Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
пон сеп 03, 2018 12:51 ami486 написа:
Много си любезен. Скапаняк ама специалист по всичко. Баш майсторът с 15000 мнения.
Получи съвети, отвърна с обиди :?
И какво очакваше, да получиш съчуствие, за това, че ЕРП-тата са измамници, които ограбват бедния народен чиляк :?
Щото аз па имам среща със случаи и за обратни примери. И един от тези дето го хванаха с мост на елекромера и му наложиха 2200 лв, а он се бие в гърдите гордо - "аз съм ги избил поне 20 пъти".
Освен, че писа, че сметките са високи, ти какво друго направи, като изключим питането във форума, за да провериш защо е така?
Съдейки по Топлофикация и Софийска вода, на тези дружества целта им е да си получат приходите по сметките на входящия в ЕС (етажната собственост) измервателен уред и по тоя начин да елеминират риска от кражби във вътрешната инсталация на ЕС. И така крадейки от водата и топлинната енергия, крадците обират съседите си - изрядни платци, а последните псуват измамните дружества. Какъв рай за мошенниците :shock:
Junak - майстор
Мдаа, появи се поредния комплексар, на когото всички трябва да съчустват...
Привет колеги,ако сложа фотоволтаични панели4.5 кв (имам такава възможност) за лична употреба
и ги включа в мрежата на къщата ,след електромера.Как това, ще се отрази на електромера?
ср фев 22, 2023 11:02 amnamotor написа:
Привет колеги,ако сложа фотоволтаични панели4.5 кв (имам такава възможност) за лична употреба
и ги включа в мрежата на къщата ,след електромера.Как това, ще се отрази на електромера?
Евентуално, ще му се отрази положително- по скоро на теб и в частност, макар да му е все едно, на електромерът.
По правилният въпрос е- как ще се отрази на финансовият баланс и оправдано ли е.
ср фев 22, 2023 11:16 amТрифон П.Трифонов написа:
ср фев 22, 2023 11:02 amnamotor написа:
Евентуално, ще му се отрази положително- по скоро на теб и в частност, макар да му е все едно, на електромерът.
По правилният въпрос е- как ще се отрази на финансовият баланс и оправдано ли е.

По конкретно ,електромера ще отчита ли излишната енергия от фотоволтаика ,или просто ще влиза
в електроразпределителната мрежа ,без Началника "EVN" да разбере за това!Тока ми трябва ,не за битови нужди.Мерси за бързия отговор ,по горе.
Andri01 - майстор
Изключваш входния автомат и се включваш към фотото. Електромера въобще не го е..е. Отчита № потребление.Двете мрежи задължително разделени.
Вярвам, че има решение и без да се въртят кранове, но не разбирам защо някой не си е направил трудът да го потърси и прочете, след като го има готово, написано.
ср фев 22, 2023 11:47 amAndri01 написа:
Изключваш входния автомат и се включваш към фотото. Електромера въобще не го е..е. Отчита № потребление.Двете мрежи задължително разделени.
Намерих решение,ограничител (смарт метър) .Монтира се и спира остатъчния ток, от панелите към електромера.
Andri01 - майстор
Ок. Но какво би станало ,ако сдаде багажа? Ще върнеш напрежение към мрежата?! И ако в това време някой работи по линията....ще ти носят цигари в затвора. Правил съм такава система за автоматичен пуск на генератор и с блокировка против връщане към мрежата. Принципно я има от години,не съм я измислил аз. Тя е с двойно осигуряване. Помисли добре,не е въпрос само на връзване на техники!! Ако трябва иди в Енергото и се консултирай с тях.
hidrazin - майстор
ср фев 22, 2023 5:55 pmnamotor написа:
Намерих решение,ограничител (смарт метър) .Монтира се и спира остатъчния ток, от панелите към електромера.
Да, стига инвертора да има възможност за свързване на такъв.
ср фев 22, 2023 7:18 pmAndri01 написа:
Ок. Но какво би станало ,ако сдаде багажа? Ще върнеш напрежение към мрежата?! И ако в това време някой работи по линията....ще ти носят цигари в затвора. Правил съм такава система за автоматичен пуск на генератор и с блокировка против връщане към мрежата. Принципно я има от години,не съм я измислил аз. Тя е с двойно осигуряване. Помисли добре,не е въпрос само на връзване на техники!! Ако трябва иди в Енергото и се консултирай с тях.
Дрън, дрън, дрън ... всеки съвременен инвертор (и китайските дори) е доста по-умен от теб.
Правил бил ... вероятно за конницата на хан Крум. :lol:
:partyman:

Тема "Електромери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: