• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
...От контакт до табло да пускаш е добре, но е страшен преразход на проводници и след това няма да има къде да забиеш гвоздей за картина, без да удариш кабел...
Я пак това за картината. Ти да не слагаш кабелите в стените по диагоналния метод? :-D
:partyman:
nikolov333 - майстор
toolegittoquit написа:
Никакви съвети за магистрали по 4mm2 и след това отклонения по 2.5mm2...От контакт до табло да пускаш е добре, но е страшен преразход на проводници и след това няма да има къде да забиеш гвоздей за картина, без да удариш кабел.
Обикновените контакти се слагат повече за бройка, отколкото за товар. У нас ползвам разклонител 8-ца, който е пълен със съвсем дребни консуматори. Примерно компютър,, зарядни, захранвания. Общо взето и 10А товар нямат общо всичките гнезда.
Съгласен съм но проблема е, че не можеш да си сигурен и винаги да съобразяваш в кой контакт какъв консуматор включваш, затова ако включиш 1 радиатор 2кв в единия контакт на магистралата всеки друг мощен консуматор в останалите контакти може да претовари предпазителя. Да не говорим че проблем със спайките може да предизвика отпадане на земното в кутията и да компрометира защитата, затова аз лично предпочитам преразхода :-D
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Я пак това за картината. Ти да не слагаш кабелите в стените по диагоналния метод?
Явно не си виждал стена, по която пълзят 15-20 броя 3 жилни мостоваци. :partyman:
nikolov333 написа:
Съгласен съм но проблема е, че не можеш да си сигурен и винаги да съобразяваш в кой контакт какъв консуматор включваш, затова ако включиш 1 радиатор 2кв в единия контакт на магистралата всеки друг мощен консуматор в останалите контакти може да претовари предпазителя. Да не говорим че проблем със спайките може да предизвика отпадане на земното в кутията и да компрометира защитата, затова аз лично предпочитам преразхода
Ми то тогава дай да слагаме на всеки контакт отделен предпазител. О, да - ако включиш във всеки контакт по един калорифер 3500W... то няма да ти стигне партидата от 10kW. :-D За това пък на запад хората правят и схеми от контакт в контакт. На един кръг контакти от 4-5 броя, например в 1 стая - достатъчен е един кабел 2.5mm2 и един предпазител 16А. Отоплението се замисля предварително, а не навсякъде да нацвъкаш калорифери. Ако толкова не ти харесва, сложи 6 контакта и ги раздели на 2 кръга в помещението. А спайката няма как да доведе до отпадане на каквото и да е било, ако беше така хората, които живеят в соц.панелките - един жив нямаше да остане. Лоша връзка поради не добре затегната спайка - може. Окисление - може. Не и да отпадне, освен ако не я отрежеш или скъсаш. В панелките го ползват години без проблем. Пък на запад ползват клеми и си разклоняват. Да не са по-будали от нас?
п.п За климатиците контактите най-добре е да се отделят от останалите.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
...Явно не си виждал стена, по която пълзят 15-20 броя 3 жилни мостоваци...
Бе то и с повече съм виждал (и не само с мостоваци) ама си пълзят където трябва.
Всичко си е като трябва и не мяза на правено от някой луд гений.
Никой нормален човек не би забил пирон за картина точно вертикално над контакт.
Освен разбира се ако знае че кабелите вървят до пода или е с картон.
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Бе то и с повече съм виждал (и не само с мостоваци) ама си пълзят където трябва.
Къде да пълзят, по стената? 15 мостовака, широки по 4см всеки са 60см от стената, заети с кабели. :-D Една стена висока 2.3-2.5м в по-старите сгради и 60см от нея заети от кабели. :-D Какъв е шансът като си слагаш новото шкафче да удариш кабел? :-D А нормални хора - добре. Има и ненормални. :-D
plam43 - специалист
Това смятам да бъде окончателният вариант
АПАРТАМЕНТННО ТАБЛО
1.ГЛАВЕН 50А 3Х10мм2
2.КУХНЯ 40А 3Х6мм2
3.ОСВЕТЛЕНИЕ КОРИДОР+ХОЛ 10А 2х1,5мм2
4.ОСВЕТЛЕНИЕ ДЕТСКА+БАНЯ 10А 2х1,5мм2
5.БОЙЛЕР 16А+ДТЗ 20А 3Х2,5мм2
6.КОНТАКТ ХОЛ 16А Магистрала 3х2,5мм2 спусъци 3Х2,5мм2+ДТЗ 20А
7.КОНТАКТ ДЕТСКА Магистрала 3х2,5мм2 спусъци 3Х2,5мм2+ДТЗ 20А
8.КЛИМАТИК ХОЛ+ДЕТСКА 16А 3х2,5мм2
КУХНЯ
1.ПЕЧКА 25А 3Х4мм2
2.ОСВЕТЛЕНИЕ 10А 2х1,5мм2
3.ПЕРАЛНЯ 16А+ДТЗ 20А 3Х2,5мм2
4.КОНТАКТИ+АСПИРАТОР 16А+ДТЗ 20А магистрала 3х2,5мм2 спусъци 3х2,5мм2
5.ХЛАДИЛНИК 16А+ДТЗ 20А 3Х2,5мм
6.КЛИМАТИК 16А 3Х2,5мм2
За осветлението какъв е смисълът от трети проводник.
АП-то за кухнята ще бъде в апартаментното табло след главното АП и от там 3х6мм2 до таблото в кухнята.
В другите две помещения споменах че се предвижда радиатор само в краен случай.
И все пак мисля че таблото в кухнята е излишно единствено за по малкото проводници отиващи до кухнята.
И за ДТЗ как е по добре с отделно АП или комбинирани.
toolegittoquit - майстор
Ако в апартамента ти влиза 10mm2 и няма преди електромера предпазител 50А, слагай 63. :-D
За осветление ако ще бъдеш с фасунги или пластмасов полилей няма смисъл от трети проводник. Виж, ако имаш осветителни тела с частично метален корпус - има смисъл. По-добре сложи 3-ти проводник, няма да спестиш много като го икономисаш. Кабели не купувай от Практикер и подобни.Търси дистрибутор или фирмен магазин за кабели. Има разлика в цените в десетки проценти. Купувал съм от фирмен магазин за 1.25лв/м кабел, който в практикер струваше 2.20лв.м Сам си прави сметката дали си толкова богат и ти се дават пари на прекупвачи. Предпазители Шнайдер може да се купят на толкова ниска цена, колкото 4.80, а не както в практикер ги продават по 6-7лв.
Мен ако питаш, по-добре ДТЗ да не са комбинирани с предпазител. Ако нещо от двете сдаде багажа, да подмениш само едното. Табло има смисъл да има в кухнята при повече товари, повече контакти и т.н. И, да - пести проводник, ако има къде да го сложиш.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
...15 мостовака, широки по 4см всеки са 60см от стената, заети с кабели.... Какъв е шансът като си слагаш новото шкафче да удариш кабел? ...
Първо беше картина. Сега стана шкафче. После кабела взе че мо мина с валяка и стана 4 сантиметра.
Прикачен файл:
ПВВМБ1.jpg
ПВВМБ1.jpg (91.98 KиБ) Видяна 2150 пъти
И какво ще правят 15 кабела в една кухня? Там където обикновено се налага да закачаш шкафче?
А какво ти пречи кабелите да ги пуснеш на 20-тина сантиметра от пода? Или и там си слагаш картини и шкафчета? :-D
Сега виждаш ли колко си далеч от електротехниката?
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
И какво ще правят 15 кабела в една кухня? Там където обикновено се налага да закачаш шкафче?
А какво ти пречи кабелите да ги пуснеш на 20-тина сантиметра от пода? Или и там си слагаш картини и шкафчета?
Сигурно така ще кажеш. Не знам къде съм. Но не тича с линкчета от гуглето. 4см със закрепването, защото не можеш да ги пуснеш плътно един до друг. Идеята за кухненско табло е да се спести ненужното пускане на един куп кабели до главното табло. Принципно е добра. Пълзящите редици кабели ниско напрежение са проблем по принцип. Особено когато са по-ниско, защото там е запазена територия на тръбите. Онзи ден сменях мястото на пералнята и за да не ги гледам как висят маркучите, вкарах ги двата в един кабелен канал. Познай на какво разстояние от земята беше кабелният канал. Няма картинки, няма шкафчета, има само 5-6 дюбела. Та за това кабелите най-добре на малко отстояние от тавана, щом ги прави с разклонителни кутии нещата. Не се очаква, че ще си качиш шкафчето на тавана.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
... 4см със закрепването, защото не можеш да ги пуснеш плътно един до друг...
Аха. И аз така си помислих. Кабел няма и 20 мм и още толкова за закрепването. :lol:
Само не разбрах какво ще правят 15 кабела в стената зад шкафчето в кухнята?
И казваш тръбите в една кухня вървят на 20 санта от пода? :shock:
Линкчета от нета съм бил давал... Ми като си нямаш и понятие колко е широк един кабел какво да те правя?
А да си чувал че в стените може да се копаят канали за кабели?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15

Тема "Питане за нова ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: