Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
DRLabs написа:
Два поста по-горе съм ти предложил едни с каквито съм аз и съм ти обяснил защо..между другото пак след консултации с Хидрата.. :partyman:
Ето и една тема за проблеми с димера която може да ти е полезна http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=35918 :idea:
Ами явно пак ще трябва да се разходя до този магазин. Аз от тях си купих телата, но търсех малко по-мощни (10х450 лумена) и доколкото помня нямаха такива. Дали като са на 220V като в моя случай ще греят повече от твоите, които са на 12? И все пак изгарянето се случва малко странно - първо започват да премигват като постепенно премигването минава във все повече време несветене докато накрая премигват много лекичко - сякаш диода се опитва да запали но не успява. Процесът трае около няколко дни. От друга страна, на две от крушките първото премигване се случи след пускане т.е. когато все още не са загрели.
Ами да ти кажа за мене това мигане започва в резултат на прегряването или може би имат и вътрешни термо-защити луните защото и аз бях купил за проба една ултралукс, 7 вата на 12в и тя като поработи по-дълго време започваше да мига.. също като твоите. Та според мене щом са ти мигали преди да изгорят значи 100% са прегрявали и след няколко прегрявания горят, като им се опекат карантиите :idea:
Тези луни, за които съм писал са 400 лумена, и няма да греят повече, но най-добре си вземи 1-2 за проба и ги сравни с твоите като осветяване.
Мисля, че няма да забележиш голяма разлика, освен че разсейват повече светлината, понеже са матирани..
hidrazin - майстор
DRLabs написа:
...Не е натъпкано много и около тях съм разкарал ватата доколкото е възможно. Има доволно пространство встрани от крушката и около 2 cm над нея до ватата....
Колко пространство в страни и кел файда от тези 2 санта?
В началото добре. Ами после къде ще отиде затопления въздух от естествената циркулация на въздуха?
Я си погледни ламбите.
Изображение
И за какво си мислиш че са оставени тези дупки по периферията и за какво са тези ребра?
Ми да минава въздух и да охлажда ламбата. И къде отива горещия въздух?
Над ламбата в картона и спира до ватата.
После постепенно започва да вдига температурата в обема между ламбата и ватата.
Пък и тези от Джик-Так са написали:
Not suitable for use in extreme conditions. Normal working conditions is -20° +45°
Ламбата ти е COB и е 6W. Ето ти един прожектор 10W за да сравниш кое как се охлажда.
Изображение
Там рефлектора е алуминиев, корпуса е алуминиев и цялата задна страна е с ребра за охлаждане и то при 10W.
При това работи на открито а не затворен в картон.
При твоите 6W трябва охлаждането да е поне наполовина като ребра, площ и алуминий.
Между другото не знам от къде тази мания за лунички? Тъпо е.
Те НЕ СА предназначени за основно осветление по редица причини.
Използват се само за да подчертаят отделен елемент от интериора и евентуално за локално осветление.
Виж, за баня, кене..ф, килер... стават. Все пак там не прекарваш основната част от времето в къщи или на работа.
:partyman:
nikolov333 - майстор
Затова се чудя и аз, защо слагаш димер? Според мен е излишно при 60 вата лунички, освен ако не са в стая 3х3 метра, но за твоята на дали осветяват чак толкова :?
Лунички повече от 5 вата няма как да се охлаждат достатъчно в окачен таван пълен с вата..мерил съм температура 95-100 градуса на цокъла на ей такава луна 6 вата на 12 волта.. http://www.le-mag.org/UltraLux-LD121664 ... rtdet_tabs
lecki - специалист
До автора: Пробвай да сложиш някъкъв L-C филтър след димера
например от компютърно захранване и пак измери какъв ще е
ефекта :idea:

П.С. "Професионализъм" е когато всичко работи и е ясно защо и теоретично и практически!
nikolov333 - майстор
lecki написа:

П.С. "Професионализъм" е когато всичко работи и е ясно защо и теоретично и практически!
..и като мериш, виж с колко градуса са се "охладили"луните, да преценим практически :partyman:
DRLabs - помощник
Ето и малко развитие:

Проблемът с измерените високи стойности на напрежението действително беше в мултицета. При измерване с хубав, професионален мултицет напреженията са нормални (около 230 волта). Честно казано и измерването с моя евтин мултицет се доближиха до истинските стойности, след като сложих една халогенна крушка на мястото на една от диодните.
Временно съм разкарал димера и го смених с обикновен ключ. Да видим дали ще изгори някоя друга крушка сега [-o<

Отново благодаря на всички участващи в дискусията.
DRLabs - помощник
nikolov333 написа:
lecki написа:

..и като мериш, виж с колко градуса са се "охладили"луните, да преценим практически :partyman:
Тук не разбирам - този филтър какво се очаква да повлияе - напреженията или температурата? С какъв термометър мога да си измеря температурите? Къде се продават такива? Предполагам с обикновен, елктронен медицински термометър едва ли ще стане, понеже градусите ще са повечко...
DRLabs - помощник
lecki написа:

Стари захранвания от компютър имам - въпросът е как изглежда този филтър? Как да го свържа?
Мерси ;)
nikolov333 - майстор
DRLabs написа:
..Тук не разбирам - този филтър какво се очаква да повлияе - напреженията или температурата? С какъв термометър мога да си измеря температурите? Къде се продават такива? Предполагам с обикновен, елктронен медицински термометър едва ли ще стане, понеже градусите ще са повечко...
Няма да повлияе на температурата..просто е добре да я премериш, защото ако е повече от нормалната пак ще си "горят" луните..температурите на снимките са примерни..
Най-лесно е с мултицет с термодвойка с мерене на температура ..Има такива за 20-тина лева.. http://elektronikabg.com/product/407/ts ... 9208a.html
Снимах една COB луна на NVC G5.3 5W 220V 4000К 415lmn без димиране за да видиш, колко са различни температурите в различните точки от тялото на луната.
Най-реално е да мериш, когато луните са монтирани на мястото си и са работили достатъчно за да загреят добре и ако намериш такава с по-малко загряване слагаш нея! :partyman:
Прикачен файл:
nvc3.jpg
nvc3.jpg (104.49 KиБ) Видяна 1439 пъти
Прикачен файл:
nvc2.jpg
Прикачен файл:
nvc1.jpg
nvc1.jpg (116.63 KиБ) Видяна 1439 пъти
lecki - специалист
Да го кажа така например - хубавия димер има по-добър филтър
поротив смущения, и намалява отскока на напрежението от накъсването на
синусоидата.
Това че хубавия уред показва 230В не означава че няма пикове на напрежението
от които се обърква предния.

ПС - филтър от входа захранването - феритен пръстен с намотки и кондензатори
на малка платка ( може да е и на основната платка).

Тема "Странен проблем с LED осветелние" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: