Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Draganov - специалист
hidrazin написа:
Draganov написа:
...И в един друг специализиран форум може да прочетеш,че преди 1 месец точно на една платка с фотоприемника ...
Да прочетох. Там стана ясно че си любител. И темата беше нещо от сорта "Първи срещи със SMD елементи".
Там гледам си слагал кондензатор дето да се мандахерца на жици. :-D И сега кое казваш че ти е професия?
:partyman:
Похвално е,че си потърсил и намерил темата(и не е това заглавието,но както и да е).Оценявам го,но не разбирам сарказма за това,че съм опитал да дам съвет на колега,чийто телевизор е повреден.И избягвам да влизам в безсмислени спорове,защото само спамим темата.
lyubohar - майстор
Аз ще продължа със спама.
Говоря от мое име.
Много ми е интересно господина от какво друго разбира.
Ако той разбира например от свирене на цигулка толкова,
колкото аз разбирам от електроника ще му сваля шапка.
Или от ремонт на музикални инструменти.
Или от часовникарство.
Или от дърводелство.
И поне още 5 неща.
Мога да го онагледя със снимки.
Но същото да направи и той.
Да ми изсвири например Сладуно моме на цигулка,пиано,китара,ударни инструмент.
ТОЗИ ФОРУМ Е НАПРАВИ САМ.
Като не му харесва да ходи в eshop.bg и там да си ги мери.
Хора, успокойте се, да се включа и аз(все пак се водя авторът на темата), според мен и двамата сте, така да се каже, хора на техниката. Просто си личи по нивото и стила на говорене, но главно по термините на съответната наука, които използвате спокойто в битовата сфера (тук превърната в публицистична) :) Ако искате продължавайте да спорите, но аз мисля, че е излишно. :) ;) :)
thinkpad - майстор
MamaMy написа:
Платките (които иначе не са железни и не ръждясват) са изгнили. И това не е електролизно корозиране, а си е най-банален меден окис. Всичко е зеленясало и почерняло. Обяснете ми на мен неграмотния от къде тогава са всички щети?
Отговор на въпроса ти, понеже другите са много заети да спорят - използваните флюсове. Виждал съм неправилно употребени флюсове с киселинен характер, поради които след време Х в по-влажна среда направо цели многожични проводници в електроника, в която е запоявано с подобни флюсове са проядени до степен, че само с поглед се късат. Флюсове с киселинен характер е добре да се избягват. Или поне да се неутрализират до колкото е възможно и почистват максимално добре от повърхностите. Иначе могат да бъдат разрушителни. По възможност запоявам с колофон. Той обаче е непригоден при SMT монтаж елементи. Поради свойствата си при изстиване. Направо може да откъсне крака на схема от печатна платка.
ivanovbg написа:
Често ми идват подобни за ремонт, особено след наводненията
Това е съвсем друго нещо. Електрохимична корозия.
----
Намокряне с "чиста вода" не е безобидно. Единствената вода, от която не трябва да ни е страх чак толкова е дестилираната. Останалата съдържа примеси, които я правят проводима(водят до късо съединение) или дори сами по себе си действат разрушително на електрониката.
ivanovbg - майстор
Не се карайте. Ей в съседната тема viewtopic.php?f=58&t=48061
jordanvass написа:
Отварям не точно това от снимката, а негов брат близнак, защото след заливане с вода спря да работи. Пиука нещо, като му слагаш батерията, дава някакви признаци на живот, но няма индикация.
Та има хора паднали от 5-тия етаж и останали живи, а има паднали от първия и умрели - късмет :wink:

:partyman:

Тема "СПЕШНО!!! Залях си led телевизора с вода!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: