Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lyubohar - майстор
Може би калпава пластмаса,ама ме съмнява.Гледах уж да е българско производство.
Останалите "предположения" ги подминавам.
Резултата е,че сина ми отказа да ползва поправения удължител,а и някакъв друг.
Пълно е с некачествени ел.неща.
Че и боба е вече от Китай,САЩ,Аржентина и не може и да се гледа. :?
FM STEREO - специалист
Прикачен файл:
изтеглен файл.jpg
изтеглен файл.jpg (4.91 KиБ) Видяна 1010 пъти
Прегледай фасунгата на лампата,може да е прехвърлило вътре в нея между полюсите и от там да е гръмнал щепсела,винчетата са послужили като разрядник. Сложи от тези черните,те са добри.
hidrazin - майстор
FM STEREO написа:
Прегледай фасунгата на лампата,може да е прехвърлило вътре в нея между полюсите и от там да е гръмнал щепсела,винчетата са послужили като разрядник. Сложи от тези черните,те са добри.
Ако нещо беше прехвърлило във фасунгата, бум-бум щеше да е там.
И винтчетата са послужили за разрядник на какво? На нещо дошло от лампата ли? :-D
Я направи бърза справка колко волта е пробивното напрежение на 1 сантиметър въздух.
Да приемем че е с нормална влажност.
:partyman:
FM STEREO - специалист
Прав си даже наскоро у дома стана така с един полюлей,фасунгата беше "мазало",иначе доста над 230,около 2kV на мм,не съм сигурен може и да греша, при мощни гръмотевици,мълнии е напълно възможно да се случи,но автора казва че такова нещо не е имало. Е щом не е тогава от какво е?
hidrazin - майстор
Ами и аз нямам еднозначен и 100%-ово верен отговор. Ама поне ми са ясни някои неща.
Пробивното напрежение на 1см въздух е около 30kV в зависимост от влажността на въздуха.
Пробивното напрежение на поливинилхлорида от който най-често се прави изолацията на тези кабели е 250kV на сантиметър дебела изолация.
При 20°C в един кубически метър въздух има 17,29 грама вода.
А ако охладим въздуха до 6°C ще се кондензират 10 грама вода.
Я сега сметни в този щепсел колко кубически сантиметра въздух има и колко вода би се кондензирала в него?
Нека приемем че обема въздух в този щепсел е 5см³.
Та резултата е 0,00005 грама вода ще се кондензира по стените на щепсела. :-D
Общо взето в такива малки затворени обеми конденз не се получава.
Конден се получава ако вкараш студен предмет в топло помещение и той стои дълго време там, така че покрай него да премине голямо количество въздух и влагата от него да кондензира по студените детайли.
Така се получава ако вкараш на топло студен телевизор (особено от старите с кинескоп).
Там кинескопа е с голяма маса и има доста метални части. Освен това целият е в отвори (решетки) за охлаждане.
През тях циркулира топлия въздух и като се охлади водата кондензира по кинескопа и масивните метални елементи - тунер, радиатори за чипове и транзистори, екрани ... че и по медните пътечки.
Да ама там минава голямо количество въздух. И затова трябва телевизора (и други такива) да се темперират преди включване.
Тук си е било нещо дошло по мрежата. Не знам дали от мълния или от комутация.
Пък онази пластмасова преграда между двете болтчета въобще не я бройте за изолация.
Щом има две половини и не е цяла, значи и не е никакъв изолатор. А високите напрежение много обичат такива "пукнатини".
:partyman:
ESPACE - майстор
За пукнатината ясно, ама няма никакви следи през нея да е минал разряд. Много странна работа е това.
FM STEREO - специалист
Напълно съм съгласен с теб Хидра,а за телевизорите е точно така, веднъж на едно Сони при включване без да се темперира му сработи електронната защита,благодарение на което на телевизора не му с случи нищо. На един познат,решил да гледа мач с приятели и ме викна да преместим едно Сони от тези големите,стаята беше студена,а там където го сложихме беше доста топло. Казах му че ще стане беля ако го включи веднага,ама нали не слуша,вика нищо му нема бе и взе та го включи и след секунди светодиода отпред на панела започна да мига, беше го оставил да се аклиматизира и после го включил и за щастие телевизора проработил,просто късмет :-D

Тема "Загадка-повреден ключ,изгоряла лампа,изключен бушон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: