• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
p.v.x - майстор
Последна промяна от p.v.x на пон юни 13, 2016 10:42 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
zack написа:
P.S. Ако комина се запали, кабелите ще са ми най-малкия проблем :roll:
Ако комина се запали, пораженията ще са само около него. Но ако се запали кабела, прекаран през комина, пораженията ще са много повече.
Прави каквито глупости искаш! Жилището си е твое. Явно нищо не може да те накара да преместиш този кабел от комина (или поне мненията на 10 - 15 души от този форум). Дано не се случи някой ден да съжаляваш за ината си!
zack - специалист
iliya_i написа:
Ако комина се запали, пораженията ще са само около него. Но ако се запали кабела, прекаран през комина, пораженията ще са много повече.
Написах вече, че комините са огромни, повечето близо 2 метра широки, 3 метра високи.
Т.е. ако се запали някой, дали ще се притеснявам за кабелите, или за всичките мебели около комина?
Или не трябва да разполагам и мебели около тях? И как точно ще се запали кабел в мазилката?
Някой чувал ли е за такъв случай? И как точно би горял в мазилка, или не би направил късо, докато гори,
или нещо подобно, за да не изключи някой презпазител/защита?
iliya_i - майстор
1. Изолацията на кабела се топи.
2. Изолацията на кабела се овъглява.
3. Дори и да не се стигне до 1 и 2 загряването на медта влошава проводящите и свойства. От там самият проводнит започва да грее, дори и комина вече да не го грее.

Да при късо щи изключи предпазител, а какво ще се случи, преди да се е стигнало до късо?

Но както ти казах жилището е твое, главата дето ще живее в него също. Можеш да си я счупиш както си поискаш. Твоя работа. Ние само ти казваме какво да не правиш, но не можем да те спрем.
ktamen - специалист
iliya_i написа:

Да при късо щи изключи предпазител, а какво ще се случи, преди да се е стигнало до късо?
А ако не изключи? Автоматичните предпазители не са 100% надеждни, особено масовите дето се продават по железариите. Имал съм случай да 40А автоматичен да издържи късото и вместо него да изгори 200А стопяем.
Овъглената изолация означава утечки, ДТЗто също може баш тогава да откаже.......
Оти да е просто, като мое да е сложно........
hidrazin - майстор
Иииии...баси комина и кабела. :-D
И колко е температурата от външната страна в горния край на комина?
При сравнително мощна камина с водна риза димните газове в тази част на комина са към 200 градуса.
От външната страна на стената при комина около 40-50 градуса.
Горе-долу в горната част на допустимото за кабели от типа СВТ и мостовак - 50 градуса.
Нека отчетем и факта че:
Чл. 56. Допустимите продължителни токове за проводници с каучукова или PVC изолация, шнурове с каучукова изолация и кабели с каучукова и пластмасова изолация в оловна, PVC и каучукова обвивка са посочени в табл. от 1 до 7. Стойностите на токовете се отнасят за температура на жилата + 65 °С, температура на околния въздух + 25 °С и на земята + 15 °С.
Ама като иска да му е спокойно нека да направи прехода покрай комина например с такъв кабел:
SIHF-J/-O
Има и една хубава боя на HILTI за обмазване на кабели и кабелни проходи за защита от пожар.
Една такава бяла като латекс и май беше някъде към 45 кинта литъра. :-D
Ааа...открих я в нета:
HILTI CP 678
Някъде имам забравени 1-2 кофи такава. :-D
:partyman:
P.S. поливинилхлорид PVC:
- температура на "остъкляване" 75-80 градуса
- температура на топене 150-220 градуса
vgeorgiev - специалист
Защо държиш да слагащ мостов кабел ?
zack - специалист
vgeorgiev написа:
Защо държиш да слагащ мостов кабел ?
Защото искам да е в замазката и стандартно в нея се слага мостов?
ktamen - специалист
Може ли линк, към този стандарт.
Щото аз в повечето случаи слагам СВТ-та. Особено в случаи като твоя.
radius - майстор
http://www.filkab.com/files/category_fi ... 579_bg.pdf

Предназна-
чен за неподвижно полагане на открито или в помещения, кана-
ли, тунели, шахти и изкопи. Кабелът отговаря на изискванията за
устойчивост на атмосферни влияния и слънчева радиация.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Подмяна и отстояния при електрическата инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: