• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Едно време на баща ми акумулатор Требча от тия де в една кашпа са посадени 6 клетки и залети с асфалт отгоре, изкара 8 години. Не се караше ладичката, за 10 г. към 50 000 км, но пък беше в гараж.
mmv - напреднал
Здравейте, днес намерих тиристор и сглобих схемата. Всичко тръгна от първия път и изключва при достигане на 14.2V на клемите на акумулатора. Единственият проблем е, че от тримера напрежението не се регулира плавно, доста зор видях да го уцеля на 14.2 да изключи. Например от 16 до 19 се регулира плавно, в края обаче под 16 като трябва да иде, може би милиметър като го мръдна и пада чак на 13. Къде ли може да е проблема ? Въпреки, че в момента е на 14.2 заковано, искам и това да го оправя да може плавно да се регулира например от 13.5-13.6 до около 15. Там искам да е с плавно регулиране и малка "стъпка" така да се каже. Ако пък не става - майната му.
sinfon - специалист
mmv написа:
...Там искам да е с плавно регулиране и малка "стъпка" така да се каже. Ако пък не става - майната му.
Здравей! Проблемът е с износен и окислен тример! Сменя се тримера с нов от същия тип и със същото съпротивление и всичко е наред!
muhala - майстор
Вижте братята китайци какви неща предлагат за $4 http://m.ebay.com/itm/DC-DC-CC-CV-Buck- ... 1395517418 :drinkers:

Зарежда със зададен максимален ток до зададеното напрежение. После минава в режим на константно напрежение до достигане на 1/10 от зададения ток и спира заряда.
muhala - майстор
sinfon написа:
mmv написа:
...Там искам да е с плавно регулиране и малка "стъпка" така да се каже. Ако пък не става - майната му.
Здравей! Проблемът е с износен и окислен тример! Сменя се тримера с нов от същия тип и със същото съпротивление и всичко е наред!
Или пък е използвал потенциометър логаритмичен, а не линеен.
mmv - напреднал
Тример потенциометър съм използвал 5Kom пише на него. Преди 5Kom пише B. А-линеен, B-логаритмичен или обратно са означенията ? Благодаря :)
lyubohar - майстор
Зависи какво производство е тримера(потенциометъра).
Дали соц,или западен стандарт.
Ако е соц-А значи линеен,В-логаритмичен.
Ако е западен-А значи логаритмичен,В-линеен.
При GDR-ските се среща цифрово означение-1-линеен,2-логаритмичен.

Най лесно се разбира като сложиш плъзгача по средата и мериш с омметър.
gogo7777 - майстор
Единственият проблем е, че от тримера напрежението не се регулира плавно, доста зор видях да го уцеля на 14.2 да изключи. Например от 16 до 19 се регулира плавно, в края обаче под 16 като трябва да иде, може би милиметър като го мръдна и пада чак на 13. Къде ли може да е проблема ?
Може да свържеш един резистор 200-300 ома последователно на тримера към маса.
А най-добре според мен е да го махнеш и на негово място да сложиш два резистора с такива стойности, че зарядното да изключва при желаната стойност. Мериш колко ома е между крайните крачета и средното на тримера и това приблизително ще ти покаже какви резистори да подбереш.
ig_ivanov - специалист
sinfon написа:
Здравей, най-добре си купи един 50А Грец, един радиатор и го изтърбуши и махни целия изправител и контролната електроника, които са и двете стари и не надеждни. Най-вероятно е със селенов изправител. И той ще си замине скоро.
Само да напомня- в това зарядно не случайно е сложен селенов изправител на напрежението. Макар че е доста старо, когато е изработено, и тогава са съществували изправителни диоди и са можели да сложат от тях, все пак са се спрели на селена.
Колкото до схемите с импулсен преобразувател на напрежение- акумулаторите никак не ги харесват. За един-два пъти стават, но не трябва да се ползват за редовно зареждане.
sinfon - специалист
ig_ivanov написа:
Само да напомня- в това зарядно не случайно е сложен селенов изправител на напрежението. Макар че е доста старо, когато е изработено...
Здравей! За мен селена няма никакви предимства. Ако то е поради пада на напрежение или нещо друго - всяко от тези може да се компенсира с допълнителна схема. Аз до сега зарядно от тоя тип със здрав селен не съм виждал.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Въпрос за старо зарядно за акумулатори .." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: