Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Какво да и се спазва на наредбата след като тя не регламентира точно къде да се монтира нулевия проводник?
Това да е най-отдолу е само пожелателно. :-D
:partyman:
elenmet - специалист
Ех, тая СевероЗАПАЗЕНА България – там нищо не се променя. А е имала видни представители в електроенергетиката от по-ново време – примерно един председател на КЕ, един член на ДКЕВР преди да стане КЕВР.

Не съм се заглеждал по жиците, но този уикенд ще го направя.
FM STEREO - специалист
bobko написа:
beretta написа:
Трансформатора не може да работи на "една фаза", но с две фази работи и тогава се случват тези аномалии.Проводниците на стълбовете по принцип са 5 както си забелязал(не регламентирано съм виждал по7-8,но това е вече висша електротехника изобретена от колеги електроехници) по правило редът отгоре надолу първата (най-високата) е нулата и надолу по посока зиг-заг е 1,2,3 фаза и най-отдолу е проводника за уличното осветление.
Грешиш,може. Точно това се случи преди месеци при мен, поради системно претоварване на трафа от мангалите,гореше една пура на стана СН,но се случи така че една вечер крушките леко започнаха да премигват,след което тока спря,беше сработила защитата в пдстанцията,след една,две минути от подстанцията направиха повторно включване,напрежението дойде,като бяха гръмнали две пури на страна СН в резултат на което на две от фазите на страна НН на трансформатора имаше напрежение на едната около 100v,на другата 50-80v,а на третата 220v.След смяната на изгорелите пури трансформатора работи окло десетина,петнайсет минути и гръмна, е причината е не че е работил само на една фаза на страна СН а системното претоварване от циганите,които се закачаха към един от изводите му и немарливостта на техниците на енергото,защото не взимаха мерки да се поставят по малки по ампераж предпазители на съответният извод,в резултат на което трафа се претоварваше и се стигаше до често изгаряне на високомощният на страна СН. След като трафа "предаде Богу дух"се взеха необходимите мерки да не се случва това с поставеният нов.
bobko - специалист
:) нещо не ми е ясно как може да работи трансформатор с група на свързване триъгълник на една фаза.явно е някое перпетомобиле. :-D
FM STEREO - специалист
И на мен не ми е ясно,но факт е че работеше само на една фаза на страна СН,напрежението на фзата на страна НН на която съм аз беше 110v,на съседа който е на втората фаза,къщата ни е от типа "ортак" с него сме роднини,при него напрежението беше в границите 50-100v,на друг съсед,който е на третата фаза напрежението си беше нормално. След смяна на пурите,след десетина минути отново захранването прекъсна,при повторното включване от подстанцията ситуацията беше следната,при мен на първа фаза 80-100v,на съседа "ортака" на втора фаза този път напрежението беше нормално,на другият съсед,който е на третата фаза и който преди това си имаше нормално захранване,сега при него беше 110v,тоест вторият път е гръмнала изправната пура и отново пурата,която изгаряше в самото начало отговаряща за напрежението на ниската страна на първа фаза,на която съм аз. Как се получава така че на третата фаза на страна НН напрежението е нормално при положение,че са гръмнали два високомощни предпазителя на страна СН и за мен е загадка :?
hidrazin - майстор
FM STEREO написа:
И на мен не ми е ясно,но факт е че работеше само на една фаза на страна СН,...
Общо взето наистина не ти е ясно. Ама поне можеше да прочетеш:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 30#p688229
Останалото са си твои интерпретации.
FM STEREO - специалист
Знам че не може да работи на една фаза,да четох я темата,как обаче на две фази на страна НН имаше по малко от нормалното напрежение,и защо преди това месеци наред изгаряше само една пура и мойта фаза беше 110V,а на останалите две напрежението си беше нормално? Да сега ще кажеш че е изгаряла една пура,а напрежението зависи от включените консуматори,да на теория е така,обаче месеци наред само на фазата,на която съм аз се получаваше спада,като на останлите две както казах напрежението си беше нормално,а това се случваше по различно време и в по ранни часове,дори един път стана през ноща и чак сутринта техниците смениха пурата.
hidrazin - майстор
FM STEREO написа:
...изгаряше само една пура и мойта фаза беше 110V,а на останалите две напрежението си беше нормално? ...
Тук нещо си се объркал, не си забелязал, забравил или каквото и да е там. Това няма как да стане.
Не му е тук мястото да обяснявам защо и как ама ще ти дам някои насоки:
- трансформаторите средно-ниско напрежение най-често са триъгълник-звезда
- фазите на страна НН изостават с определен ъгъл от фазите на страна СН (поради ред неща, няма да ги засягам)
- поради тази причина всяка фаза на страна СН участва във формирането на ДВЕ от напреженията на страна НН
- казано по друг начин - изгарянето на една пура се отразява на две от фазите НН
- на страна НН само потребителят чиято фаза се формира от останалите две здрави фази ще има нормално напрежение (евентуално) :-D
- поради изброените горе неща не може да разглеждаш един силов траф средно напрежение като три трафчета закачени на всяка фаза
За повече - дигаш си задника и отиваш до трафото, гледаш каква му е векторната група (1, 5, 11 ...),
чертаеш си една векторна диаграма като вземаш в предвид изчисленията дето си направил по рано ( :-D ) и ВОАЛА !!!
Откриваш топлата вода (кой и какво напрежение ще има).
FM STEREO - специалист
Благодаря за насоките,няма как да видя векторната група на трафото, не мога да вляза в трафопоста.Все пак благодаря за насоките.
Поздав!

Тема "Един глупав, но много чест въпрос." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: