• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lisko - майстор
Сушилнята със сигурност е на 220 Волта.
Обаче как ще се отрази честотата 50 херца вместо предвидените 60 херца - да кажат разбирачите на двигатели.

Прахосмукачката ми се вижда най-безмислена - хем е най-евтина, хем най-мощна - ще трябва най-голям трансформатор.

Учудвам се че въпреки че бе запитано още в самото начало още никой спец не е коментирал проблема с различните честоти в мрежата.
plamen6703 - майстор
Малка ли е препоръката, която няколко човека им дадохме, да не се внасят в страната такива уреди, че ще има проблеми с ползването. Как ще се отразят различните честоти дамата сигурно няма да разбере, тя търси съвт какво да прави, дадоха и се съвети да не внася тези уреди в страната, ако ги внесе ще си търси варианти да ги ползва или да си купи други уреди като се убеди, че има проблеми с ползването.
hidrazin - майстор
Lisko написа:
Учудвам се че въпреки че бе запитано още в самото начало още никой спец не е коментирал проблема с различните честоти в мрежата.
Ами не е коментирано щото още заради напрежението е безсмислено.
И как ще се отразят? Елементарно.
И пералнята и сушилнята вероятно ще имат сериозен проблем да изхвърлят водата. Ще трябва да им се сменят помпите.
На пералнята почти сигурно мотора за барабана е четков и не го бърка но помпата...
Отделно не е ясно на сушилнята какъв е "главния" мотор - може да е асинхронен и тогава и с него може да има проблем.
Още по-отделно - електрониката на уредите не я бърка честотата на захранването нооооооо....
В някои домакински уреди електрониката следи и мрежовата честота. И там също ще трябва да се преправя.
Също хладилника - не е ясно как ще се държи компресора му на 50Hz. Вероятно ще му паднат оборотите и ще прегрява.
То има и инверторни хладилници но тоя въобще не е ясно какъв е.
Остава прахосмукачката - тя не би трябвало да има проблем да бачка с трансформатор.
Ама да дадеш 200 кинта за траф заради някаква си умряла прахосмукачка и да се чудиш де да го денеш... [-X
:partyman:
P.S.Човек каквото си надроби това и ще сърба...
lov - майстор
Честотата няма да е никакъв проблем.
DMN - майстор
plamen6703 написа:
Как ще се отразят различните честоти дамата сигурно няма да разбере
Че как ще разбере? То освен теб, има ли някой тук във форума, който да ги разбира нещата? Ти си единствения гуру/шаман тук с голямо самомнение. Ама едно твое смислено техническо обяснение не видях в тоя форум. Така и не разбра, че тук има хора, които може и да разберат някои неща, и че темите тук не са полезни само за авторите им, а и за всички други, които ще я прочетат - технически грамотни или неграмотни, всеки ще си я пресее според знанията и нивото си в тази материя.
Lisko написа:
Учудвам се че въпреки че бе запитано още в самото начало още никой спец не е коментирал проблема с различните честоти в мрежата
Ами това е. Нека обаче и Пламен обясни в детайли как се отразява честотата на всеки един електроуред изброени от авторката, според техните разновидности(видове електродвигатели, начинът им на управление и т.н.), нали е най-висшия специалист тук, всички други според него са мушмороци.
lov - майстор
hidrazin написа:
А дано, ама надали.
За асинхронниците броя полюси си е еднакъв. Разлика идва само в оборотите което за такива уреди не е критично. Не че няма разлика и в мощността но тя е минимална разликата и в повечето случаи е предвидено и са презапасени да работят и при двете честоти. Дори вече на почти всички двигатели производителите вече маркират на табелките обороти и мощност при различните мрежи. Комшиите кат са на 60 херца да не би специално за тях да си правят различни битови уреди.
stoy@n - специалист
lov написа:
За асинхронниците броя полюси си е еднакъв. Разлика идва само в оборотите което за такива уреди не е критично...
Дали разликата е само в оборотите?! :?
Каза ти човека и пак не вярваш. Ще ти дам пример с пералня 220V/50Hz включена на 220v/60Hz всичко си работи както трябва до момента в, който трябва да изпомпи водата, ама не ще. Оттваря се филтъра, и се източва от там и се вижда,че помпата върти. Що ли не изпомпва :? Друг пример с пералня 220V/60Hz влючена на 220V/50Hz работи почти година като накрая трябваше да се почуква около помпата за да тръгне. След сваляне на помпата се установи, че пластмасовия корпус си е променил формата от прегряване и роторчето опира...Изводите си правете сами
hidrazin - майстор
lov написа:
Комшиите кат са на 60 херца да не би специално за тях да си правят различни битови уреди.
Кои комшии??? :? Не те знам в коя държава живееш в момента.
Ама аз в момента живея в България и тя (все още) не граничи със Саудитска Арабия, Филипините или ... Мексико. :-D
А може да си някъде до Бразилия или Колумбия но за в момента България няма съседи работещи на 60Hz.
И е факт че двигателите на по-ниска честота започват да греят и то не само заради по-ниските обороти и свързаното с това по-слабо охлаждане.
И другото дето написах - за контрола на мрежовата честота от електрониката.
Някъде го няма но някъде ... ей какво ти изрових:
ТУК - към края на темата
Аз лично нямам нищо напротив - да си внася от Хващ каквото иска.
После ще има едно реване ...
Разбира се има и шанс нещо от тези неща да работи и само с траф. Но си е стрелба в тъмното без ПНВ. :lol:
lov - майстор
У нашенско съм си. :) Ама тъкмо си правя сметките да сбирам багажа. :cool:
Имах в предвид Турция ама сега погледнах че официално са на 50 но пък преди имахме едни техни машини и двигателите на хидростанциите бяха на 60 че даже се наложи да се пренастройват че не осигуряваха нужния дебит.Отделно и транспортните ленти. А с това падаше обявената производителност. При монтажа имаше техни представители и се поздъвкахме доста точно по тази причина. Та явно по тази причина съм останал с такова впечатление че даже карат и на двата стандарта. Макар и да го прочетох все си мисля че там в източната част имат и 60. А и това са спомени от преди четвърт век де.
Иначе за охлаждането си прав но до някъде. 10 херца по на долу на стандартно изпълнение двигател не го усеща че даже и повече.
Поне това честичко ми се случва да го гледам в момента на двигатели с честотни инвертори. Никой не слага допълнително охлаждане ако честотата не слиза за дълго време под 30-40 херца. В повечето случаи са преоразмерени и не са натоварени на пълно както по мощност така и по време. А то е същото и в една пералня. Собственото охлаждане се справя и поне това твърдя от личен опит.
А то и на мен не ми пука какво искат да си докара момата. И аз имам няколко хиляди заровени в мебели и тем подобни ма и не съм си правили илюзията, че ще си дигна чукалата да си ги докарваме тука щото сме ги били платили.

А това с помпата дето го обяснява колегата е много несериозно. Аз предполагам само що му се е случило щото съм брал подобни ядове с мокър магнитен ротор на една съдомиална и то на скоро. :)

п.п. Всъщност ми се мотае нещо в главата че хАмериканците правеха някаква гяволия щото при тях къщите се захранват с трифазно и някои машини ги караха на две фази. Но то трябва да се погледне какво е написано по табелките на уредите.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Ел.уреди американски стандарт в БГ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: