• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
:shock: Червената стрелка не требе ли да е там де U и I са с различни посоки :?
Така а за електромерите. Механичния го задвижва електромагнитна сила, но въпросът ми е дали тази сила си изменя посоката на задвижване когато напрежението и тока са с различни посоки :?
Ако тъй значи новите електромери ни цакат спрамо старите броячи :?
И я си представи как отчита новия цифров електромер. Ами ако хваща пика и го приема за величина на тока през 1/2 период :? Нали много зависи дискретизацията на времето. Клкото са по-малки делта интервалите на мерене и пресмятане, толкова по-точна ще е площа на кривата - т.е. енергията. И как електромера мери тока моментно :shock:
todortv - майстор
Според мен, тока и напрежението са във фаза на горната картинка.
Няма от къде да дойде дефазиране, или ако има такова незначително, се дължи на импулсния траф.
Жълтото е отрязана синусоида.
kozl - майстор
Ти по какво съдиш за отместването на фазата :? Дължината на периода съвпада. Но ако приемем за начало на периода точка от нулевата линия, то жълтата крива и синята крива имат ли фазово отместване :?
Последна промяна от kozl на съб яну 23, 2016 7:02 am, променено общо 1 път.
DMN - майстор
todortv написа:
Според мен, тока и напрежението са във фаза на горната картинка.
Няма от къде да дойде дефазиране, или ако има такова незначително, се дължи на импулсния траф.
Жълтото е отрязана синусоида.
Ще се оплетем като пилета в кълчища :-D . То като гледам май никой не е много сигурен в нещата, включително и аз. :-D
Добре де, ако са във фаза, колко трябва да е косинус фи тогава - единица ли? Питам щото и аз не знам, знам само че ватметъра ми тогава показваше косинус фи различен от единица :?
kozl - майстор
Хи-хи- :lol: :lol: :lol: :lol: То като кривите са синусуиди косинус от Фи е константа. Ама като не са, а са различни криви и пак требе да приемаме :finga: :lol:
Ко да паиш векторни работи :lol:
DMN - майстор
kozl написа:
То като кривите са синусуиди косинус от Фи е константа.
Ама не е така бе човек :? Тока и напрежението може да са синусоиди, но да са изместени по фаза(дефазирани), и в зависимост от ъгъла на изместване(изместването за мен е това, което показах с червената стрелка) се определя и фактора на мощността.
Виж и втората графика от предната страница на todortv, която също показва изместването на тока и напрежението по фаза, но там са чисти синусоиди. А на моята осцилограма дали са във фаза :? и що косинус фи не е единица тогава :? .
todortv - майстор
DMN написа:
... Питам щото и аз не знам, знам само че ватметъра ми тогава показваше косинус фи различен от единица :?
Помниш ли колко ?
Няма значение дали величините са синусоидални или не, електромерът е интегрален уред и мери площта
заета от кривата на моментната мощност, т.е. мери средната стойност. При несинусоидални величини
факторът на мощност го бележат с "ламбда" .
DMN - майстор
todortv написа:
Помниш ли колко ?
За съжаление не, пък и този ватметър поради една моя простотия вече е в мозъчна смърт :-D .
fbr - майстор
Е не са във фаза, как ще са във фаза. Ако са във фаза, нарастването на тока и напрежението за едно и също време, трябва да бъде с една и съща скорост. Тук в случая, нямаш реактивна енергия в класически смисъл, а имаш изкривяване на синусоидата. Мисля, че в подобни случаи, нехармоничните съставки се разлагаха на хармонични по (май беше метод на Фурие) , и тогава се смяташе.
hidrazin - майстор
Аха и ще откриете топлата вода. :) Тук (при импулсните захранвания) имаме фактор на мощността а не косинус фи.
И точно - токът се разлага по ред на Фурие. Зависи от хармониците.
Мисля че по стандарт се допускаха до 39-ия хармоник.
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: