин на полагане, експлоатационни условия, цвят и хубост .... и ти само като отвориш табличката - хоп, всичко на готово. :lol:
Да, да ама не.
На теб тези четири таблички от наредбата ти стигат. Не си проектант а трябва само да изпълняваш проектите.
:partyman:
P.S. Естествено че в наредбата има пропуски и трески за дялане.... Особено когато някой иска да се направи на интересен.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
....за да изчислиш сечението на един кабел се иска много повече от някакви си таблички. Ти да не би да искаш в наредбата специално за теб всички кабели на света да са подредени по сечение,вид на изолация, брой жила, начин на полагане, експлоатационни условия, цвят и хубост .... и ти само като отвориш табличката - хоп, всичко на готово.
Явно thinkpad използва справочника на професорите с 1000 таблици в него. На мен ми е малко съмнително това сборниче. Като знам интелектуалното ниво на "академичния" състав на университетите(професори и доценти) и ми иде да...
По-склонен съм да вярвам на наредбата. Описано е ясно, съкратено, без излишни неща и се признава при издаване на акт 16 или както там се казваше.
Прикачен файл:
tablica2.jpg
Определили са два вида монтаж: на открито и в тръба.
Като в тръба се има предвид като скрит монтаж, равносилно на: кабелен канал, под мазилка, над гипсокартон и подобни.
А открит може да се приеме като търкалащ се по земята зад голяма машина кабел или закован с такер, скоби или пирони за стената.
Всичко останало са излишни подробности. Усложнено и неприложимо никъде.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Да бе. Кабела не е проводник. Изолатор е. И кой те излъга за това с единия слой изолация? Ами ако е едножилен с два слоя изолация как ще се казва? Я да видим.
Hidrazin, ще отбележа, че аз не мога да предполагам какво е било "изпуснато" и къде да си го "добавям", разбираш ли? На никого не му е работата да предполага. За мен в наредбата има несъответствие и докато в таблицата не бъде добавена PVC изолация, то таблицата не важи за PVC изолация. Или според теб закони и наредби могат да се интерпретират кой както му харесва и всеки да си добавя и видоизменя дефинициите както си поиска?
За второто - просто се вижда от далече, че дефиницията е цитирана от някъде. С цялото ми уважение, бутон quote не прави познавач. И вместо да гледаш Кабелкомерса, защо не отидеш на сайта на Елкабел или Гамакабел, които са производители и знаят най-добре какво точно произвеждат и да разгледаш категориите кабели и проводници.
И между другото, в дефиницията ти се говори за "въже", не "въжета". Какво са няколко "въжета" с 1 слой собствена и 1 слой обща изолация, ако използваме тази дефиниция?
shadow__01 написа:
На мен ми е малко съмнително това сборниче. Като знам интелектуалното ниво на "академичния" състав на университетите(професори и доценти) и ми иде да... По-склонен съм да вярвам на наредбата.
Аха. То в сборничето има цитирана и наредбата, между другото. Някой не е разгледал сборничето. Няма проблем. Останалите таблици са от данни на производителите. :)
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
Аха. То в сборничето има цитирана и наредбата, между другото. Някой не е разгледал сборничето.
Тогава според теб защо е толкова подробно направен? Някой професори са интерпретирали наредбата през тяхното виждане. Преди години съм преглеждал всички таблици там и се бях оплел в информация и пак не намерих това което търсех.
А и разликите между каучукова и PVC изолация не са толкова съществени.
Имам едни кабели(нови) с каучукова(гумена) изолация в един шкаф. Нямах къде и ги оставих там. След няколко дни отворих шкафа за нещо така яко миришеше на гума.
Май експлоатационния срок на тази изолация е по-малък от този на PVC-то. По-гъвкави са, но като цяло са си същите.
Объркването ми беше заради заложеното свойство на мозъка да търси винаги по-лесния начин за постигане на дадена цел. Тръгнах да търся готови таблици вместо да чета дълги наредби и след 10-тата таблица се оплетох.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Hidrazin, ще отбележа, че аз не мога да предполагам какво е било "изпуснато" и къде да си го "добавям", разбираш ли? На никого не му е работата да предполага. За мен в наредбата има несъответствие и докато в таблицата не бъде добавена PVC изолация, то таблицата не важи за PVC изолация. Или според теб закони и наредби могат да се интерпретират кой както му харесва и всеки да си добавя и видоизменя дефинициите както си поиска?
За второто - просто се вижда от далече, че дефиницията е цитирана от някъде. С цялото ми уважение, бутон quote не прави познавач. И вместо да гледаш Кабелкомерса, защо не отидеш на сайта на Елкабел или Гамакабел, които са производители и знаят най-добре какво точно произвеждат и да разгледаш категориите кабели и проводници......
Не можеш да проумееш за какво става дума нали? В наредбата специално за теб, твърде вероятно никога да не бъде добавена PVC, нито РЕ, нито XLPE нито каквато и да е друга изолация. Не е нито необходимо, нито нужно. За наредбата няма никакво значение какъв е типът на изолацията, стига да покрива нормите. То затова и на никой не му прави впечатление че някъде няма ама точно PVC. И защо да е точно PVC? Защото не познаваш кабели с друг вид изолация ли? Ами как да познаваш като само пердашиш мостовак с питони. :lol:
Та да се върнем на въпроса. От какво най-много зависи допустимия ток през един кабел? От изолацията, от цвета на кабела, от броя на жилата, от начина на полагане, от това кой го полага, дали е вертикален или хоризонтален, от сечението и материала на жилата?
Отговори си на този въпрос и ще разбереш защо на наредбата не и дреме за твоето PVC.

Относно моите дефиниции - не са мои. Има ги в нета. намери си ги сам.
За афа, бета, гама ... кабел и другите - достатъчно съм им чел каталозите. И други каталози за кабели и на само кабели. Кабели дето никога нито ще видиш, нито ще работиш с тях.
Успех с четенето! И освен четенето се иска и мислене. На готово не става. Иначе си оставаш на стъпалото, на което се коват мостоваци.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Не можеш да проумееш за какво става дума нали?
Хидразине, чета съвсем внимателно. За последен път цивилизовано ще отбележа - престани да се опитваш да правиш събеседниците си на маймуни. Като са изброени някои типове изолации, следва че се говори конкретно и таблицата важи за изброеното. Заедно с цитираното от теб излиза, че двете си противоречат. Начинът на поднасяне не е правилен. За това продължавам да го коментирам. Очевидно за теб някакво търгашче на кабели знае по-добре от самите производители на същите какво произвеждат. Защо точно за PVC изолация говоря - защото основните инсталационни проводници и много типове силови кабели са с PVC изолация. Примери - ПВ-А1, ПВВ МБ-1, СВТ. И да, освен да чета и разбирам. :wink:
Дефинициите хубаво си ги цитирал, но знаеш ли ги наизуст? И какво е няколко изолирани въжета от метали в обща обвивка?
hidrazin - майстор
................................
Не си струва писането.
Лека утрин!
Последна промяна от hidrazin на вт фев 25, 2014 10:18 am, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
Не исках темата да се развие по този начин. Надявам се thinkpad да не се е обидил от нещо. Сигурен съм, че е добър в работата си и е професионалист в неговата си конкретна област. Питах понеже бях решил да направя таблица в която да отсея "зърното от плявата" и да я използвам ако ми трябва или да я давам на познати и непознати като достоверна. Трябваше ми второ и трето мнение от хора занимаващите с кабели и проводници.
Уважавам мненията на thinkpad и съм се съобразил с тях. Дори съм се постарал да отговоря на повечето. Знам и имам(май) справочника който бе описан. Нарочно не съм го използвал, защото е прекалено подробен и става досадно систематизирането на толкова много таблици в една.
Моята таблица е почти готова. Утре като я завърша ще я кача за корекция и критика.
Много съм спорил и обиждал(с намеци) в други форуми. От опит знам, че не води до нищо добро. Най-много до някое наказание и лошо отношение дори месеци след приключване на всичко.
П. Петков - специалист
Един баща, при всяка лоша дума и постъпка на сина си забивал в една греда на къщата по един гвоздей. Синът пораснал, вразумил се и помолил баща си, при всяко добро дело от своя страна, той да изважда от гредата по един пирон. Дошъл моментът, когато не останал нито един забит гвоздей. Тогава синът се изправил гордо пред баща си и му казал: Еее ... тате, сега вече няма за какво да ме укоряваш - не останаха забити пирони!" Тогава бащата му казал: "Така е сине, но останаха дупките!"
От тук и поуката: "Не правете дупки-спомени, те остават завинаги!" :)

Тема "Таблица за сечението на проводниците." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: