Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
preslav - майстор
Ако правилно съм следил темата проблемът обикновено се появява когато "патне" най-близкия до термо-датчика нагревател - разсъждавам на глас, значи е напълно достатъчно да следим него и ако той изгори да се прекъсне цялата верига. Другият вариант е да се направят нагревателите такива, че да не им "пука" от прегряване или всичките 5 нагревателя да се заменят с един - представи си скара от едно времешните. Още една мисла - 5 Х 600 ми прилича на 3000 вата, което е горе-долу една домакинска фурна - масово фурните са на 250 градуса и повече, защо ли техните нагреватели не горят всеки ден???
tzetz009 - специалист
:-D Абе има решение за всичко , ама дано да ти се занимава ! Разкачаш нагревателите , свързваш първия и втория последователно и получаваш 80+80=160 ома нагревател , връзваш го на две фази и получаваш 902,5 вата ! Средния нагревател оставяш за красота ! Свързваш четвърти и пети аналогично на друга двойка фази и имаш вече 1805 вата нагревател !!! Само енергетика да не те докопа !!! :-D :partyman:
tzetz009 - специалист
Може и още да смъкнеш мощността ! Свързваш трети ,четвърти и пети последователно пак на две фази и имаш нагревател 600вата . 900+600=1500 вата ! :partyman:
sstefanov - майстор
Освен това глимката ще свети и при утечка.
Има няколко варианта да свети индикатор при здрав нагревател (тоест като протича достатъчно голям ток):
1. Токов трансформатор, натоварен с грец и светодиод (или глимлампа).
Изображение
2. Шунт, изчислен за тока и пак натоварен с грец и светодиод.
Изображение
3. Може да се опита с няколко навивки около рид ампула, при постоянен ток действа 100%, не знам как ще се държи при променлив.

Има и няколко по-скъпи варианти.
kozl - майстор
Още едно мнение срещу глим лампите и второ мнение за токов траф (ben84) в стил "направи сам". Да Стефанов и за рид ампулата аз имам същите терзания. И шунтовете минаха, но автора се вторачил в глим лампите. И понеже се сетих нещо от аквариумните изпълнения, дето мощността на нагревателя грубо се определя по принципа обем-мощност или литър-ват имам ново предложение.
kozl - майстор
На базата на тази информация:
ivanov6600 написа:
Здравейте. Проблема е в една машина с 5(пет) нагревателя. Много често горят а са доста скъпи.
Проблема се разбра от какво е но нямам решение за момента.
Когато работят и 5те нагревателя всичко е ок. Но ако изгори първия който е до термодатчика при датчика температурата става по ниска и съответно останалите 4 нагреватела не смогват и изгарят.
Прикачен файл:
111.JPG
Въпро са ми е:
Мога ли и как да следя всеки един нагревател дали работи. Пример със светлинна индикация.
Нагревателите са по 600В. на две фази два и един на третата.

Става въпрос за кантираща машина. Това е ваничката с лепилото което се поддържа на 190градуса.
Проблема е, че когато изгори първия нагревател точно до датчика там лепилото е с по ниска температура.
От там и датчика не изключва. Съответно останалите 4 реотана блъскат като луди докато не изгорят.
Това с глимката ми харесва и мисля да го пробвам. Като го направя ще направя и снимки.
Иначе като технически данни реотаните оригинално са били 150Вата, сега са монтирани 600Вата.
Фирмата която ги има тези нагреватели не поддържа първия модел и са пригодили машината за втория.
Проблема е, че най- вероятно и нагревателите явно не са нещо много добро качество. Но въпреки това един реотан е 100 лв. без ДДС
Та предлагам на всеки нагревател да се свърже последователно диод 5А (BY500). Така нагревателят ще работи на мощност 2 пъти по-малка т.е. 300 вата и със сигурност ще му се увеличи трайността. Втората функция, тъй като автора се пристрасти към глим лампите ще се осъществява от тях. Как :?
Ами с още един диод, примерно 1N4007и резистор към 500 килоома, последователно свързани към глимката. Тези последователно съединени елементи се свързват паралелно към мощния 5А диод (последевателно свързания към нагревателя). ОБАЧЕ посоките на диодите обезателно трябва да са различни, за да може през нагревателят и глимламата да протича ток в различните полупериоди на променливото напрежение.
И така 1-хем имаш желаната индикация за прекъснал нагревател по време на работния цикъл, при това с глим лампа, 2-хем си удължил живота на нагревателя. С едно предложение получаваш двоен ефект. :wink:
todortv - майстор
zdravcho написа:
Нещо не си разбрал - 1. Прави се контрола на всеки реотан индивидуално. 2. Глимката светва само когато щракнеш ключа за проверка при изправна верига. Проверката може да се прави по всяко едно време. Идеята е да е просто и лесно за изпълнение и безопасно.
Много добре разбрах. :)
Обаче, оператора ще кантира или ще прави непрекъснати проверки.
Ако този най близкия нагревател изгори, за 4-5 мин, с тези 600 вата на всеки нагревател
лепилото в другия край на ваната ще прегрее и по описанията на автора вероятността за изгаряне
на втори нагревател е голяма.
Затова писах по-горе шунт и свтодиоди и виждаш петте, когато са захранени.

Иначе ОК, схемата е идеална за превантивна провека, но не и в този случай. Дори няма нужда от
ключ. Глимката паралелно на контактите на контактора но ако онзи нагревател е изгорял, контактора няма скоро да изключи и да видиш, че глимката не свети. :partyman:

Друг е въпроса, че подгряването на ваната е сбъркано в зародиш.
zdravcho - специалист
todortv написа:
На мен не ми харесва, защото схемата работи "обратно" - глимките светват, когато се прекъсне веригата.
Човека казва, че като изгори нагревател до датчика, останалите продължават да блъскат и веригата не се
прекъсва.
от написаното поне на мен не ми изглежда да си разбрал или уточни какво прекъсване на веригата имаш предвид - прекъсване от изгорял реотан или прекъсване с ключа?
С контактора ясно, ама сутринта като е студена ваната и включиш машината как правиш проверката? Чакаш да загрее и да изключи. Да в този случай "+" е че при всяко изключване на контактора от термостата ще се индицира изправността на нагревателите. Но знаеш ли кога точно ще изключи за да гледаш? Май ще трябва да назначат още един човек за тази цел. Така си зависим от машината, с ключове не. Когато искаш, колкото пъти искаш проверяваш - работа за 10 секунди. И ако има изгорял реотан, докато загрее ще опука още някой според теб
todortv написа:
Ако този най близкия нагревател изгори, за 4-5 мин, с тези 600 вата на всеки нагревател
лепилото в другия край на ваната ще прегрее и по описанията на автора вероятността за изгаряне
на втори нагревател е голяма.
Нека автора да каже колко често горят тия нагреватели и колко често трябва да ги проверява за изправност

П.П. За да опростим още нещата - свържи глимките паралелно на контактите на контактора, както предложиха други, а само с един ключ прекъсвай управлението на контактора - да можеш да го изключваш ти принудително и проверката е готова. Така няма да пипаш нищо по захранването на нагревателите, а само управлението на контактора, което не е силово.
todortv - майстор
zdravcho написа:
... от написаното поне на мен не ми изглежда да си разбрал или уточни какво прекъсване на веригата имаш предвид - прекъсване от изгорял реотан или прекъсване с ключа?
Имам предвид прекъсване на веригата с ключа разбира се. :)
zdravcho написа:
И ако има изгорял реотан, докато загрее ще опука още някой според теб
Не е според мен, а според автора. Прочети какво е написал още венъж и ще разбереш какво съм искал да кажа и
кой какво не е разбрал. :partyman:
Според мен най-лесно и евтино е да сложи ампермер на всеки нагревател. Така ще знае по всяко време кой работи и кой не.

Тема "Въпрос за следене за изгорял нагревател." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: