• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Аз съм си направил бързовар от кантал и го захранвам с 400 волта с 2 фази. Нема нула, нема земно, нема нищо......още съм жив :-D
bobko - специалист
valentino76bs написа:
gdim написа:
.За безопасно се приема напежение до 60 волта.С такова напрежение се работи в мн влажни места .При 128 В токовия удар не толкова силен и ако е поразен човек има голям шанс да бъде спасен .При токов удар при напрежение 220в (вече стана 230в) е силен и шансовете за спасение са малки. .
Благодарим от сърце за изнесената информация обаче...
Би ли ми посочил в кой правилник по безопасност е дадена тази категоризация...
Трябва да знаеш ,че тока поразява а не напрежението....
В зависимост от характеристиката на средата по отношение на опасността от поражение на ел. ток напрежението на ръчно използваните инструменти не трябва да надвишава 42V /повишена и особено опасна среда/,за прен. лампи е до 24 V. В метални резервоари,котли,тунели,и др...е 24 за инстр. и 12 в за лампите...
Допускат се и отклонения/изключения но при спец. условия!
При 60 волта както казваш ти,и при прието около 1000 ома съпротивление на човешкото тяло тока е 0.06 А ....
Я да видим сега какво е поражението от този ток...
Ih = 20 – 100 mA – Силно затруднени дихателни движения, загубване на съзнание и рефлекси, прекратяване на дишането и сърдечната дейност. Настъпва клинична смърт.
И да ти кажа тука на наша територия един колега дългогодишен служител в ЕВН реши да се направи на герой и влезе в килията абсолютно безразсъдно на средното напрежение /20000 волта/ потъпквайки всички правила за безопасност /ох само като пиша и ми настръхна козината/ и се опита да дръпне един предпазител като мислел ,че няма напрежение защото другите два били изгорели и последствията бяха .....иначе е жИв!
+1 за обяснението личи кой е чел ПБЗРЕУЕТЦЕМ,иначе жалко за колегата,добре че все пак е останал жив!!!
bobko - специалист
gogo7777 написа:
Аз съм си направил бързовар от кантал и го захранвам с 400 волта с 2 фази. Нема нула, нема земно, нема нищо......още съм жив :-D
Стабилен БЪРЗОВАР!!! :-D
gogo7777 - майстор
Казва се многобързовар вдига от 0 до 100 за минути. С купешките бързовари не може да се сварят компотите :wink:
bobko - специалист
gogo7777 написа:
Казва се многобързовар вдига от 0 до 100 за минути. С купешките бързовари не може да се сварят компотите :wink:
Колега,мисля че бързоварите(многобързоварите)не са удачни за сваряване на компоти.Доста не икономично е в същото време и опасно особено вашето творение(многобързовар- захранен с 400V нито заземен нито занулен)!!! :-D
То не зная и как ще е възможно зануляването,при това убийствено свръзване :)
gogo7777 - майстор
Това с компотите беше лирическо отклонение. С многобързовара си грея САМО вода в пластмасови съдове. Нищо, ама нищо опасно няма :wink:
bobko - специалист
Така,що-годе съм съгласен,но все пак е рисковано приключение за човек който не е много наясно с електротехниката.
velas - специалист
gdim написа:
Явно е важно за колегата . На 60г, съм .
Важно е, да! Ти си потенциален убиец, ако учиш децата и внуците на написаното по-горе, защото са АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ!!! И се хвалиш, че си специалист...
Първо прочети малко за рисковете от поражение от ток, има доста материали от ГугАл. И не във форуми, а в специализирана литература.

П.П. При определени условия може и 9V батерийка, дето е в детската играчка да те убие...
kozl - майстор
tzetz009 написа:
Мен лично от енергото ме пробваха - объркаха ми едната фаза и нулата . Накратко -оцелели уреди НЯМА !!!!!
Така е като практиката изпреварва теорията.
За тва добре е, че чиляка първо попита :wink:
valentino76bs - майстор
velas написа:

П.П. При определени условия може и 9V батерийка, дето е в детската играчка да те убие...
Ако примерно някой я изстреля с прашка и те удари по главата,щот за друго не се сещам....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Ако захраниш с две фази (L1 +L2) от трифазен ток, битов консуматор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: