Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
То на Петров работата малко като оная приказка "Как се изкоренява дърво?". Ми много лесно - отрязваш му корените и го ритваш. Отрязваш, ама докато ги отрежеш тия корени и ти се разгонва фамилията. Та и Петров - намираш най-малкото общо кратно и готово. Намираш, ама колко хора могат да намерят НОК на 4-5 ръбести числа, м? С 10, 20 и 40 ома лесно. Ами ако са 6.8, 9.1 и 4.7 ома?
petrov_belota - специалист
jordanvass написа:
То на Петров работата малко като оная приказка "Как се изкоренява дърво?". Ми много лесно - отрязваш му корените и го ритваш. Отрязваш, ама докато ги отрежеш тия корени и ти се разгонва фамилията. Та и Петров - намираш най-малкото общо кратно и готово. Намираш, ама колко хора могат да намерят НОК на 4-5 ръбести числа, м? С 10, 20 и 40 ома лесно. Ами ако са 6.8, 9.1 и 4.7 ома?
Липсват ти май часове по математика :D ами ако са xyz числата :D:D:D
-----
Редакция: Колега, разбрах какво искаш да кажеш :) но произведението на 3те числа нали пак е общо кратно ?! :) Както и да е много завъртяхме положението :D:D:D
Последна промяна от petrov_belota на пон окт 20, 2014 6:56 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Аз пък си мисля че трябва да се ходи редовно на училище и да си учите уроците.
На малка сметка всеки се натиска.
Да се разбира - На елементарен въпрос всички се втурват да дават акъл.
Това се потвърждава и от тази тема. Елементарен въпрос за 8-ми клас и две страници постове. :lol:
:partyman:
jordanvass - майстор
petrov_belota написа:
Липсват ти май часове по математика
Ааа, не ми липсват часове по математика, колега. Изкласих ги всичките математики до най-голямата и то доста успешно. И то в ония години, когато се учеше не на майтап, като сега. Че и извънкласни часове вземах даже, от любов към тая наука. Преди 35-40 години му викахме кръжок по математика. :lol:
Сега сериозно - в конкретния случай е много по-лесно да се сумират реципрочните стойности, вместо да се смята НОК и да се създадат условия за объркване и грешки. Особено за по-голям брой резистори.
dyaneff - майстор
hidrazin написа:
...
На малка сметка всеки се натиска.
...
:partyman:
А знаеш ли цялата "приказка".
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Какви НОК-ове търсите като имате компютри не ми е ясно. Че нали затова е компа - да смята.
За две мин. правя програмка на Excel за 10, 100, 1000 паралелни съпротивления да сметне. Само въвеждаш стойностите и си готов.
Отляво са показани формулите с проверка за въведено 0 ома или невъведено число, тогава 1/R не се брои и приема стойност нула. Ако иска някой - може да извежда съобщение "късо съединение", като има мерак. От дясно са резултатите.
Прикачен файл:
Rekv.JPG
jordanvass - майстор
Супер! Браво! Обаче аз имам 2 въпроса:
1. Ако се явяваш на изпит по електротехника, дали ще ти разрешат да си ползваш екселската таблица?
2. Ако кажеш на изпитната комисия "не ме занимавайте с формули и сметки, аз такива неща ги смятам с Ексел", дали ще си вземеш изпита?
Човек първо трябва да знае теорията и формулите и да може да смята сам, а след това с каква техника ще си облекчи работата е съвсем друга тема.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
jordanvass написа:
Супер! Браво! Обаче аз имам 2 въпроса:
1. Ако се явяваш на изпит по електротехника, дали ще ти разрешат да си ползваш екселската таблица?
2. Ако кажеш на изпитната комисия "не ме занимавайте с формули и сметки, аз такива неща ги смятам с Ексел", дали ще си вземеш изпита?
Човек първо трябва да знае теорията и формулите и да може да смята сам, а след това с каква техника ще си облекчи работата е съвсем друга тема.
1. Явявал съм се и съм ги взел - калкулатор мисля че даваха, не помня.
2. Те и на Ексела трябва да се въведат формулите за да смятат.

В случая на 10 паралелни съпротивления - никога не бих ползвал формулата за Rекв.- прекалено сложна става с прекалено много сметки и вероятност за грешка. Ако целта е да покажеш, че знаеш формулата - добре, но ако трябва да го сметнеш и да не си губиш времето е друго.
На един дъх ще го сметна - калкулатор разбира се. С'я какво със сметачна линийка ли ще ме караш да смятам или само с молив?
Iобщ: 1/R1 [=] [M+] 1/R2 [=] [M+] 1/R3 [=] [M+] 1/R4 [=] [M+] ... 1/R10 [=][M+] [MR] * 24 [=]
fikata - майстор
Изображение
Калкулатор или логаритмична линийка -изборът е ваш

Тема "Елементарни задачи по електротехника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: