• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kolev_k - специалист
hidrazin написа:
Не е за кономашина. Най-големите със спирала за тях са 30V 400W. Имам такава. За по-малките киномашини.
При по-големите се отива на дъгови лампи. И такива имам. :-D
А това са резервни лампи за маяка на остров Парамушир (курилските острови). :cool:
Прикачен файл:
ламба фар.jpg
:partyman:
Тази лявата не е ли 220V/500w?Имах същата такава от един проектор за снимки.
1115 - специалист
Преди време от един кораб свалиха една "дъгова" или както се казва там ламба. Не е газоразрядна, щото немаше балон.
Имаше таймер, механичен, който компенсираше износването на двата графитени електрода.
Сега нормално ли беше да е на кораб - незнам, но я бяха сложили пред рефлектор и светеше много ярко. Всичко беше фабриччно.
hidrazin - майстор
Тези лампи работеха с графитни(коксови) електроди с медно покритие. Същия тип дъгова лампа се използваше и в старите киномашини.
Не съм виждал разстоянието между електродите да се регулира с таймер а само съм чувал че има и такива.
Тези дето съм виждал се регулираше с биметална пластина на която е закрепен единия електрод.
По износването на електрода се променя и тока през биметалната пластина. Тя изстива и приближава електрода до другия.
Така се поддържа сравнително постоянен ток през електрода и съответно постоянна дъга.
Има и такива на които единия електрод е поставен в електромагнит и в зависимост от силата на тока регулира дъгата.
Електродите са такива. Скоро гледах че някъде ми се търкалят два размера такива.

Изображение

lov - майстор
На най старите киномашини двата електрода електрода са подвижни и преместването става от двигателче с реостат. Но тъй като няма автоматика та в рамките на 5-6 минути се налагаше ръчна корекция. А за да е по лесно на самата машина има оптика която през филтър като на заваръчна маска проектира някъде по тавана на помещението двата електрода както и мерките в които трябва да се вместват.
Апропо и прожекторите на гаргаджиите за осветяване на самолети са на същия принцип с графитни електроди и волтова дъга.
hidrazin - майстор
lov написа:
Апропо и прожекторите на гаргаджиите за осветяване на самолети са на същия принцип с графитни електроди и волтова дъга.
+1 Аз за това по-горе съм писал че такива ламби не се използват само по гемиите.
Там(по гемиите) нямам никакъв опит ама съм "виждал" подобни другаде. :-D
Та не е необходимо да си корабен ел. техник за да знаеш че на този етап LED не могат да се мерят с газоразрядните.
За да имаш добра "далекобойност" на прожектора, светлинния източник трябва да е точков или близък до точковия.
Съшия трябва да се намира на главната оптична ос и да е във фокуса на параболичното огледало и/или лещата отпред.
Това няма как да стане с LED защото мощните светодиоди се състоят от множество по-малки и имат сравнително голяма площ.
А при дъговите (с коксови пръчки, ксенон, метал-халогенни...) източникът е близък до точковия.
Дори и при ламбата на miroton волфрамовата спирала е навряна във възможно най-малка площ поради тази причина.
Ето един китайски "Marine LED Searchlight". Там примерно всеки светодиод "хвърля" на 1000 метра.
Да ама всичките 19 броя от по 10W пак "хвърлят" до там а не повече.

Изображение

Та това е. Елементарна физика и оптика. Някой ден, може би...
kuger - майстор
Ей такива си имахме в казармата, комплект 1:1, консервирани.
Прикачен файл:
top_286154516806ea03efc.jpg
top_286154516806ea03efc.jpg (38.57 KиБ) Видяна 1212 пъти
Зиса го вадеха за военноморския празник, да прави шоу в небето.
Andri01 - майстор
Във военно морския музей,във Варна има подобен. :-D
kuger - майстор
Andri01 написа:
Във военно морския музей,във Варна има подобен. :-D
Ами аз служих на "Родни Балкани", може и някой от нашите да е.
1115 - специалист
hidrazin написа:
...

Изображение

Ами бяха по-дебели - като графит от 1.5В батерия от най-големият размер и без медно покритие.
Това на снимката мисля е за заваръчни машини и премахване на шупли или както там се кзва.
lov - майстор
Точно същите са на киномашините и гаргаджийските прожектори. Но има най различни по размер според мощностите. За заваръчните не мога да кажа нищо но на външен вид са същите. И верояно нямат кой знае каква голяма разлика щото ползвахме на времето такива от киномашина да топим стоматологична сплав за финни отливки. Всъщност на тоя номер ме научи и показа как се прави номера зъботехник. Както и съм подгрявал чугун преди да го завяря.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Даите инфо за тоя лампичка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: