Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
П.П: Проводника с който е навита първичната немога да го измеря точно, защото е многожилен, но е около 1.76мм като го меря с шублер т.е и той би трябвало да е 2.5мм. Също така е на няколко места наставян, така, че може и някъде да има по-тънък.
Тънък проводник използваш. Или увеличи броя навивки или сечението на проводника.
Какъв ток търсиш на вторичната?
miro_9703 - специалист
Здравей ! Първо благодаря, че се опитваш да помогнеш ! :) Значи в един руски калкулатор, с тези размери на "магнитопровода" ми дава, че е с мощност около 5кВ, т.е на вторичната при напрежение 50 волта, около 100 ампера ток се търси, но все още не се знае, дали ще е така, защото в руските сайтове гледам, че има описано как се прави аргон, та може този траф да го навия с по-ниски напрежения, за аргон. Според калкулатора за вторична ми трябват 120 навивки при захранващо напрежение 220 волта и сечението на проводника в първичната трябва да е около 10мм2. Аз го навивам с 2.5мм2 и правя 204 навивки, но при включване сваля 25 амперов предпазител. Въпроса ми може да ви се стори малко смотан, но все пак да питам. Ако проводника в първичната е с по-малко сечение /в моя случай както е 2.5мм2/ не би ли следвало да не може от този магнитопровод да се изкара маскимума, но все пак да работи до определена мощност ?

П.П: Ето снимка на калкулатора ..
http://prikachi.com/images.php?images/598/8216598j.png
Ако някой се интересува от него мога да го кача в dox.bg и да дам линк да го теглите :)
gogo7777 - майстор
По груби сметки /с проводника с който навиваш/ ти трябват минимум 360 навивки в първичната. Какви са размерите на статора, който ползваш за магнитопровод?
miro_9703 - специалист
Външен диаметър - 24см.
Вътрешен диаметър - 14см.
Височина: 11см.

А дали трябва каналите на статора, където попринцип се слагат секциите да ги пълня с някакво желязо или не пречи да си седят празни ? За изолация на магнитопровода преди да започна да го навивам дали да му сложа пресшпан - мога да се докопам до такъв материал, тъй като тази седмица за последно съм на практика в едно РМЗ и там от пресшпан правим пакетите за трафовете, та дали мога и статора да му изрежа от пресшпан парчета и да го изолирам с него ?

На снимката по-горе където съм дал за калкулатора въведените данни са за моя магнитопровод !
gogo7777 - майстор
Вътрешния диаметър до къде го мериш...
miro_9703 - специалист
За вътрешен диаметър меря светлия отвор в средата.

На снимката съм посочил със стрелки от къде до къде го меря, защото в обясненията ме няма много.

Прикачен файл

toroid1-e1317196369119.png
sbirov - специалист
За вътрешен размер мери така....

Прикачен файл

8214537X.jpg
8214537X.jpg (33.57 KиБ) Видяна 1815 пъти
miro_9703 - специалист
Измерено така вътрешния диаметър е 20см.

П.П: Тогава в калкулатора излиза, че е по-малко от 800 вата и за първична 300 навивки ..
petromaniq - специалист
ОТКАЖИ СЕ!! По добре да беше почнал от и да не занимаваш във форума.. колко ли се хилят в момента?Чети си учебниците! Това не е тороидален магнитопровод-нищо че има такава форма.И не казвай думите "с ваша помощ" че ще ни вкараш в затвора ... както си тръгнал да хабиш тока и предпазителите...
miro_9703 - специалист
Типично за български форум ... с риск да отнеса някой поздрав или бан ще кажа: Благодаря на тези, който се опитаха да помогнат, благодаря и на тези, който не се опитаха да помогнат ! По изказването ти за това колко в момента седят и се хилят - през дедовия ми е за тях, нека се радват, че те всичко знаят и могат, няма нещо което те да не могат и да не знаят - радвам се за тях. Че ще се откажа - ще се откажа, ясно ми е вече, че това няма да стане за нищо. Като мислиш, че като ми помагате сте за затвора - ами добре ... има начин - просто не ми помагайте ! :) Айде лек ден на всички !

П.П:
petromaniq написа:
ОТКАЖИ СЕ!! По добре да беше почнал от и да не занимаваш във форума..
Мислех си, че форума е за това - ако неможеш нещо или незнаеш, да попиташ, но явно съм в голяма грешка, трябва ако знаеш и можеш да го напишеш тук, а ако имаш нужда от помощ явно трябва да си блъскаш главата без да питаш във форуми където мислиш, че могат да ти помогнат.

Тема "Навиване на електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: