Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
Естествено че съм сложил такова, нали точно при него трептенето става на 100Hz.
Без него лентата ще трепти на 50Hz, а и никой не ми е дефинирал максимално обратно напрежение на лентата.
Естествено че не виждам 100Hz, казах че се виждат при движение - стробоскопия :)
Айде сметни колко волта става като се филтрира. Ако не изгорят веднага, то ще им скъся много живота.
При някои LED лунички поставянето на грец е излишно защото имат вграден.
nikolov333 - майстор
Трептенето на светлината си е проблем за хора като мен, особено при проблеми със зрението и при продължителна работа с лед монитори с ШИМ каквито са повечето. Реално много слабо трептене от 6-7% имат и халогенните крушки. Същото трептене имат и лед луничките у нас и то не дразни, но има лед лунички с кофти драйвери, особено такива на 230V, при които трептенето е до 70%. Най-ясно се вижда с камерата на телефона, когато и се изключи функцията за намаляване на лентите на екрана.. Някой лед димери също създават трептене, когато намалявате осветлението.
hidrazin - майстор
zz_stefanov написа:
Айде сметни колко волта става като се филтрира. Ако не изгорят веднага, то ще им скъся много живота.
При някои LED лунички поставянето на грец е излишно защото имат вграден.
Айде сега да ми покажеш някоя стандартна LED крушка за луничка от тези MR16 и цокъл GU10, GU5.3 дето няма грец.
Демек на нея да има обозначено кое е + и кое -
Отдавна искам да видя такава. :-D
Относно филтрирането и високото напрежение - има китайски драйверчета точно за тези ламБи дето си бачкат от 6 до 30 волта.
AL8806: HIGH EFFICIENCY 30V 1.5A BUCK LED DRIVER
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Не мога ти покажа без грец, но ми надуват всеки път главата в електромаркета че трябвало да им слагам, пък аз като ги вземам все са си с ~ :)
Обаче простичките дет са малки и са без драйвер не са филтрирани. А драйверчета всякакви, просто коментирам кусурите и преимуществата на ламелните трафиве :)
DMN - майстор
Ники274 написа:
А 100 херца малко трудно да ги изкараш,камо ли да ги видиш.С неизгладени полупериоди най-много 50 херца,като се наредят полувълните
След Греца, честотата на пулсациите е 100 херца.
bat_danio - специалист
За лед луните(12в) не знаех, че бачкат безпроблемно на АС мой пропуск ( Има логика на Е27 и Е14 как си бачкат кво им дреме на къв цокъл са). Но за трафа, ако не е проекто заложено с монтажа на картона (да има ревизия, капаче и тн място за трафа) при вече изграден такъв с трафове през отворите за луните е крайно да се прави .... че е по-дълдго вечен спор няма (ама греца и кондезатора ме съмнява да изкарат много дълго от 3-5 години).... казвате 3-5 години ми ... след 5 години луните може да са демоде.. :lol: моите са на 220 и нямат траф не горят всеки ден (халогени) (за 30 месеца Нито една не е преминала Стикс :snakeman: ).

PS. Я като съм хванал днес да трупам нови знания, кажете за лед лентите.. Те поне са на постоянен ток нали ( вкъщи моите да) ама може и там да е демоде вече и да си перкат и те на АС. :-D
zz_stefanov - майстор
Горе на снимките са ти показали едни дълги трафчете. Минават през отворите за луните без проблем. За общи и сервизни помещения, асансьори ... са си идеални. Не горят като електронните. Слагаш им каквито искаш лунички на 12V. Нямат минимален лимит като повечето електронни дето не щат да тръгват с LED.
nikolov333 - майстор
bat_danio написа:
..PS. Я като съм хванал днес да трупам нови знания, кажете за лед лентите.. Те поне са на постоянен ток нали ( вкъщи моите да) ама може и там да е демоде вече и да си перкат и те на АС. :-D
Засега по лентите на 12 и 24V освен диодите има само резистори и са обозначени с + и -..така че няма как да са AC.. Знам че има на 220V, но не ми вдъхват доверие..
hidrazin - майстор
zz_stefanov написа:
Обаче простичките дет са малки и са без драйвер не са филтрирани.
Де да знам, може и да има ламБи за LED лунички на 12V дето са без драйвер ама поне аз не съм виждал такива.
И нормално е да няма. При по-дълги кабелни линии и малко сечение на кабелите може да се получи пад на напрежението.
А при 12V захранване дори и малък пад ще доведе до видима разлика в светенето на луничките.
Пък и драйверите за тях са безбожно евтини за разлика от тези на мрежово.
Просто 12-волтовите драйвери нямат импулсно трафче и високоволтови елементи.
Виж обаче при лунички и ламБи на 230V много често се срещат такива без драйвер а само с грец и гасящ кондензатор.
Ето драйверче за луничка 3W с входно напрежение от 7 до 40V AC/DC.
Вижда се едно чипче, индуктивност, резисторче, диодче и разбира се грец и кондензатор. :-D

Изображение

:partyman:

Тема "Периодично прекъсване на лунички." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: